Vogelwerkgroep richt zich op de gierzwaluw

Jaarlijks wijst de vogelbescherming een vogel van het jaar aan. De Boxtelse Vogelwerkgroep, onderdeel van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, organiseert vervolgens activiteiten die met deze vogel te maken hebben. Dit jaar is echter geen vogel van het jaar aangewezen, waarna de lokale afdeling besloten heeft zelf een dier in de schijnwerpers te zetten: de gierzwaluw.

Eerder werden al activiteiten georganiseerd rondom de patrijs, spreeuw en boerenzwaluw. De gierzwaluw is een echte stadsvogel die vroeger de nesten in rotsspleten bouwde. Sinds de mens is gaan bouwen zoeken ze een broedplaats in huizen en kastelen. De vogel behoort tot de orde van de pootlozen, maar heeft wel degelijk pootjes waarmee hij zich vast haakt aan de muur. Lopend zul je een gierzwaluw niet snel aantreffen; de vogel is bijna zijn hele leven in de lucht te vinden en vangt al vliegend zijn maaltje bij elkaar.

Eind april komen de zwaluwen vanuit Afrika naar Nederland, ze brengen hier ongeveer drie maanden door en vliegen dan weer terug. Ieder jaar komen ze op dezelfde plaats terug. Door renovatie van huizen en gebouwen verdwijnen allerlei nestplaatsen. Van gierzwaluwen, maar ook van spreeuwen en mussen. Als er niets wordt gedaan, zijn deze vogels over 25 jaar uit het stadsbeeld verdwenen...

LEZING

Eén van de eerste activiteiten die de Boxtelse Vogelwerkgroep organiseert, is een lezing op dinsdag 24 maart om 19.30 uur in De Rots. Hannie Nilsen van de Gierzwaluwenwerkgroep uit Oisterwijk zal de presentatie verzorgen. Naast inwoners zijn ook vertegenwoordigers van de gemeente, woonstichting, het kerkbestuur en andere organisaties uitgenodigd die bij de bouw en renovatie van woningen betrokken zijn. Tijdens de lezing wordt verteld wat mensen zelf zouden kunnen doen om broedplaatsen te behouden.