Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'INITIATIEF PAST BIJ DUURZAAMHEIDSGEDACHTE BOXTEL'

Laadpunt opent bij A2 in Liempde

PETER DE BEKKER

Bij tankstation Velder ter hoogte van Liempde is vanmiddag een Fastned snellaadstation geopend. Dit gebeurde door wethouder Peter van de Wiel.

Fastned bouwt aan een landelijk dekkend netwerk van snellaadstations. In totaal moeten er 201 van dit soort oplaadpunten voor elektrische auto's komen langs alle snelwegen in Nederland. Het snellaadstation bij Velder, op de weg van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven, is het derde snellaadstation in Noord-Brabant. De eerste twee staan in Haps, aan de snelweg A73.

TWAALF EURO

De keuze voor Velder is logisch omdat de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven een belangrijke verkeersader is. ,,Nu hoeven automobilisten hiervoor niet meer van de snelweg af en kunnen ze hun reis snel vervolgen", legde Christiaan Florentinus van Fastned al eerder uit. In heel Nederland zijn er nu 21 snellaadstations. Volgens Fastned staat er over een paar jaar op bijna iedere verzorgingsplaats in Nederland zo'n station. Bij tankstation Ooiendonk, aan de andere kant van de A2, komt voorlopig nog geen laadstation. ,,Maar we streven wel naar laadstations in beide richtingen", vertelt Fastned-woordvoerster Kyra Hartlief.

Bij het Fastned-snellaadpunt kan een elektrische auto binnen een kwartier volledig worden opgeladen. ,,In totaal kunnen er vier auto's op hetzelfde moment laden", legt Hartlief uit. ,,Er kunnen twee auto's aan een lader." Het laadpunt lijkt op een tankstation en heeft zonnepanelen op het dak. Er is een draadloos wifi-netwerk aangelegd, waar de wachtende automobilisten gebruik van kunnen maken. ,,Een laadsessie kost gemiddeld zo'n twaalf euro", vertelt Hartlief. ,,Dit hangt wel van het soort auto af."

ENERGIENEUTRAAL

Wethouder Van de Wiel spreekt van een 'zo duurzaam mogelijk' gebouw. Hij wijst onder meer op de materialen waarmee het oplaadpunt is opgebouwd. ,,Fastned gebruikt daarnaast honderd procent groene energie. Via de zonnepanelen op het dak wekken ze stroom op voor ongeveer drie oplaadbeurten per dag. Het overige dat ze afnemen is eveneens groene stroom."

De wethouder is blij met de komst van het snellaadstation bij tankstation Velder. ,,Deze ontwikkeling past mooi bij de duurzaamheidsgedachte van Boxtel", vindt hij. ,,Wij willen als gemeente energieneutraal zijn in 2040 en fossielvrij. De oplaadpunten in Boxtel worden ook steeds vaker gebruikt. Dit is een mooi initiatief dat we ten volle ondersteunen."

FOTO BOVEN: Het snellaadstation bij Velder past bij de duurzaamheidsgedachte van Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Hans de Visser

houdt lezing in

museum MuBo

Pater Hans de Visser is zondag 15 maart te gast in MuBo, het museum aan de Baroniestraat in Boxtel. De Visser verzorgt een inleiding over de geschiedenis van kasteel Stapelen.

In het kader van de lopende wisselexpositie '100 jaar Assumptionisten in kasteel Stapelen' in MuBo zal pater kapucijn De Visser uitgebreid ingaan op de boeiende historie van het kasteel, dat momenteel wordt bewoond door de paters assumptionisten. Het kasteel dateert uit 1288. Centraal in De Vissers lezing staat de rol van de Heren van Boxtel. De pater is tevens de auteur van het boek 'Boxtel: heerlijkheid tussen twee heren', dat ook in MuBo te koop is.

De lezing begint om 11.15 uur en duurt tweemaal dertig minuten met daartussen een korte pauze. De toegangsprijs bedraagt 3,50 euro inclusief een bezoek aan de wisselexpositie en/of de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Boxtel. Bezoekers kunnen zich aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl. Bellen kan ook via telefoonnummer 06-16 04 18 98.

Boxtel

Ziggo even op zwart…

Woensdag 11 maart stapt Ziggo in de regio Boxtel over op een nieuw netwerk. Dat komt door de fusie die het kabelbedrijf heeft gesloten met UPC. Ziggo informeert klanten over de manier waarop zenders opnieuw ingesteld kunnen worden. In Boxtel hebben de firma's Expert van Erp (Rechterstraat) en EP Rickelman aangegeven dat ze beschikbaar zijn om klanten te ondersteunen. ,,We staan graag voor de mensen klaar."

Lezing over armoede

Voorzitter van de plaatselijke Vincentiusvereniging Toon van der Sloot houdt woensdag 11 maart vanaf 19.30 uur een lezing in de ridderzaal van kasteel Stapelen over het onderwerp armoede in Boxtel. Door de ogen van een hulpverlener wordt gekeken naar actuele ervaringen van mensen die het niet breed hebben.

Contactmiddag KBO

De wijkcommissie van KBO Centrum houdt morgen, vrijdag 6 maart van 13.30 tot 16.30 uur een contactmiddag in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat. Bezoekers gaan terugblikken en kijken vooruit naar het programma dat dit jaar gehouden wordt. Tonprater Carola van der Meer treedt op.

De bijeenkomst is vooral bedoeld voor contact tussen leden onderling en met de wijkraad. De zaal is vanaf 13.00 uur open, de toegang is gratis.

'Dag benzine, hallo zon en wind' is te lezen bij het snellaadstation aan rijksweg A2.  In totaal kunnen vier auto's tegelijkertijd aan de lader. In totaal moeten er 201 van dit soort oplaadpunten voor elektrische auto's komen langs alle snelwegen in Nederland. Het snellaadstation bij Velder is het derde in Noord-Brabant. (Foto: Peter de Koning).