Onder toeziend oog van Marc de Laat en Kiske de Leest werd vorige week in Zeeland de eerste pubquiz van Omroep Zeeland gelanceerd. De presentatie was in handen van oud-Boxtelse Anke Tanihutu-van Boxtel. (Foto: Omroep Zeeland).
Onder toeziend oog van Marc de Laat en Kiske de Leest werd vorige week in Zeeland de eerste pubquiz van Omroep Zeeland gelanceerd. De presentatie was in handen van oud-Boxtelse Anke Tanihutu-van Boxtel. (Foto: Omroep Zeeland). Foto: Omroep Zeeland

PUBQUIZ 'THE BRAIN' VALT IN DE SMAAK

Zeeuwen worstelen met Boxtelse breinbrekers

MARC CLEUTJENS

Marc de Laat en Kiske de Leest hebben de eerste pubquiz in Zeeland erop zitten. De twee creatieve ondernemers van The Brain, die ook in Boxtel met grote regelmaat pubquizzen organiseren, stonden vorige week in de schijnwerpers tijdens de première van de Zeeuwse quiz in Vlissingen en kwamen en passant een oud-Boxtelse tegen die Van Boxtel heet...

Het zilveren bestaansjubileum van Omroep Zeeland was voor de publieke zender aanleiding om voor de inwoners van de provincie een pubquiz op te zetten, die op alle eilanden een keer zal aanleggen. The Brain werd in de arm genomen om de vragen te bedenken waarop elke keer zo'n honderd deelnemers mogen zwoegen.

Met De Leest zal De Laat drie van de twaalf pubquizzen die The Brain bedenkt bijwonen, de andere afleveringen worden door medewerkers van Omroep Zeeland begeleid. ,,De presentatie is in handen van Anke Tanihutu, die van oorsprong uit Boxtel komt", vertelt De Laat. ,,Een leuke kennismaking met iemand die vroeger op stap ging in Becoloth en De Koorenschuur en met haar meisjesnaam Van Boxtel heet."

BEST PITTIG

Terugkijkend concludeert De Laat dat de quizvragen erg pittig waren. ,,We gaan in de volgende ronde dus wat aanpassingen doen. Daarnaast is duidelijk geworden dat de Zeeuwen veel weten van hun eigen eiland, maar minder op de hoogte zijn van gebeurtenissen op de andere eilanden. Dus daarmee houden we ook rekening."

De twee boegbeelden van The Brain hebben genoten in Vlissingen. ,,Het is gaaf om te zien dat alles uit de kast wordt gehaald voor een leuke productie", zegt De Laat. ,,De bekende Zeeuwse cabaretière Katinka Polderman was bereid om een vraag te stellen. Wat een verschil met twee jaar geleden toen we heel klein begonnen in het bovenzaaltje van café 't Hart van Boxtel."

Omroep Zeeland was tevreden over The Brain. Marketingmanager Bart van den Heuvel: ,,Een leuke quiz maken is een stuk moeilijker dan je denkt. Omroep Zeeland kent de provincie door en door, maar we vinden het juist goed om iemand van buiten Zeeland een quiz te laten maken op basis van ons beeldmateriaal. Dankzij The Brain kunnen we ons publiek op een originele en gevarieerde quiz trakteren voor ons 25-jarig bestaan."