De kramen op de weekmarkt in Gemonde aan de Dorpstraat staan op elkaar 'geplakt' tegen de kerkhofmuur. De kooplieden zouden het evenement dolgraag willen verplaatsen naar het parkeerterrein bij de Sint-Lambertuskerk. (Foto: Stefan Latijnhouwers).
De kramen op de weekmarkt in Gemonde aan de Dorpstraat staan op elkaar 'geplakt' tegen de kerkhofmuur. De kooplieden zouden het evenement dolgraag willen verplaatsen naar het parkeerterrein bij de Sint-Lambertuskerk. (Foto: Stefan Latijnhouwers). Foto: Stefan Latijnhouwers

OOK AANDACHT VOOR 'ACHTERAF-STATUS' RIETSTOK GEMONDE

CDA werkt ideeën uit voor weekmarkt

STEFAN LATIJNHOUWERS

De CDA-afdeling Sint-Michielsgestel gaat alternatieve scenario's uitwerken voor de weekmarkt in de Dorpstraat te Gemonde. Daarnaast willen de christendemocraten de verschillende belanghebbenden rondom de Rietstok, waar verschillende seniorenwoningen staan en een ontspanningsruimte, bij elkaar brengen.

Tijdens een bijeenkomst van het CDA in dorpshuis De Kei werd onlangs door ruim twintig bewoners van gedachten gewisseld over verschillende onderwerpen die spelen in Gemonde. ,,Zo werd onder meer gediscussieerd over de vraag hoe de Rietstok verlost kan worden van de 'achteraf-status", aldus CDA-raadslid Emmanuël van der Schoot, zelf woonachtig in Gemonde. ,,Voorwaarden hiervoor zijn onder meer een betere ontsluiting en meer parkeermogelijkheden. Nu is deels sprake van een verharde weg tot de ingang van het steunpunt en deels van een zandpad. Niet ideaal. Het is goed om hierover samen met de bewoners en partijen als de Leefbaarheidsgroep Gemonde en de gemeente van gedachten te wisselen."

Tijdens de bijeenkomst in De Kei kwamen volgens Van der Schoot ook allerlei andere zaken aan de orde die de inwoners bezighouden. ,,Zoals het ontbreken van voorzieningen voor jongeren, de groenstrook bij de kerk, de slechte staat van de wegen en trottoirs - vooral in het buitengebied - en het ontbreken van afvalbakken in het dorp. De belangrijkste conclusie van de avond was dat we de meeste zaken samen moeten oppakken. De gemeente speelt daar een rol in, maar zeker niet als enige."

Tijdens de bijeenkomst in De Kei was er speciale aandacht voor de weekmarkt en de (on)mogelijkheden om deze te verplaatsen. ,,We hebben gesproken over alternatieve locaties, waaronder ook op particuliere grond. Omdat de betrokkenen vaak zelf nog niet weten dat deze plekken in beeld zijn om de markt eventueel te huisvesten, noem ik liever geen namen", aldus Van der Schoot. De marktkooplieden gaven in het verleden al verschillende malen aan dat ze meer ruimte willen in Gemonde en hun kramen graag zouden verplaatsen naar de parkeerplaats bij de Sint-Lambertuskerk.

UITBREIDING

Marktmeester Annemarie van der Aa van de gemeente Sint-Michielsgestel liet vorig jaar weten dat ze de marktkooplui graag tegemoet komt. ,,Het zou mooi zijn om een volwaardige weekmarkt te realiseren op het parkeerterrein bij de kerk die past bij de maat en schaal van een kleine kern als Gemonde", aldus Van der Aa. ,,Ik denk dat we daarmee veel inwoners een plezier zouden doen en dat het dorp het ook verdient."

Ook Van der Schoot juicht een uitbreiding van de markt toe: ,,Nu is het op dinsdagmiddag zo'n krappe boel met die paar kramen zo kort op elkaar tegen de muur van het kerkhof en op het trottoir. Een markt in een carrévorm zou een hele verbetering zijn."

Het probleem is dat voor uitbreiding van de weekmarkt toestemming nodig is van het kerkbestuur van de Heilige Michaëlparochie, waarvan de Sint-Lambertuskerk in Gemonde deel uitmaakt. Van der Schoot: ,,Ik maak zelf deel uit van het bestuur, als enige inwoner van Gemonde. Er is inderdaad al eens contact geweest over de mogelijkheid om de weekmarkt te verplaatsen naar de kerk. Daarbij is aangegeven dat het niet handig is om een markt te houden met het oog op begrafenissen, maar het is zeker niet zo dat het bestuur de komst van de weekmarkt bij voorbaat afkeurt. De mogelijkheden hiertoe moeten alleen wel eerst goed onderzocht worden."


Kaartavond Irene

Voetbalvereniging Irene houdt morgen, vrijdag 27 februari vanaf 20.00 uur een kaartavond in de kantine aan de Kaal Hoefsteeg. De overige rik- en jokeravonden worden gehouden op de vrijdagen 13 en 27 maart. Op laatstgenoemde datum staat de uitreiking van de serieprijzen op het programma, waarvoor acht van de eerste elf avonden meetellen. De kantine is geopend vanaf 19.15 uur, het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro.