Het heilig sacrament wordt via de toegangspoort van Stapelen in de Prins Hendrikstraat naar het kasteel gebracht. Links Egbert van de Laan, rechts Wilma Schellekens.
Het heilig sacrament wordt via de toegangspoort van Stapelen in de Prins Hendrikstraat naar het kasteel gebracht. Links Egbert van de Laan, rechts Wilma Schellekens. Foto: Peter de Koning

kloosterkapel bij Stapelen onttrokken aan eredienst

Laatste groet aan de zusters Oblaten...

De zusters Oblaten hebben jarenlang een bijzondere rol gespeeld in religieus Boxtel. Volgens Jacques Grubben, die zondag wordt geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe Heilig Hartparochie in Boxtel, was het klooster aan de Prins Hendrikstraat een plek waarmee hij een bijzondere band had. ,,De zusters hebben de parochie altijd met raad en daad bijgestaan. Het was een belangrijke geloofsgemeenschap waar veel parochianen deelnamen aan geloofsgroepen."

HERINNERINGEN

Grubben ging leiding geven aan de geloofsgroep toen pater De Vries hiertoe vanwege ziekte niet meer in staat was. ,,Ik heb de zusters Oblaten leren kennen als zeer behulpzaam en het is een gemis dat ze naar hun moederhuis zijn verhuisd in Hulsberg. Ik ben blij dat de geloofsgroep kon worden voortgezet; de vaste bezoekers zien we nu regelmatig in de pastorie en in die zin leeft het werk van de zusters voort."

De Boxtelse pastoor bewaart bijzondere herinneringen aan de kapel die zondag aan de eredienst werd onttrokken. ,,Niet alleen kwam ik er graag om in stilte te bidden. Wat veel mensen niet weten, is dat ik in 2009 voor het eerst als diaken in Boxtel geassisteerd heb bij de zusters Oblaten." Grubben heeft sowieso een warme band met kasteel Stapelen en de paters assumptionisten die er wonen. ,,Mijn eerste mis in Boxtel was niet in de Sint-Petrusbasiliek of de Heilig Hartkerk maar op Stapelen. Het was een eremis voor familieleden, mede omdat mijn oud-oom vroeger op Stapelen verbleef."

De zusters Oblaten raken als het aan pastoor Grubben ligt niet uit beeld. ,,We zullen vast nog eens op bezoek gaan bij het moederhuis in Hulsberg. Met koffie en cake kunnen we dan herinneringen ophalen aan bijzondere jaren in Boxtel."

JOZEF EN MARIA

Directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting kijkt terug op een warme afscheidsviering waar uitgebreid werd stilgestaan bij de betekenis van de zusters Oblaten voor Boxtel. De zusters waren weliswaar in mei 2012 al verhuisd naar hun moederhuis, maar de kapel werd opengehouden door de stichting die ook werkt aan de plannen voor het stadslandgoed Stapelen. ,,Door de kapel beschikbaar te houden, waren vaste bezoekers in staat om er elke dag heen te gaan om te bidden."

Volgens Beirnaert was nu het moment gekomen om de kapel te sluiten. ,,We willen het vroegere klooster van de zusters Oblaten gaan inzetten bij de jubileumactiviteiten van de paters assumptionisten. In het klooster en de kapel gaan we een grote expositie inrichten over honderd jaar assumptionisten in Boxtel." De Assumptiestichting besloot daarom om de kapel op 1 maart aan de eredienst te onttrekken. Dat gebeurde tijdens een eucharistieviering die werd voorgegaan door pater Mart Lemmens, die is verbonden aan de paters assumptionisten.

Na de viering werd het heilig sacrament in een processie naar de kapel van kasteel Stapelen overgebracht. De processie voerde vanaf de Prins Hendrikstraat door de veelal gesloten kasteelpoort via het kasteelpark naar Stapelen. ,,Naast het heilig sacrament hebben we ook de beelden van Jozef en Maria overgebracht naar de kapel. De paters zullen hun kapel wat vaker gaan openstellen voor gebed of overweging, maar waarschijnlijk minder vaak dan de zusters Oblaten", aldus Beirnaert.

TOEKOMSTPLANNEN

Vorige week werden de toekomstplannen voor het stadslandgoed Stapelen besproken tijdens een beeldvormende bijeenkomst van de Boxtelse gemeenteraad. Op de plek van het klooster en de voormalige autogarage aan de Prins Hendrikstraat wil de Assumptiestichting een wooncomplex realiseren waarbij de oppervlakte niet afwijkt van de huidige bebouwing, maar wel een groter volume vereist is. ,,De projectontwikkeling is nodig om de realisering van het stadslandgoed Stapelen mogelijk te maken", vertelt Beirnaert.

Het nieuwbouwcomplex gaat bestaan uit 42 levensloopbestendige appartementen, 24 zorgwoningen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en 10 appartementen voor ouderen met een zorgvraag. De verwachting is dat er veel vraag naar deze woningen zal zijn, mede door de centrale ligging dichtbij het centrum van Boxtel. Het gemeentebestuur gaat zich de komende tijd buigen over een zogeheten visiedocument waarin alle uitgangspunten staan voor de inrichting van het landgoed rond kasteel Stapelen. In december hebben alle grondeigenaren in het gebied, waaronder de paters assumptionisten, hun handtekening gezet onder dit document.

Alle stoelen in de kleine kapel van de zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat waren zondag bezet. De kapel werd onttrokken aan de eredienst. (Foto's: Peter de Koning).
De deelnemers aan de slotviering gaan in processie naar Stapelen.
De processie bereikt de binnenplaats van kasteel Stapelen.
Voorganger Mart Lemmens gaat voor in de kapel van Stapelen.
Kasteel Stapelen wordt het middelpunt van een stadslandgoed, omgeven door groen.