De beeldvormende bijeenkomst over Stadslandgoed Stapelen in de ridderzaal van kasteel Stapelen werd dinsdagavond bezocht door een groot aantal belangstellenden, waaronder een aantal bezorgde omwonenden. (Foto: Peter de Koning).
De beeldvormende bijeenkomst over Stadslandgoed Stapelen in de ridderzaal van kasteel Stapelen werd dinsdagavond bezocht door een groot aantal belangstellenden, waaronder een aantal bezorgde omwonenden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RAAD BESLUIT IN JUNI OF JULI OVER VISIE

Zorgen over bouwplannen bij stadslandgoed Stapelen

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Het omvormen van het park rond kasteel Stapelen in Boxtel tot een inspirerend landgoed is een mooi plan. Maar we moeten ervoor waken dat een klein onderdeel straks de discussie gaat beheersen." CDA-raadslid Vera Brouns maakte deze opmerking dinsdag tijdens een zogeheten beeldvormende raadsbijeenkomst over de 'Visie Stadslandgoed Stapelen', waarbij omwonenden hun zorgen uitten over het volume, de massaliteit en de hoogte van de bouw van een nieuw woonzorgcomplex aan de Prins Hendrikstraat.

De paters assumptionisten willen het zorggebouw realiseren op de plek waar voorheen de zusters oblaten woonden en het aangrenzende terrein van het voormalige garagebedrijf. Nieuwbouw op deze locatie is een van inkomstenbronnen om de plannen voor het stadslandgoed te financieren. Hoewel het bouwplan nog nader uitgewerkt moet worden, vrezen enkele omwonenden dat het vierlaagse complex voor ouderen en gehandicapten met penthouse en een ondergrondse parkeergarage hun woongenot zal aantasten.

,,Er wordt hier vanavond steeds maar gepraat over de hoge kwaliteit van het stadslandgoed waardoor niet in het park zelf gebouwd mag worden. Maar hoe zit het met onze kwaliteit van leven? Ik kijk straks tegen een muur aan met een hoogte van twaalf meter", liet Hanny Lemmens weten tijdens de drukbezochte bijeenkomst in de ridderzaal van kasteel Stapelen.

Louise Nabbe, een andere omwonende, liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. ,,Ik woon tegenover het voormalige zustershuis. De toekomstige bouw wordt niet alleen heel massaal en hoog, maar komt ook veel meer naar voren, dichter bij onze woningen. Ik hoop dat de initiatiefnemers nog eens kunnen kijken of de nieuwbouw niet meer aan de achterzijde en dus meer richting het park gerealiseerd kan worden."

Boxtel

Lezing transgenders

In de ridderzaal van kasteel Stapelen organiseert het Katholiek Vrouwen Gilde (KVG) op donderdag 5 maart vanaf 10.00 uur een lezing over transgenders. Een spreker van de stichting Transgendergroep Eindhoven, die zich bezighoudt met de emancipatie van transgenders en de organisatie van zelfhulpgroepen, verzorgt de presentaties. Introducees zijn welkom tijdens de bijeenkomst tegen betaling van vijf euro (inclusief koffie en thee).

Contactmiddag KBO

De wijkcommissie van KBO Centrum houdt vrijdag 6 maart van 13.30 tot ongeveer 16.30 uur een contactmiddag in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat. Er vindt een evaluatie plaats van de activiteiten in 2014 en een vooruitblik naar het programma voor dit jaar. Daarna zijn er twee optredens van tonprater Carola van der Meer. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezellig samenzijn. Aanmelden is niet nodig; de toegang tot de bijeenkomst in De Adelaar is gratis.


CDA-raadslid Brouns pleitte voor duidelijkheid over de bouwplannen. Dit om de belanghebbenden, onder wie de omwonenden, zo volledig mogelijk te informeren en de onrust en onzekerheid weg te nemen. Daarmee sloot Brouns zich aan bij fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans, die er ook op aandrong om zo specifiek mogelijke informatie te verstrekken. ,,Het Stadslandgoed Stapelen is een belangrijk onderwerp, maar ik voel aan mijn water dat de raad straks een visie krijgt voorgelegd zonder dat helder is wat precies het bouwvolume is en hoe de situering eruit komt te zien. De vraagtekens hierover moeten weggenomen worden voordat wij hier een beslissing over nemen."

Directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptiestichting benadrukte dinsdagavond dat de paters het kasteelpark toegankelijker gaan maken voor de bezoekers. Ze willen het een facelift geven en samen met de acht betrokken partijen (grondeigenaren) uitbreiden en verfraaien. Beirnaert gaf samen met wethouder Peter van de Wiel tekst en uitleg over de plannen om rond het kasteel de komende jaren elf percelen te verbinden tot één groot stadslandgoed waarin kunst, cultuur, natuur en religie hand in hand gaan.

Beirnaert: ,,Ik zal niet ontkennen dat het bouwvolume fors is. Maar willen wij een hoogwaardig en openbaar stadslandgoed realiseren van ruim 25 hectare, dan moeten we daarvoor financiële middelen genereren. Het geld dat de paters onder meer verdienen met de bouw van het nieuwe woonzorggebouw aan de Prins Hendrikstraat blijft in het park en is bedoeld voor de gemeenschap in Boxtel. De paters vieren dit jaar dat ze een eeuw eigenaar zijn van het Boxtelse kasteel en willen het gebouw en de parkachtige omgeving ook in de toekomst voor de bevolking beschikbaar houden."

FINANCIËLE PARAGRAAF

De acht betrokken grondeigenaren ondertekenden in december een visie op Stadslandgoed Stapelen. Wethouder Van de Wiel gaf aan dat het college van B. en W. het document in maart behandelt. ,,Vervolgens is het de bedoeling dat het stuk ter inzage wordt gelegd en de gemeenteraad in de maand juni of juli een besluit neemt over zowel de visie als het bijbehorende uitvoeringsprogramma en de financiële paragraaf. Eind dit jaar spreekt de raad zich uit over de bestemmingsplannen bij het voormalige Joris Meubelen aan de Eindhovenseweg én de bouwplannen bij het gebouw van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat."

Van de Wiel benadrukte dat het visiedocument waar het Boxtelse college en de gemeenteraad zich over gaan buigen algemeen van aard is. ,,Hoe de bouwplannen voor Joris Meubelen en de Prins Hendrikstraat er precies uit gaan zien, is nu nog niet duidelijk. Die moeten nog ingevuld worden. Wel krijgt de gemeenteraad bij de besluitvorming in juni of juli informatie over het bouwvlak en het bouwprogramma. Er volgen in het verdere traject nog genoeg momenten waarop de raadsleden hun mening kunnen geven over het uiteindelijke bouwplan."

FOTO ONDER: De beeldvormende bijeenkomst over Stadslandgoed Stapelen in de ridderzaal van kasteel Stapelen werd dinsdagavond bezocht door een groot aantal belangstellenden, waaronder een aantal bezorgde omwonenden. (Foto: Peter de Koning).