Daniëlle van Berkom en Wouter Hardy - beide afkomstig uit Boxtel - poseren op het podium van Kovacs in popzaal 013 te Tilburg. (Foto's: Peter de Koning).
Daniëlle van Berkom en Wouter Hardy - beide afkomstig uit Boxtel - poseren op het podium van Kovacs in popzaal 013 te Tilburg. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WOUTER HARDY EN DANIËLLE VAN BERKOM GENIETEN ELKE DAG VAN ARTIESTENLEVEN BIJ KOVACS

'Vroeger op het veld van Pinkpop, nu op het podium'

MARC CLEUTJENS

Wouter Hardy en Daniëlle van Berkom zitten in een rollercoaster. Een rollercoaster die Kovacs heet en de twee jonge Boxtelse muzikanten in vliegende vaart meeneemt naar de allergrootste poppodia in binnen- en buitenland. In amper twaalf maanden tijd zijn twee 3FM-Megahits gescoord, optredens verzorgd van Amsterdam tot Athene en van München tot Istanbul en wacht een ongelofelijke festivalzomer met shows op Paaspop, North Sea Jazz, Zwarte Cross, Pinkpop en - waarschijnlijk - Werchter en Lowlands. Brabants Centrum ging een dagje mee met Kovacs en ontmoette in poppodium 013 in Tilburg een ambitieuze groep muzikanten die maar één doel heeft: Europa veroveren.

Sharon Kovacs is hot. De Brabantse zangeres met wolfsmuts scoorde vorig jaar een hit met My Love en breekt nu definitief door met de nieuwe single Diggin, de eerste van het album Shades of Black dat donderdag 2 april in Kovacs' thuisstad Eindhoven officieel wordt gepresenteerd. Dat voor die presentatie in De Effenaar nog kaartjes te koop zijn, mag een klein wonder heten; alle shows die Kovacs speelt zijn steevast uitverkocht.

Niet alleen tijdens de clubtour in Nederland, maar ook in München, Berlijn en Hamburg werden zalen plat gespeeld. Met een luxe tourbus, compleet met slaapplaatsen, werd Duitsland doorkruist. Concerten in Athene en Istanbul waren eveneens uitverkocht; My Love stond wekenlang op nummer 1 op iTunes in Griekenland. Reden om er later dit jaar terug te keren.

VERNIEUWEND

Wouter (23) en Daniëlle (24) genieten met Kovacs van het succes dat ze is overkomen. En aan dat succes wordt vooral heel hard gewerkt, dag in dag uit. De 'Boxtelse connectie' krijgt vrijwel dagelijks nieuwe speeldata doorgestuurd via het management van de Eindhovense zangeres. Tot ver in het najaar staan optredens gepland. ,,Dat betekent voorzichtig zijn met een vakantie boeken, want het blijft maar doorgaan", weet Wouter.

Kovacs' muziek is vernieuwend. Moeiteloos worden totaal verschillende muziekstijlen in elkaar geweven en combineert de zangeres hiphop met tango en klinkt heel veel soul. ,,Het is de muziek die ik thuis altijd wil draaien", zegt violiste Daniëlle. ,,Oscar Holleman heeft een geweldige rol", meent toetsenist Wouter. ,,Hij leert ons vooral ambitieus te zijn, te durven dromen. En hij wil altijd vernieuwen, met samples van Arabische muziek of een stukje van een Russisch Kozakkenkoor."

ONTSPANNEN

Wouter en Daniëlle vertellen in de kleedkamer van poptempel 013 honderduit over de prachtige momenten die ze beleven met Kovacs. ,,Vanavond is het vierde concert van de clubtour en wéér is het uitverkocht", zegt Daniëlle. ,,Morgen spelen we in het North Sea Jazz Café in Amsterdam. Ook volle bak. De Effenaar gaat ook als een speer."

Ze vinden het heerlijk, ook vandaag in 013. Om een uur of vier 's middags richten ze het podium in, twee uur later is de soundcheck. Onder de popzaal bevinden zich de kleedkamer en een restaurant waar verse maaltijden worden bereid. ,,We raken al een beetje gewend aan dit leventje", grinnikt Wouter. ,,We leven ontspannen naar de show toe, de setlist staat als een huis, we hebben er allemaal zo geweldig veel zin in…"

OUDE PIANO

Wouter kent Sharon Kovacs van het Rock City Institute in Eindhoven en bood in zijn bovenwoning in de haven van Rotterdam als eerste onderdak aan de band. Daar werd heel veel gerepeteerd en gewerkt aan het repertoire. ,,Die eerste band bestond uit Sharon, een bassist, een gitarist en een drummer; mijn huisgenoot Teun die Sharon ook van de opleiding kent." De muzikale verschillen waren destijds best groot, erkent Wouter. ,,Maar we zijn geweldig naar elkaar toegegroeid."

Aanvankelijk leek er nog geen plek in de band voor Wouter, die heel druk was met andere klussen. Hij componeerde voor zangeres Maya, won The X-Factor met Rochelle en deed mee aan het BNN-programma Golden Oldies. ,,Maar ik had de demo's van Kovacs al eens gehoord en die waren zó vet. Nu heb ik alle andere projecten opzij gezet voor deze band." De toetsenist is inmiddels uitgegroeid tot een multi-instrumentalist die tijdens de shows niet alleen keyboard speelt, maar ook bonga's, bugel en zijn favoriet: accordeon. Ook zorgt hij voor alle soundscapes. ,,Ik heb al mijn apparatuur verstopt in een oude piano."

Daniëlle raakte vorig voorjaar betrokken bij Kovacs, toen duidelijk werd dat de band behoefte had aan een violist. ,,Als ze me eerder gevraagd hadden, had ik ook meteen ja gezegd", zegt de Boxtelse die al op jonge leeftijd gefascineerd raakte door de viool, al vele jaren optreedt met The Exclusive Strings en hiermee in Dubai en Marrakech stond en lokale artiesten vaak ondersteunt. ,,Heerlijk om zoveel gevarieerde muzikale dingen te doen", lacht Daniëlle. ,,Maar net als Wouter zal ik ook keuzes moeten maken omdat Kovacs nu heel snel gaat. Ik studeer ook nog fulltime, maar loop hopeloos achter…"

Ja zeggen deed ze toen producer Holleman haar in het vizier kreeg. Net als Wouter is ze lyrisch over de ervaren producer die ook werkte met Anouk en Within Temptation. ,,Toen ik merkte dat hij me intensief ging volgen op Facebook, vermoedde ik al dat ik een kansje had om bij Kovacs te komen. Eind maart ging ik naar zijn studio, dronken we veel koffie en praatten we vijf uur over muziek en ambitie. Ik geloof dat dat gesprek hem heeft overtuigd. En ik hoor er echt helemaal bij, zeker toen ik te horen kreeg dat Kovacs geen enkele show zonder mij wil spelen."

FESTIVALSEIZOEN

Wouter en Daniëlle kennen elkaar van de middelbare school in Boxtel en speelden wel eens samen op muziekavonden op het Jacob-Roelandslyceum. En nu zien ze alle grote en kleine popzalen van Nederland. Nadat My Love de eerste megahit van Kovacs was, ging de trein rijden. Hard rijden. De band speelde de aftershow van Pearl Jam, stond in het voorprogramma van Bryan Ferry, allebei in de Ziggo Dome.

En na de uitverkochte clubtour komt het drukke festivalseizoen eraan, met de aftrap op Paaspop in Schijndel. ,,En dat wordt kicken!', zegt Daniëlle enthousiast. ,,Ik ken Paaspop als bezoeker en stond vooraan bij The Prodigy. Dit jaar staan we op al die podia en is The Prodigy een van de andere acts. Het is amper te geloven, maar we staan op Pinkpop met Muse, The Foo Fighters en Robbie Williams. Vroeger voor het podium, nu erop!"

SPINNENWEBBEN

Waar de grote bands een klein leger roadies meeneemt, valt de zelfwerkzaamheid op die de muzikanten van Kovacs aan de dag leggen. ,,Veertig van de zestig appjes die deze week rondgestuurd werden, gingen over de aankleding van het podium", lacht Daniëlle. ,,De spinnenwebben heb ik zelf gemaakt met watjes. En die kaarsen komen van de Action. Samen met alle andere attributen zorgen ze voor de sfeer die past bij Kovacs."

Kovacs presenteert haar cd Shades of Black donderdag 2 april in De Effenaar in Eindhoven. Zaterdag 4 april staat de band op het hoofdpodium van Paaspop in Schijndel. Meer weten? Kijk op www.kovacsmusic.com.

Met celliste Maaike Peterse uit Den Haag heeft violiste Daniëlle van Berkom (rechts) een belangrijk aandeel in de betoverende en soms onheilspellende muziek van Kovacs.
Tijdens de prachtige vertolking van de cover 'I've seen that face before' speelt Wouter Hardy op de accordeon, het instrument dat ook zijn opa vroeger bespeelde.
De Eindhovense zangeres Sharon Kovacs is een van de grote beloften van de Nederlandse popscene. Ze treedt in de zomer op vrijwel alle festivals op, waaronder Paaspop, Pinkpop en North Sea Jazz.