Het Nederlands kampioenschap heggenvlechten toont een aloude traditie die vooral bekend is langs de Maasoevers in Noord-Brabant en Limburg.
Het Nederlands kampioenschap heggenvlechten toont een aloude traditie die vooral bekend is langs de Maasoevers in Noord-Brabant en Limburg. Foto: Marc Cleutjens

EXCURSIE VANUIT LIEMPDE NAAR TITELSTRIJD IN MAASVALLEI

Natuurwerkgroep gaat heggen vlechten

Het Nederlands kampioenschap heggenvlechten wordt zondag 8 maart gehouden in de Maasvallei nabij Beugen en Oeffelt in Oost-Brabant. Het cultuurhistorische evenement krijgt dit jaar bezoek van een groep belangstellenden uit Liempde, die belangstelling heeft voor deze oervorm van werken in het natuurlandschap.

De deelnemers aan de excursie zijn veelal van of regelmatig actief bij de Natuurwerkgroep Liempde. Onder leiding van gids Marius Grutters staat een rondleiding over het terrein van het heggenvlechten op het programma.

Grutters is verbonden aan IVN-afdeling De Maasvallei die het kampioenschap heggenvlechten houdt en heeft zelf ooit de titelstrijd op zijn naam geschreven. Hij geldt als een van de grootste experts op het gebied van het vlechten van heggen.

SCHEIDING

Het nationaal kampioenschap heggenvlechten wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen aan de oevers van de rivier in Oost-Brabant de scheiding tussen kleine percelen weiland.

Dit gebied wordt volgens de Natuurwerkgroep Liempde beschouwd als het oudste landschap van Nederland. ,,Om het oude, regionale ambacht heggenvlechten nieuw leven in te blazen en dit unieke landschap in ere te houden, is het Nederlands kampioenschap opgezet', zo stelt secretaris Bernadette Roestenburg.

De heggen worden tijdens de titelstrijd in de traditionele Maasheggenstijl gevlochten. Elk van de veertig deelnemende teams krijgt een eigen stuk heg toegewezen. Ploegen van Staatsbosbeheer en Brabants Landschap doen ook mee. Onder het toeziend oog van publiek en jury strijden zij om de wisseltrofee, de Gouden Hiep.

NEVENPROGRAMMA

Naast het kampioenschap heggenvlechten worden tal van andere activiteiten in het oude cultuurlandschap gehouden. Bezoekers maken kennis met trekpaarden, wildplukkers, brandrode runderen, schapendrijvers, vendeliers en muzikanten.

Wie mee wil gaan met de Natuurwerkgroep Liempde, dient zondag om 09.00 uur aanwezig te zijn bij café 't Groene Woud. Van daaruit vertrekt men per auto. Deelname is gratis. Meer informatie: info@natuurwerkgroepliempde.nl.