Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ACHT VOORSTELLINGEN OP GEHEIME LOCATIE IN BOXTEL

'BOXtheater durft te experimenteren'

MARGO BARTELDS

Spelers en regisseur van BOXtheater zijn er helemaal klaar voor: Woensdag 11 maart starten zij met een reeks voorstellingen met de uitnodigende titel 'Dichtbij'. Gewoontegetrouw brengt de theatergroep ook deze keer een voorstelling waarbij interactie tussen spelers en bezoekers een belangrijke rol speelt. Deze keer geen wandeling, maar evenmin een statische uitvoering omdat bezoekers en spelers wel degelijk een traject gaan afleggen. In een opmerkelijke, nog geheime omgeving...

Geïnspireerd op een eerdere voorstelling van Het Werktheater hebben regisseur Thomas van der Ham en zijn team samen een voorstelling gemaakt over de belevingswereld van ouderen. Met elkaar zijn ze in gesprek gegaan met ouderen en alles wat ze bezighoudt. De titel is eigenlijk op meerdere manieren te interpreteren. In 'Dichtbij' komen de ouderen dicht bij elkaar; soms té dicht waardoor dat spanningen oplevert.

Veel mensen hebben in eigen kring te maken met de belevingswereld van én de zorg voor ouderen waardoor die wereld dichtbij komt. In die zin vormen de spelers van BOXtheater geen uitzondering. Ook zij hebben daarmee te maken en die ervaringen zette hen ook aan het denken over de eigen toekomst. Dat alles is verwerkt in een bijna twee uur durend toneelspel waaraan door een aantal ouderen uit Boxtelse woonzorgcentra een muzikale bijdrage wordt geleverd. Ze zingen als leden van het Dommelhovenkoor enkele herkenbare liedjes.

LEERGIERIG

Regisseur Van der Ham werkt voort de eerste maal met BOXtheater. ,,Het is een leergierige groep die durft te experimenteren", meent de regisseur. Voorafgaand aan een van de laatste repetities bood hij met zijn ploeg een kijkje achter de schermen. ,,Ik werk graag met amateurs, maar het is hier fijn om te merken dat de spelers allemaal ook actief aan het werk gaan om er samen een geheel eigen voorstelling van te maken. Dat vraagt van hen een open houding en de nodige concentratie en dat werkt hier prima."

Terwijl de spelers van BOXtheater zich tijdens de repetitie al concentreren op hun spel, werd op een andere locatie de laatste hand gelegd aan de decorstukken die mooi aansluiten bij 'Dichtbij'. Voor Linda Brands is het de derde keer dat ze een rol heeft in een voorstelling van BOXtheater. ,,Gelet op mijn leeftijd (34), ligt deze rol ver van mij af. Maar het is een mooie uitdaging om in de huid van Trui de Wert te kruipen", vertelt ze, even leunend op haar rollator. Een attribuut dat vaker te zien is in de voorstelling.

KARAKTERSPEL

Bezoekers van BOXtheater kunnen tijdens 'Dichtbij' rekenen op verrassend en intens karakterspel, met ruimte voor zowel humor als voor de serieuzere, soms verdrietige kant van het leven.

De speeldata zijn 11, 13, 14, 15, 26, 27, 28 en 29 maart. Bezoekers verzamelen om 20.00 uur bij grand café Rembrandt waar ook een theatermenu wordt geserveerd. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop bij Proeverij 't Goei Leven aan de Markt 26 in Boxtel en online via www.boxtheater.nl.

BOXtheater staat deze maand acht keer op de planken met 'Dichtbij'. Op de foto Joan van Houtum, Linda Brands en Frenk Breuer. Op de bovenste foto staan Karin Nievelstein en Tijn Zwegers. (Foto's: Peter de Koning).