Nicolette van Dam maakt opnamen bij Marimba in 2012. (Foto: Albert Stolwijk).
Nicolette van Dam maakt opnamen bij Marimba in 2012. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTELSE BLOEMISTERIJ BESTAAT 1 APRIL PRECIES 35 JAAR

Marimba mikt op Bloemist van het Jaar

De verkiezing van de beste bloemist van Nederland is een initiatief van de Vereniging Bloemist-Winkeliers, een branche-organisatie waarbij ook Marimba is aangesloten. Vorige week werd bekend dat Marimba met ruim honderd andere bloemisterijen in heel Nederland is genomineerd voor de verkiezing. ,,Een mooi bericht, zeker omdat we op 1 april het 35-jarig bestaansfeest vieren en we het leuk vinden om juist in zo'n feestelijke periode aan een verkiezing mee te doen", zegt Bart van Roosmalen.

MYSTERYSHOPPER

De verkiezing bestaat uit meerdere ronden en trapt af met een verkiezing onder klanten, die vanaf maandag 2 maart hun stem kunnen uitbrengen op de website www.mijnbloemist.nl. ,,Daarnaast kunnen we bezoek verwachten van een mysteryshopper en komt er een beoordeling door een vakjury", vertelt Van Roosmalen. ,,Per provincie wordt de best scorende bloemist afgevaardigd naar de tweede ronde waarin een teamopdracht gemaakt moet worden. Dat lijkt ons met z'n tienen een geweldige uitdaging."

Wie in de tweede ronde goed scoort, plaatst zich voor de finale die pas in het najaar op de rol staat. Dan gaan opnieuw mysteryshoppers op pad en zal een vakjury de kanshebbers bezoeken voor een uitgebreide beoordeling. ,,Wie de verkiezing wint, mag zich twee jaar lang 'Mijn Bloemist van het Jaar' noemen", zegt Van Roosmalen. ,,Een titel die we heel graag willen winnen."

Bloemsierkunst Marimba is al 35 jaar gevestigd aan de Van Beekstraat. Bart en Maria van Roosmalen namen toen bloemist De Anemoon over en zagen hun bedrijf fors groeien. Landelijke aandacht was er toen Nicolette van Dam er in 2012 tv-opnamen maakte. ,,Als het aan ons ligt gaan we nog minimaal tien jaar door in Selissenwal. Een hele fijne wijk waar we graag onder de mensen zijn."

Brabants Centrum besteedt eind maart uitgebreid aandacht aan het zevende bestaanslustrum van bloemsierkunst Marimba.

FOTO BOVEN: De bekende tv-presentatrice Nicolette van Dam richtte de landelijke schijnwerpers in 2012 op bloemsierkunst Marimba. Ze nam er een aflevering op van het programma 'Een Zaak van Bloemen'. (Foto: Albert Stolwijk).


SP ORGANISEERT MKB-AVOND IN ROTS

'Veel met elkaar gemeen'

Het midden- en kleinbedrijf heeft het lastig tijdens deze economisch moeizame tijden. De SP organiseerde maandag een speciale avond voor deze ondernemers in gemeenschapshuis De Rots. Die werd bijgewoond door Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, SP-woordvoerster op het gebied van economische zaken.

,,Als klein bedrijf moet je de mouwen opstropen, aan de slag en zorgen dat je lokaal alles goed kent", weet Gesthuizen, die zelf ook ondernemer is geweest. Toen ze achtenhalf jaar geleden de overstap maakte naar politiek Den Haag viel het haar op dat het daar niet anders is. ,,We hebben veel met elkaar gemeen."

Gesthuizen hamerde in De Rots op het belang van kredietverstrekking aan kleine ondernemers en de noodzaak van een nationale investeringsbank. Verder zette ze vraagtekens bij het voornemen vaker koopzondagen te organiseren. Daar hebben kleine ondernemers meestal niets aan. ,,Ze hebben een extra dag werk, een familiedag valt weg en ze winnen geen dag extra omzet met een dag meer open zijn."

Blij toonde Gesthuizen zich met de initiatiefwet tegen acquisitiefraude die begin februari unaniem werd aangenomen in de Tweede Kamer. Die had ze samen met de VVD ingediend. Die moet ondernemers meer bescherming bieden tegen neprekeningen en spookfacturen. ,,Vaak werd in zo'n geval gezegd dat ondernemers maar beter moeten opletten. Nu is dit strafbaar gesteld."

TAAL VAN BEDRIJVEN

Ook SP-wethouder Van den Broek nam het woord. ,,De economie in Boxtel is een topprioriteit", benadrukte hij. ,,Daarom hebben we als gemeente een economisch aanvalsplan gelanceerd. We willen een faciliterende rol spelen, meer en direct contact met bedrijven hebben en de taal van de bedrijven spreken. We willen naar bedrijven toe, luisteren wat er aan de hand is en dit vertalen in beleid. Wie ideeën heeft, kan contact zoeken met de gemeente. Dan kunnen we snel handelen."

Hij haalde ook de centrumvisie aan. ,,We zijn bezig met het actualiseren van de detailhandel- en horecavisie, het upgraden van de cultuurhistorische as, parkeerregulering en de herinrichting van de Markt. Dit plein moet een belangrijke ontmoetingsplaats worden." De gemeente heeft daarnaast een miljoen euro apart staan waarmee economische initiatieven in gang kunnen worden gezet. ,,Van dit gereserveerde miljoen is nog ruim acht ton over", vertelde Van den Broek. ,,We willen creativiteit stimuleren. We gaan uit van co-financiering. We willen zorgen voor een langdurig vliegwieleffect zodat dit bedrag zichzelf kan terugverdienen. Kom met ideeën, dan kunnen wij daar ook echt iets mee."

De mensen in de zaal vroegen zich af of de gemeente haar aanbestedingsbeleid niet aantrekkelijk kan maken voor lokale ondernemers. ,,Een gemeente moet geen opdrachten clusteren als dit niet nodig is", vindt Gesthuizen. ,,Anders hebben lokale bedrijven geen kans. Je moet de economisch meest voordelige inschrijving kiezen. Niet onnodig aanbesteden. En vertel ondernemers waarom ze zijn afgewezen." ,,Niet transparant aanbesteden, dat is precies wat er gebeurt in Boxtel", reageerde een van de ondernemers in de zaal. ,,Als projecten worden opgeknipt, liggen er zóveel kansen voor ons als ondernemers."