Olaf van den Berg eindigde zijn serie als tweede, maar hij liep de finale mis. (Foto: De-kale Fotowonder).
Olaf van den Berg eindigde zijn serie als tweede, maar hij liep de finale mis. (Foto: De-kale Fotowonder). Foto: De-Kale Fotowonder

BOXTELAAR LOOPT OP NK ATLETIEK FINALE 400 METER MIS

Tactische fout nekt Olaf van den Bergh

PETER DE BEKKER

Hij gold als kanshebber op een medaille, maar het Nederlands kampioenschap atletiek in Apeldoorn werd afgelopen weekend een teleurstelling voor Boxtelaar Olaf van den Bergh. Op de 400 meter haalde hij niet eens de finale.

,,De trainingen verliepen de laatste tijd heel goed en de trainingstijden wezen uit dat ik echt iets in de melk te brokkelen zou hebben tijdens de finale", blikt Van den Bergh terug. ,,Het liep echter anders. Tijdens de series maakte ik zaterdag een tactische fout. Bij de 400 meter indoor mag je na 200 meter naar baan 1 lopen. Bij het naar binnen gaan, liep ik op dezelfde hoogte als de jongen in de baan naast mij. Dan moet je in een split second beslissen of je versnelt en vóór hem probeert de laatste ronde in te gaan of dat je iets inhoudt en achter hem de laatste ronde ingaat. Op dat moment besloot ik een paar passen aan te zetten zodat ik voor hem terecht zou komen. Hij had dat echter in de gaten en zette ook aan, om mij te dwarsbomen. Hierdoor liepen we tegen elkaar aan en werden hier en daar wat duwtjes uitgedeeld. Hierdoor verloor ik mijn ritme en stond ik voor mijn gevoel even stil. Vanaf dat moment loop je dan achter de feiten aan."

'BOOS OP MEZELF'

,,Ik neem de desbetreffende jongen niks kwalijk", benadrukt Van den Bergh. ,,Ik zou hetzelfde gedaan hebben. Je strijdt nu eenmaal om een finaleplek." De serie waarin Van den Bergh uitkwam, werd gewonnen door Jelle Venema. De Boxtelse atleet - die uitkomt voor Prins Hendrik in Vught - werd nog wel tweede, maar zijn tijd van 49,03 seconden was niet goed genoeg om zich te plaatsen voor de eindstrijd.

,,Alleen de zes snelste atleten mochten naar de finale", legt Van den Bergh uit. ,,Ik werd nu over all zevende en viel er dus net buiten. Toen ik mijn tijd zag, wist ik al dat het heel moeilijk zou worden. Ik heb de drie andere series beneden, in de warming-up area, bekeken. Toen duidelijk werd dat er geen finaleplaats inzat, was ik teleurgesteld en boos. Boos op mezelf."


Rugbyers Ducks

blijven winnen

Het rugbyteam Ducks/Oysters, dat inmiddels al kampioen is, heeft afgelopen weekeinde het thuisduel met Rotterdam/Dordtsche met 32-10 gewonnen.

De ervaren spelers van de bezoekers konden geen potten breken in de lijnaanval. Ze konden amper scoringskansen te kunnen creëren. De snelle spelers van Ducks/Oysters beslisten de wedstrijd zonder groots te spelen. Door de zege behield het combinatieteam de ongeslagen status.

Het oudste jeugdteam van Ducks (Colts) had in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Harrow RFC uit Engeland weinig kans en verloor met 7-33. De Boxtelse rugbyers toonden in de eerste helft te veel ontzag voor de bezoekers, maar gooiden na rust alle schroom van zich af en waren op dat moment gelijkwaardig aan hun Engelse leeftijdsgenoten. Pim van Esch en Youp van Alphen zorgden voor de productie van de Boxtelaren, maar ook zij konden een ruime nederlaag niet voorkomen. Binnenkort staan voor het jeugdteam meer ontmoetingen op de speelkalender met Britse teams die een toer maken door Nederland.

Uitslagen afgelopen weekeinde

Colts: Ducks/RCE - Harrow RFC (Eng)        7-33

Haagsche RC - Ducks/RCE        77-0

Senioren: Ducks - Rotterdam/Dordt.        32-10

Programma zaterdag 28 februari

Mini's: Districtstraining bij Ducks        09.30

De finale stond zondag op het programma. Die heeft Van den Bergh niet meer bekeken. ,,Bewust", geeft hij toe. ,,Het zou me toch alleen maar frustreren. Wel hield ik de uitslagen in de gaten omdat ik hoopte op een mooie tijd en een medaille voor mijn trainings- en huisgenoot Jesper Arts." Maar ook dat gebeurde niet. Arts werd vierde, op tachtig honderdsten van Terrence Agard.

EK INDOOR

De zege in Apeldoon ging naar Liemarvin Bonevacia in een tijd van 46,54 seconden. Hij bleef Bjorn Blauwhof 21 honderdsten voor.

Bonevacia, Blauwhof en Agard worden door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie nu afgevaardigd naar het EK indoor. Dat wordt begin maart gehouden in Praag.

Verder heeft Brian Mariano een uitnodiging gekregen voor de 60 meter, Thijmen Kupers voor de 800 meter, Gregory Sedoc voor de 60 meter horden, Eelco Sintnicolaas mag in Tsjechië meedoen op het onderdeel zevenkamp en Pieter Braun op het onderdeel meerkamp.

De Nederlandse vrouwenselectie voor het EK bestaat uit Jamile Samuel, Dafne Schippers (beide 60 meter), Madiea Ghafoor (400 meter), Sifan Hassan, Maureen Koster (beide 1500 en 3000 meter), Nadine Visser (60 meter horden), Femke Pluim (polsstokhoogspringen), Nadine Broersen en Anouk Vetter (beide vijfkamp).

GEEN TOEVALSTREFFER

Voor Van den Bergh is het nu zaak deze teleurstelling uit het hoofd te zetten. ,,Ik ben nu nog meer gebrand om outdoor te laten zien dat ik wel degelijk tussen deze mannen thuishoor en dat mijn bronzen plak van vorig jaar geen toevalstreffer was. Ik heb mijn pijlen gericht op het EK voor atleten tot 23 jaar." Dat toernooi vindt in juli in het Finse Tampere plaats. Om zich voor dit EK te plaatsen, moet de Boxtelaar een tijd lopen van 46,75 seconden.

,,Dat is een snelle tijd", weet Van den Bergh. ,,Maar ik heb nu genoeg brandstof om daarvoor hard te trainen." De komende weken staan in het teken van het voorbereiden op het outdoorseizoen. ,,In april reis ik samen met de nationale selectie naar Florida om daar drie weken intensief te trainen en wedstrijden te lopen. In mei begint het wedstrijdseizoen hier in Nederland en dan start ook de jacht op de limiet voor Tampere."

FOTO BOVEN: Olaf van den Bergh eindigde zijn serie als tweede, maar hij liep de finale mis. (Foto: De-kale Fotowonder).


'MVG' klopt kampioen

Michael van Gerwen is ook na drie duels ongeslagen in de Premier League darts. De Boxtelaar - die tegenwoordig in Gemonde woont - versloeg vorige week donderdag de regerend wereldkampioen, de Schot Gary Anderson. Het duel eindigde in 7-4. 'MVG' was de Premier League al begonnen met zeges op Kim Huybrechts en Stephen Bunting.

Vrijdag was er ook succes voor Van Gerwen. Toen schreef hij het vierde kwalificatietoernooi voor het UK Open op zijn naam. In de finale van dat toernooi was hij te sterk voor landgenoot Jelle Klaasen. 'Mighty Mike' kwam in de eindstrijd 5-2 achter, maar hij wist het duel alsnog te kantelen.