Lars poseerde gistermiddag met het spandoek dat tijdens de huldiging naast het oude raadhuis hing. (Foto: Albert Stolwijk).
Lars poseerde gistermiddag met het spandoek dat tijdens de huldiging naast het oude raadhuis hing. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

liempdenaar lars jennissen geniet na van emmy-avontuur in new york

'Ieder moment komen er nieuwe verrassingen bij'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een groot bord met de tekst 'The one and only. Lars, proficiat met jouw Emmy. Ook de buurt is trots op jou' prijkt aan de Hezelaarsestraat in Liempde. En naarmate de Meulekensweg in zicht komt, waar Lars Jennissen met zijn familie woont, hangen overal ballonnen en slingers. Wie niet beter weet, zou denken dat er recent een huwelijk is voltrokken. Het draait echter om de Emmy Award, waarmee de film 'Alles Mag' afgelopen weekend bekroond werd. De veertienjarige tiener Lars speelde een hoofdrol in de film 'Alles Mag' en reisde voor de uitreiking naar New York. Hij landde gisterochtend in Amsterdam en werd 's avonds volledig in het zonnetje gezet.

In de keuken van de familie Jennissen zijn woensdagmiddag de stoelen versierd met ballonnen en op tafel staan glazen 'nepchampagne' en toastjes met roomkaas. ,,Roomkaas, dat heb ik echt gemist", lacht de Liempdse tiener terwijl hij nog een crackertje smeert. Ondertussen deelt hij M&M's met pindakaassmaak uit ('Die zijn zó lekker, die moet je echt proeven') en komt neef Thijs Brands binnen met een toepasselijk en mooi cadeau: een groot schilderij waarop de skyline van New York staat afgebeeld. ,,Hé, ben jij die gast die ik deze week op het Jeugdjournaal zag", grapt hij, terwijl hij Lars joviaal de hand schudt.

De tiener staat op dat moment slechts twee uur op Nederlandse bodem. ,,De heenreis duurde acht uur, terwijl we nu in zes uur van New York naar Schiphol vlogen. We hadden de wind mee." Geslapen heeft hij niet. ,,Er werd een film in het vliegtuig opgezet die ik graag wilde zien." Met zijn vader Wim vertrok hij vorige week naar de Big Apple.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Emmy Award, in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd), vond er een lunch met alle genomineerden plaats op de 44e verdieping van een wolkenkrabber. ,,Die middag kregen we de nominatiemedailles", zegt Lars. Hij toont de zwart met gouden plak. ,,De échte trofee kreeg ik helaas niet mee", lacht de tiener. ,,Ik denk dat ik de award uiteindelijk een uur heb vastgehouden. Hij woog wel twee kilo…"

KUSSEN

De bekende acteur Patrick Stoof, die in 'Alles Mag' de vader van Lars speelt, schatte vooraf in dat de film negentig procent kans had om de Emmy Award te winnen. Lars was iets voorzichtiger. ,,De andere genomineerde films, uit Canada en Duitsland, waren ook mooi. Maar je hoopt natuurlijk héél erg dat je wint."

De uitreiking van de Emmy Award vond ook in een wolkenkrabber in New York plaats. Lars: ,,Het was een prachtige show. Helaas waren er niet heel veel bekende acteurs, maar ik zag wél het blonde meisje uit 'Dance Academy', een serie die op Zapp te zien is." Toen was het moment daar. In een filmpje, dat door één van de crewleden gemaakt is, is te zien dat alle acteurs en productieleden van 'Alles Mag' een gat in de lucht springen op het moment dat de legendarische zin 'And the Emmy goes to.. Anything goes' wordt uitgesproken. ,,Iedereen ging hélemaal uit zijn dak", glundert Lars, terwijl hij aan het moment terugdenkt. ,,Patrick begon zelfs iedereen te kussen…" De Liempdenaar twijfelde nog enkele momenten of ze wel écht hadden gewonnen. ,,Je hoorde namelijk 'Anything goes' in plaats van 'Alles Mag' en dat moest ik in mijn hoofd nog even vertalen", lacht Lars.

Hij werd meegevoerd naar het podium en kreeg daarna weinig mee van de rest van de uitreiking. ,,Het ging zó snel, uiteindelijk heb ik de uitslag van drie categorieën niet eens meegemaakt." Na de grootse show belde Lars medespeler Indy en zijn moeder Tamara. ,,Ik zei dat we nét niet hadden gewonnen, maar uiteindelijk kon ik het echt niet meer voor me houden", grinnikt de Liempdenaar. En dat het winnen van een Emmy Award deuren opent, bleek al snel na de uitreiking. ,,We gingen naar een club waar de leeftijdsgrens 21 jaar en ouder is. Ik mocht dus niet naar binnen, maar toen we de trofee lieten zien, was iedereen ineens van harte welkom…"

PORSCHE

Aan aandacht heeft Lars sowieso geen gebrek. Zo kwamen er nieuwsberichten in (inter)nationale media, mocht hij skypen met het Jeugdjournaal en zijn honderden felicitaties op zijn Facebookpagina te zien. ,,We konden gelukkig nog wel vrij in New York rondlopen", grinnikt vader Wim. Zo werden na de uitreiking Ground Zero, het Empire State Building en het Vrijheidsbeeld bezocht. Lars: ,,New York is een hele mooie stad. En we zijn natuurlijk óók naar McDonald's geweest, al smaakte het eten daar veel minder lekker dan bij de Mac in Nederland."

Als klap op de vuurpijl organiseerden dorpsgenoten gisteravond een grootse huldiging voor Lars in Liempde. ,,In eerste instantie had het een verrassing moeten zijn voor Lars, maar de huldiging werd groot nieuws", zegt Tamara. Per toeval kwam vader Wim er in New York via Google achter dat Lars een groots ontvangst kon verwachten. Tamara: ,,Ik kreeg een berichtje van Lars met een knipoog of ik de Amerikaanse auto niet kon vervangen voor een Porsche, zijn lievelingsauto…" Zelf besefte de tiener nog niet echt dat er een heuse huldiging voor hem was georganiseerd. ,,Er komen telkens weer nieuwe verrassingen bij."

Toch ging vandaag ook voor Lars het 'normale leven' weer van start. Hij moest gewoon weer naar school. ,,Ik neem sowieso mijn nominatiemedaille mee", zei Lars gisteren. ,,Dan gaan er van iedere les minstens tien minuten af…"

De tiener ontving een hilarisch cadeau van de organisatie van de huldiging: een cadeaubon voor zijn favoriete restaurant McDonald's. Ook in New York heeft Lars een bezoekje gebracht aan de bekende fastfoodketen... (Foto: Peter de Koning).
Toen Lars gisteravond op het Raadhuisplein arriveerde, werd hij toegejuicht door honderden dorpsgenoten. (Foto: Peter de Koning).
De organisatie had een aantal verrassingen in petto voor de jonge acteur. Zo mocht hij deelnemen aan een optreden van het majorettenkorps...  (Foto: Peter de Koning).