KENTEKENONDERZOEK OP 23 APRIL

Liempde is doorgaand vrachtverkeer echt beu

Ondanks dat doorgaand vrachtverkeer verboden is in het centrum van Liempde ondervinden bewoners er veel hinder van. Dat stellen bestuurslid Paul van Dongen van de stichting Boxtelseweg-Nieuwstraat-Barrierweg (BNB) en Désiré van Laarhoven van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). Ze roepen vrijwilligers op om donderdag 23 april mee te helpen een kentekenonderzoek uit te voeren.

BNB en SPPiLL hebben het probleem aangekaart bij de gemeente Boxtel. Om daadwerkelijk te kunnen zorgen dat er actie wordt ondernomen is het nodig dat in kaart wordt gebracht wat het daadwerkelijke aandeel van doorgaand vrachtverkeer op de overlast is. Hiervoor wordt op 23 april een kentekenonderzoek uitgevoerd, waarvoor minimaal veertig vrijwilligers nodig zijn. Want alle kentekens van passerende vrachtauto's moeten op meerdere plaatsen geregistreerd worden.

De projectgroep Liemt in Uitvoering van SPPiLL wil Liempde veiliger, autoluwer, toegankelijker, gastvrijer en aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers. De stichting BNB zet zich in om de doorgaande verkeersroute via de Boxtelseweg, Nieuwstraat en Barrierweg te verbeteren, zodat aanwonenden minder overlast van geluid en trillingen ervaren en de route veiliger wordt. Reden genoeg om het probleem gezamenlijk aan te pakken, stellen Van Laarhoven en Van Dongen.

De inzet van BNB heeft al geleid tot positieve resultaten, benadrukt Van Dongen. ,,De gemeente heeft toegezegd de kinderkopjes in de Nieuwstraat en Barrierweg te vervangen door klinkers en onderhoud te plegen aan de straten. De staat van het wegdek en het gebruikte materiaal in de wegen (met name de kinderkopjes) zijn namelijk grote veroorzakers van de overlast. Een mooie eerste stap, maar samen met SPPiLL zijn wij van mening dat het probleem op deze manier niet geheel opgelost wordt."

Met het kentekenonderzoek hopen beide stichtingen aan te tonen dat ook het aandeel van het vrachtverkeer op de overlast daadwerkelijk groot is. Als dat blijkt moeten in hun ogen maatregelen genomen worden om doorgaande trucks te weren.

AANMELDEN

De vrijwilligers krijgen donderdag 23 april de taak om op meerdere plaatsen de kentekens van het vrachtverkeer te noteren. Naast vrachtverkeer worden ook landbouwvoertuigen, bouwmachines en auto's met aanhanger in kaart gebracht. Het onderzoek vindt plaats tussen 04.00 en 23.00 uur. De dag wordt verdeeld in verschillende tijdsvakken, zodat de vrijwilligers elkaar af kunnen lossen. Het is de bedoeling dat elke verkeersteller minimaal vier uur meehelpt. Mensen die mee willen helpen aan het kentekenonderzoek kunnen zich aanmelden bij het projectenbureau van SPPiLL via e-mail info@sppill.nl of 06-83 24 62 26.


Infoavond over
hulpproject in
Jalihal India

Via de stichting Jalihal werken Liempdenaren en Boxtelaren al jaren aan armoedebestrijding in India. Donderdag 12 maart verzorgen de vrijwilligers vanaf 19.30 uur een informatieavond in de Vlaamse schuur aan de Kasterensestraat 4 in Liempde.

Wauda en Frans Maas uit Boxtel doen verslag in woord en beeld van hun bezoeken aan het Indiase plaatsje Jalihal. Door een heet en droog klimaat levert de landbouw er maar weinig op. Veel gezinnen komen nauwelijks toe aan twee maaltijden per dag. Stichting Jalihal heeft een kippenproject opgezet waarmee driehonderd vrouwen de kans krijgen om aan de ergste armoede te ontsnappen. ,,Want wie kippen hout, heeft eieren, kuikens, vlees en wat overblijft kan worden verkocht op de markt", aldus Huub Bosse, die met echtgenote Dora in 2004 grondlegger van de kleinschalige hulporganisatie was.

Tijdens de bijeenkomst in de Vlaamse schuur vertelt vrijwilliger Piet Rombouts over een bodemverbeteringsproject dat de stichting in de nabije toekomst op wil zetten. Aan het einde van de avond worden de doelstellingen van tien jaar geleden vergeleken met de wijze waarop vandaag de dag tegen de hulpverlening wordt aangekeken.

Liempde

Vogeltjesmarkt

De maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt van vereniging De Notenkraker wordt zaterdag 28 februari gehouden in en rond Ons Doel, de accommodatie van handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde. Bezoekers zijn tussen 07.30 en 11.30 uur welkom en betalen 1,50 euro entreegeld; kinderen hebben gratis toegang. Het aanbod is exclusief (sier)pluimvee, loopvogels en postduiven.