Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BALANS PLEIT VOOR GELIJKE KANSEN 'DE ROTS' EN 'HOBBENDONKEN'

'Bouwstart Wilgenbroek riekt naar voortrekken door gemeente'

Met als aanhef 'Verbouwing de Wilgenbroek en gelijke kansen voor De Rots en De Hobbendonken' heeft Balans de kwestie met een brief aangekaart bij het Boxtelse college van B. en W. Woordvoerdster Vos vraagt hierin aandacht voor de vastgestelde kadernotitie over het schrappen van nieuwbouw voor De Hobbendonken op het terrein van De Kleine Aarde. ,,Het college meldt in dit stuk dat er goed gekeken moet worden naar leegstand en dat zij samen met het onderwijsveld eerst een strategisch huisvestingsplan gaat opstellen alvorens te verbouwen of nieuw te bouwen", aldus Vos.

,,Op dit moment staat de helft van de Wilgenbroek leeg en huizen er commerciële organisaties in. Het heeft er alle schijn van dat het college investeren in leegstand nu opeens anders uitlegt in het voordeel van de Wilgenbroek en ten nadele van De Hobbendonken. Wij hebben nog niet vernomen of het college al een huisvestingsplan heeft opgesteld en vastgesteld."

ONDERWIJSCARROUSEL

Wethouder Marusjka Lestrade gaf eerder aan dat de renovatie van de Wilgenbroek, die gevestigd is aan de Dr. De Brouwerlaan in Boxtel-Oost, onderdeel uitmaakt van de tweede onderwijscarrousel in de wijk, die daarmee flink in beweging komt. De openbare basisschool De Spelelier krijgt van het totaalbedrag 450.000 euro om te worden omgevormd tot een moderne school met een nieuw klimaatsysteem en zonnecollectoren op het dak.

Vos: ,,De nieuwbouw van De Hobbendonken bij De Kleine Aarde maakte ook onderdeel uit van de tweede carrousel. Dit laatste plan heeft u 'weggewerkt' ten faveure van het bedrijf en kenniscentrum Triple E met de belofte dat er eerst een strategisch plan moest komen voordat in de huisvesting van het onderwijs geïnvesteerd wordt. Dit komt niet erg consequent over en lijkt op het voortrekken en bevoordelen van de Wilgenbroek."

WEDEROPSTANDING

Over de verdeling van de 7,5 ton voor de Wilgenbroek schrijft de fractie van Balans het volgende aan het adres van het college: ,,Van de totale verbouwingskosten is 4,5 ton blijkbaar bestemd voor De Spelelier. Met de overige 300.000 euro lijkt u het hele gebouw aan te willen pakken. En mogelijk in de toekomst ruimtes in te willen zetten voor de decentralisatietaken. Wij vinden dat de eerste plek voor dit takenpakket in Boxtel-Oost zijn beslag moet krijgen in De Rots."

Door de extra drie ton dreigt er volgens Balans oneerlijke concurrentie voor het gemeenschapshuis. ,,Dit zou niet fair zijn, zeker niet nu een grote groep enthousiaste vrijwilligers De Rots opgeknapt heeft, een positieve uitstraling heeft bezorgd én de bezetting weer toeneemt. De wederopstanding van het gemeenschapshuis mag niet door oneerlijke concurrentie vanuit de Wilgenbroek om zeep geholpen worden."

Balans benadrukt dat de partij bij het investeren in het onderwijsveld veel waarde hecht aan het principe 'gelijke monniken gelijke kappen'. ,,Dit principe lijkt u met voeten te treden. Niet de Kinderboerderij, niet de Wilgenbroek maar De Rots is de huiskamer van de wijk Oost. Het gemeenschapshuis verdient een eerlijke kans; oneigenlijke concurrentie vanuit de verbouwde Wilgenbroek maakt dit tot een strijd die niet fair is."

GÉÉN COMMENTAAR

Wethouder Marusjka Lestrade onthield zich deze week nog van commentaar. ,,De brief van Balans wordt komende week besproken door het college van B. en W", aldus woordvoerder Bas Schel van de gemeente Boxtel. ,,Burgemeester en wethouders vinden het belangrijk om eerst goed te overleggen over de kwestie, voordat men hierover naar buiten treedt. Met andere woorden: het college geeft de voorkeur aan een zorgvuldig inhoudelijk antwoord boven een voorlopige reactie."

FOTO BOVEN: De brede school Wilgenbroek in een winters decor. De fractie van Balans vraagt zich af of de verbouwing van de onderwijsinstelling in Boxtel-Oost niet een verkeerd signaal is. (Foto: Henk van Weert).