ACHT VOORSTELLINGEN BOXTHEATER

'Dichtbij' toont wereld van oudere medemens

MARC CLEUTJENS

De acteurs van BOXtheater leggen deze en volgende week de laatste hand aan de voorstelling 'Dichtbij', die vanaf woensdag 11 maart liefst acht keer zal worden opgevoerd. Waar dat gaat gebeuren is zoals altijd een surprise; BOXtheater wil haar publiek tot op het laatst in het ongewisse laten over de plek waar de uitvoering plaatsvindt. ,,In elk geval wordt het geen wandeltraject, maar kiezen we voor één locatie", aldus secretaris Lieneke van Andel.

'Dichtbij' wordt geregisseerd door Thomas van der Ham en is een stuk dat is gebaseerd op de voorstelling Avondrood, waarmee Het Werktheater eerder op de planken stond. Volgens van Andel hebben de spelers van BOXtheater er met Van der Ham een eigen draai aan gegeven. ,,Het idee voor Dichtbij is van de regisseur die met onze spelers in gesprek is gegaan. We hebben heel wat avondjes gepraat en zijn zelf monologen gaan schrijven. Dat heeft geresulteerd in een voorstelling die een kleine twee uur zal duren."

Met 'Dichtbij' kiest BOXtheater voor een voorstelling die het publiek laat kennismaken met de bijzondere belevingswereld van de oudere medemens. ,,We hebben allemaal uitgebreid onderzocht hoe oudere mensen leven, praten en bewegen", vertelt de secretaris. ,,Natuurlijk hebben veel spelers een oudere vader of moeder, maar we zijn ook op bezoek gegaan in woonzorgcentra om met mensen te praten en echt te proeven hoe de belevingswereld van ouderen eruit ziet."

INTERESSANT

Hoewel Van Andel niet wil onthullen waar 'Dichtbij' acht keer opgevoerd zal worden, geeft ze aan dat de plek 'interessant' is om de belevingswereld van ouderen te verbeelden. Door gebruik te maken van rollators, rolstoelen en andere attributen wil BOXtheater een levensecht beeld schetsen. ,,Dat doen we met humor. Maar met een serieuze ondertoon, naast de lach is er ook een traan." Volgens de secretaris van BOXtheater mag 'Dichtbij' beschouwd worden als een actuele voorstelling die laat zien hoe ouderen vandaag de dag leven en welke problemen ze in de zorg tegenkomen. ,,Gelet op de vergrijzing en de recente ontwikkelingen in de zorg is het een heel actueel stuk waarin behoorlijk wat lading zit."

Opvallend is de deelname van het Dommelhovenkoor, dat tijdens de voorstellingen van BOXtheater enkele liederen zal zingen. Het koor wordt gevormd door bewoners van Boxtelse woonzorgcentra. ,,En daarmee krijgen de mensen dus een bijzondere rol in dit stuk. We zijn heel blij dat het koor haar medewerking wil verlenen." Eerder werkte BOXtheater al eens samen met kamerkoor Ratatouille, dat destijds zong op locatie in jongerencentrum B-Town.

THEATERMENU

De voorstelling 'Dichtbij' wordt gespeeld door Linda Brands, Frenk Breuer, Noortje Brussée, Robert Brussée, Marie-José van Hal, Joan van Houtum, Karin Nievelstein, Han Pijnenburg, Ronald Ruijssenaars, Caroline van de Sande en Tijn Zweegers. De voorstellingen staan gepland voor 11, 13, 14, 15, 26, 27, 28 en 29 maart. Bezoekers verzamelen om 20.00 uur bij grand café Rembrandt.

Kaarten kosten 12,50 euro en zijn te koop bij Proeverij 't Goei Leven aan de Markt 26 in Boxtel en online via www.boxtheater.nl.

Voorafgaand aan de voorstellingen kan bij grand café Rembrandt een theatermenu gereserveerd worden.