De Boxtelse Sportraad poseert in de sporthal van tafeltennisvereniging Taverbo. Van links naar rechts Evert Thomassen, Kees Bekers, Eric Peeters, Albert Habraken en Ad van Boxtel. (Foto: Peter de Koning
De Boxtelse Sportraad poseert in de sporthal van tafeltennisvereniging Taverbo. Van links naar rechts Evert Thomassen, Kees Bekers, Eric Peeters, Albert Habraken en Ad van Boxtel. (Foto: Peter de Koning Foto: Peter de Koning

BELANGENORGANISATIE VOOR SPORTCLUBS WERFT NIEUWE (BESTUURS)LEDEN

Boxtelse Sportraad kiest voor Sportgala

MARC CLEUTJENS

De Boxtelse Sportraad slaat nieuwe wegen in. De belangenvereniging voor sportclubs en individuele sporters in deze gemeente werkt aan een website, gaat haar leden vaker via sociale media informeren en zal de traditionele Dag der Kampioenen een nieuw jasje geven. Zaterdag 27 juni is het zover en staat het Sportgala voor het eerst op de Boxtelse evenementenkalender.

De Boxtelse Sportraad werd 45 jaar geleden opgericht met als doel de belangen te behartigen van alle sportclubs in de gemeente. Dat zijn niet alleen verenigingen binnen de dorpsgrenzen van Boxtel en Lennisheuvel, maar sinds de gemeentelijke herindeling in 1996 ook Liempdse clubs. ,,Momenteel hebben we ongeveer veertig leden", vertelt voorzitter Eric Peeters, die vorig jaar aantrad als opvolger van Boudewijn Aalbers die vele jaren leiding gaf aan de belangenvereniging.

Dat ledental mag best wat groeien, vindt Peeters, zelf al lange tijd bestuurlijk actief binnen tafeltennisvereniging Taverbo. ,,We denken dat er zeker tachtig of misschien wel negentig veelal kleine verenigingen actief zijn die zich nog niet aangesloten hebben. Dat is jammer omdat we ook graag voor hun belangen op willen komen. Om de contributie hoeven ze het niet te laten; die is laag." De voorzitter van de Boxtelse Sportraad zou sowieso graag contactgegevens ontvangen van alle clubs, hoe klein ook. ,,Via onze digitale kanalen kunnen we dan iedereen snel bedienen."

FEESTELIJK

Een van de meest opvallende noviteiten die de Boxtelse Sportraad gaat invoeren is het Sportgala. ,,We verruilen de aloude Dag der Kampioenen voor een nieuw evenement dat veel feestelijker wordt", aldus Kees Bekers, al vele jaren bestuurslid binnen de raad. ,,Het Sportgala gaan we helemaal anders vormgeven en zal worden gehouden aan het einde van een sportseizoen, zodat we zowel de najaarskampioenen als de voorjaarskampioenen kunnen huldigen."

Heel bewust is volgens Bekers gekozen voor een datum in juni, zodat zelfs de kampioenen die die maand een titel in de wacht slepen meteen gehuldigd kunnen worden. De Dag der Kampioenen werd vroeger aan het einde van een kalenderjaar gehouden.

De jeugd werd eerst massaal in het zonnetje gezet in de stampvolle en vaak snikhete Tijberzaal van het Baanderherencollege, nadien volgde in de raadzaal van het gemeentehuis de altijd drukbezochte en feestelijke huldiging van de volwassen sporters. Hier werden ook de beste sporters van het jaar gefêteerd en werd na afloop een feestelijke borrel gehouden. ,,Dit jaar gooien we het over een andere boeg", zegt voorzitter Peeters. Waar het Sportgala zal worden gehouden, wordt later bekendgemaakt. ,,In elk geval moet het een feestelijke bijeenkomst worden. De huldiging vorig jaar in De Rots liet al zien dat een nieuwe aanpak veel leuker is voor de vele jeugdige sportkampioenen."

De Boxtelse Sportraad wil bekende lokale sporters die ook op landelijk niveau goed presteren uitnodigen om tijdens het Sportgala de kampioenen te huldigen. Het programma omvat ook muziek en moet een spectaculair karakter krijgen.

CONTINUÏTEIT

In de aanloop naar de algemene ledenvergadering, die maandag 9 maart wordt gehouden, staat vast dat twee bestuursleden afscheid zullen nemen van de Boxtelse Sportraad. Dat zijn Peter Tang en Albert Habraken, die beide vele jaren actief zijn geweest. Voorzitter Peeters blijft aan, net als Kees Bekers, Evert Thomassen en Ad van Boxtel. ,,Helaas hebben zich nog geen nieuwe bestuurskandidaten gemeld en maken we ons een beetje zorgen over de continuïteit van de Boxtelse Sportraad", zegt Bekers.

Met voorzitter Peeters roept hij jonge sportliefhebbers op die bereid zijn om zich aan te sluiten bij de Boxtelse Sportraad. ,,Het is niet noodzakelijk om lid te zijn van een vereniging in Boxtel", zegt de preses. ,,Wel is enige affiniteit met sport belangrijk en moet je van besturen houden. Kandidaten moeten verder rekening houden met vier vergaderingen per jaar, dus dat is best te overzien."

Dat kunnen er meer worden als er onverwachte zaken zijn, zoals de recente onrust over de toekomst van sporthal De Dommel. ,,Dat was een pittig dossier waarbij de Boxtelse Sportraad een belangrijke rol speelde", aldus bestuurslid Bekers. ,,We komen op voor de belangen van clubs en schuiven mee aan tafel als ze in overleg treden met de verhuurder van de sporthal en het gemeentebestuur."

SPORTCAFÉ

Als het aan het bestuur van de Boxtelse Sportraad ligt, blijft de belangenorganisatie zich actief inzetten voor sporters. Een van de speerpunten is het organiseren van cursussen en workshops voor leden van aangesloten clubs. Een goed voorbeeld is de cursus Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen, kortweg EHBSO.

Het Sportcafé zal ook vaker door de Boxtelse Sportraad georganiseerd worden. In het verleden werden themabijeenkomsten gehouden over actuele onderwerpen die voor alle sporters interessant zijn, ongeacht de sport die ze beoefenen. ,,We hebben al een Sportcafé gehouden over sponsoring, maar belichtten ook onderwerpen als pesten en seksuele intimidatie", blikt bestuurslid Bekers terug.

Mensen die meer informatie willen over de Boxtelse Sportraad, kampioenen willen aanmelden of actief willen worden als bestuurslid, kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht bij voorzitter Eric Peeters, e-mail: e.j.d.peeters@home.nl.