Willem en Suzanne uit Boxtel werden in de nacht na afloop van carnaval zwaar mishandeld. Een week na dato zijn de verwondingen in hun gezicht nog goed zichtbaar. (Foto: Peter de Koning).
Willem en Suzanne uit Boxtel werden in de nacht na afloop van carnaval zwaar mishandeld. Een week na dato zijn de verwondingen in hun gezicht nog goed zichtbaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VECHTPARTIJEN EN BEROVING IN LAATSTE CARNAVALSNACHT

Heerlijk feest mondt uit in mishandeling

HENK VAN WEERT

Ze hadden vijf dagen heerlijk carnaval gevierd in Boxtel. En toen de kroegen vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag sloten, gingen Willem en Suzanne bij twee goede vrienden nog tosti's eten. Maar daar kwam het niet van. Op de Zwaanse Brug werden de vier flink mishandeld. De daders zijn nog niet gepakt, maar de slachtoffers hopen dat getuigen hun verhaal willen doen bij de politie.

Vrijdagochtend verspreidde de politie een persbericht waarin melding werd gemaakt van de mishandeling. Sindsdien hebben Willem en Suzanne de media niet geschuwd. Ze werden zaterdag geïnterviewd door Omroep Brabant en het tv-programma Hart van Nederland besteedde dinsdagavond tot tweemaal toe aandacht aan de rake klappen waardoor het Boxtelse koppel het bewustzijn verloor.

Door de vuistslag waarmee Willem tegen de grond werd gewerkt, zat zijn linkeroog enkele dagen helemaal dicht en het ziet nog altijd bont en blauw. ,,Mogelijk dat in de oogkas een scheurtje zit. Ook gingen een paar tanden door mijn lip, maar er is gelukkig geen blijvende schade", vertelt de Boxtelse ict-technicus. ,,Mijn neus is op twee plekken gebroken en stond helemaal scheef, vanmiddag is de beschermingspleister eraf gegaan", zegt Suzanne kort nadat ze dinsdagmiddag met haar partner terugkeerde van een controle in het ziekenhuis.

MOOI CARNAVALSSHIRT

De mishandeling ontstond volgens Willem zonder enige aanleiding. ,,Vier mannen stonden op de Zwaanse Brug toen wij daar aan kwamen vanaf de Rechterstraat. Suzanne en onze twee vrienden liepen wat voorop en ik kreeg complimenten omdat ik zo'n mooi carnavalsshirt droeg, met flikkerende led-lampjes. Nadat we even hadden staan praten, kreeg ik pardoes een vuistslag en was ik volledig van de kaart. Ik denk dat de daders het voorzien hadden op mijn gsm en portemonnee... Ik ben waarschijnlijk ook geschopt terwijl ik op de grond lag, want twee ribben zijn flink gekneusd."

Meteen nadat de vechtpartij ontstond mengde Suzanne zich in het handgemeen in de hoop dat de tussenkomst van een vrouw de mannen tot bedaren zou brengen. Dat bleek een verkeerde inschatting. Zelf werd ze ook bewusteloos geslagen. ,,Ik werd even later wakker in een plas bloed. Een vrouw die passeerde probeerde met tissues de bloedingen te stelpen." Ook Willem kwam bij: hij belde zelf 112.

HERSENSCHUDDING

En een van de twee broers heeft de dader aangepakt en gelet op de blauwe knokkels die hij daaraan overhield moet de vandaal daar ook een verwonding aan het gezicht aan hebben overgehouden. Maar de vriend van Willem en Suzanne moest het wel bekopen met een lichte hersenschudding doordat hij met zijn hoofd op de reling bij de kade van de Dommel werd geslagen.

De tweede broer raakte slaags met andere mannen uit het gezelschap van de dader. Daarna zijn de broers op de vlucht geslagen: via de Prins Hendrikstraat en Passage Riche richting Rabobank. De daders kwamen achter hen aan, maar renden richting station. ,,We denken dat ze bij daar Bram Klemann uit Eindhoven tegen het lijf liepen en hem ook flink toetakelden. Hij is wel beroofd." Klemann (30) miste na een avondje stappen in Boxtel de laatste trein naar huis. Willem en Suzanne belandden op de eerste hulp in het ziekenhuis naast de Eindhovenaar…

GEEN NACHTMERRIES

Na behandeling in het ziekenhuis mocht het Boxtelse koppel dinsdagnacht weer naar huis. ,,We hebben nog nooit een vechtpartij meegemaakt. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar we laten ons niet kisten", zegt Willem. Zijn vriendin, waarmee hij al zeven en een half jaar samen is en die pas haar studie rechten succesvol afrondde, knikt: ,,We proberen ons leventje weer gewoon op te pakken, gelukkig hebben we er geen nachtmerries aan overgehouden."

Waar hun twee vrienden er nadrukkelijk voor kiezen om buiten de media te blijven, zoeken Suzanne en Willem wel de publiciteit. ,,Allemaal in de hoop dat getuigen zich melden. Er móeten mensen zijn die iets gezien of herkend hebben", zegt Suzanne.

,,Ik heb wel even met de mannen staan praten, maar kon geen signalement geven. Het is gewoon één groot zwart gat en kan me nauwelijks iets herinneren. Op basis van onze verklaringen zal een verdachte nooit worden veroordeeld. Daarom is het zo belangrijk dat getuigen iets van zich laten horen", zegt Willem.

Volgens de politie zijn de daders tussen de 18 en 22 jaar oud. Eén van hen droeg een zwart petje. Ook is een zwarte glimmende en gewatteerde jas gezien. Eén van de mannen werd omschreven als mollig.

Inmiddels zijn enkele getuigen gehoord, meldde een woordvoerster van de politie gisteren, er zijn echter nog geen aanhoudingen verricht. Getuigen van één van de twee incidenten en zich nog niet gemeld hebben, worden opgeroepen dat alsnog te doen. Zij kunnen contact opnemen via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

FOTO BOVEN: Willem en Suzanne uit Boxtel werden in de nacht na afloop van carnaval zwaar mishandeld. Een week na dato zijn de verwondingen in hun gezicht nog goed zichtbaar. (Foto: Peter de Koning).