Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Overstromingen vragen aandacht van waterschap

VERKIEZINGEN

WATERSCHAP

DE DOMMEL (3)

Waterschap De Dommel presenteert in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen op woensdag 18 maart een driedelige artikelenserie in Brabants Centrum over de uiteenlopende activiteiten van het waterschap. Vandaag deel 3.

Ons klimaat is aan het veranderen. Voor de toekomst houden we rekening met aanhoudende, extreme regenperioden. Deze grote hoeveelheden water kunnen veel beken niet verwerken. De lager gelegen gebieden kunnen dan overstromen.

WATERBERGING

Waterschap De Dommel neemt nu maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. Een van de maatregelen is het aanleggen van waterbergingsgebieden, ook wel overstromingsgebieden genoemd.

Daar wordt water 'geparkeerd' omdat elders in het stroomgebied geen wateroverlast of schade ontstaat. ,,We verwachten dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden", aldus het waterschap. ,,Het zal dus steeds vaker gebeuren dat de beken in Brabant meer water te verwerken krijgen dan ze aankunnen."

De plaatsen waar overlast kan plaatsvinden zijn bekend bij het waterschap. Dit zijn de lager gelegen gebieden. De rijksweg A2 bij 's-Hertogenbosch, die in 1995 onder water stond, is zo'n plek die de meesten wel kennen. Dit is nu precies twintig jaar geleden. De Dommel heeft inmiddels de nodige maatregelen genomen.

Bij natuurgebied Het Bossche Broek bij 's-Hertogenbosch is een waterbergingsgebied gerealiseerd. Om te voorkomen dat de A2 weer onderloopt, zijn kades aangelegd. Waterschap

De Dommel heeft na die periode van extreem hoogwater meer waterbergingsgebieden ingericht. De grootste daarvan zijn de Logtse Velden tussen Spoordonk en Boxtel (foto boven) en het Helvoirts Broek tussen Helvoirt en Esch. Nu erg actueel zijn het Diessens en Moergestels Broek. Deze gebieden zijn onder water gezet en het waterschap gaat de komende tijd deze twee waterbergingsgebieden testen.

MIX VAN MAATREGELEN

In het verleden was er in de regio Eindhoven nog wel eens sprake van wateroverlast. Nu wordt er een mix van maatregelen uitgevoerd om deze regio te beschermen tegen hoogwater. Er worden drie waterbergingsgebieden aangelegd: Kleine Dommel (Heeze), Valkenswaard-Zuid en De Run (Veldhoven) aangelegd.

Aanvullend worden beschermende kades aangelegd in Eindhoven, Son en Breugel en Sint-Oedenrode. Cruciaal onderdeel van de oplossing is het afvoeren van extra water via het Beatrix- en Wilhelminakanaal bij hoogwater. Sommige werkzaamheden worden in 2015 uitgevoerd, andere zijn later gepland.

Op enkele locaties in het stroomgebied van het waterschap liggen al jarenlang kades die de bebouwde kom van gemeentes beschermen tegen overstromingen. Periodiek worden deze keringen gecontroleerd en zonodig op orde gebracht. De werkzaamheden daarvoor zijn uiterlijk in 2020 afgerond.

Om het gebied, waarin bijna 900.000 mensen wonen, veilig te stellen moet het waterschap maatregelen nemen. Hierover neemt het waterschapsbestuur belangrijke beslissingen. De zorg voor droge voeten raakt ons allemaal.

Op 18 maart 2015 zijn de waterschapsverkiezingen. Dan wordt een nieuw algemeen bestuur gekozen. Alle inwoners uit het gebied van waterschap De Dommel van 18 jaar en ouder mogen dan stemmen. Deze stem brengen ze uit bij de stembus. Op dezelfde dag vinden ook de Provinciale Statenverkiezingen plaats.

Wie wil kennismaken met standpunten en opvattingen kan het Kieskompas eens invullen, te vinden op internet: https://dommel.kieskompas.nl. Het Kieskompas helpt stemmers om een goede keuze te maken. Door te stemmen heeft men invloed op de keuzes die het bestuur maakt over waterbeheer in de lokale omgeving. Meer informatie staat ook op www.dommel.nl/verkiezingen.

OPEN DAG

Zaterdag 14 maart organiseert Waterschap De Dommel een open dag in en om de rioolwaterzuivering Eindhoven aan de Van Oldenbarneveltlaan. Men vindt er informatie over het werk van het waterschap én de lijsttrekkers van de partijen gaan met elkaar in debat over stellingen.