De winterkermis: een initiatief om het Boxtelse centrum een impuls te geven.
De winterkermis: een initiatief om het Boxtelse centrum een impuls te geven. Foto: Peter de Koning

wethouder: 'initiatieven kunnen snel in gang worden gezet'

'Cheques' voor beste centrumplannen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het Boxtelse college van B. en W. kondigde vorig jaar mei aan één miljoen uit te trekken om de lokale economie te stimuleren. Van dat bedrag is inmiddels twee ton besteed aan initiatieven als de nostalgische winterkermis en centrummanagement. Recent is ook 15.000 euro geoormerkt. De gemeente deelt vijftien vouchers uit van 1.000 euro per stuk aan ondernemers die ideeën hebben voor het centrum.

,,We willen zo min mogelijk randvoorwaarden stellen. Het is vooral belangrijk dat vernieuwende, creatieve en innovatieve plannen op een laagdrempelige manier kunnen worden vormgegeven.

Je moet het zien als een startkapitaal. We merken dat Boxtel momenteel bruist van de ideeën. Daar willen we dan ook iets mee doen", lichtte wethouder Eric van den Broek gisterochtend toe.

langdurig effect

Wat de randvoorwaarden inhouden, is nog onbekend. ,,Wat we vooral belangrijk vinden, is dat dingen snel in gang kunnen worden gezet. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Met deze vouchers met weinig randvoorwaarden kun je mensen sneller helpen.

De wethouder benadrukt dat het om een pilotproject gaat. ,,Achteraf willen we het project evalueren. Als in de praktijk blijkt dat het werkt, willen we hier verder mee.

Ik hoop echt dat we initiatieven naar een hoger niveau kunnen tillen."

Overigens kunnen ook plannen worden ingediend om aanspraak te maken op een groter gedeelte van de één miljoen euro die is uitgetrokken voor de Boxtelse economie. Daaraan heeft de gemeente al wél randvoorwaarden gesteld. Zo is het onder meer de bedoeling dat het project door middel van cofinanciering tot stand komt, dat het een langdurig effect heeft en dat het op korte termijn moet worden gestart.

Wethouder Van den Broek geeft aan dat voor 2015 vijf ton van de miljoen euro is begroot voor de lokale economie; voor 2016 is dat 250.000 euro. ,,Er is veel reuring. Je merkt dat mensen zich nu bij het gemeentehuis melden met allerlei ideeën."