Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JORIS LINSSEN & CARAMBA MET 'STROOM' IN PODIUM BOXTEL

'Zuchten van verlangen en ontroering'

Uitverkochte zalen. Een geslaagde tournee door Mexico. En de aangrijpende film Met jou heb ik geleerd. De carrière van Joris Linssen & Caramba zit in een stroomversnelling. Dit jaar komen de muzikale 'amigo's' met hun vierde theatervoorstelling naar Podium Boxtel. De titel? Stroom. In een meeslepende show vol aanstekelijke liedjes en intieme ontboezemingen doet meesterverteller Joris Linssen verslag van een muzikale voettocht naar België.

Met zijn vrienden van Caramba ging Linssen op pelgrimstocht langs de Maas. Hun eten en slaapplekken moesten ze zien te verdienen met het spelen van muziek. Het resultaat is een voorstelling die het publiek betovert en meesleept in de feestelijke roes van Nederlandstalige liedjes die zijn overgoten met een Mexicaans sausje.

Om de bedevaart te kunnen maken, stopte de zingende tv-presentator twee seizoenen met 'Hello Goodbye', ging hij op tournee naar Mexico en trok hij langs de Maas. Op bedevaart…

Was het een muzikale bedevaart?

,,Voor onze nieuwe theatervoorstelling wilden we samen een avontuur meemaken. Ik bedacht het concept van een muzikale pelgimstocht. We zijn gaan lopen tegen de stroom van de Maas in, met als opdracht te spelen voor eten, drinken en slaapplekken. Instrumenten mee, rugzak op en gaan! Onderweg traden we op voor bijzondere mensen en hoorden we indrukwekkende verhalen. We beleefden tal van avonturen. Die vormen de rode draad van onze voorstelling 'Stroom' waarmee we ook in Boxtel staan."

Is die bedevaart ook gefilmd?

,,Jazeker, mijn vaste cameraploeg van 'Hello Goodbye' heeft alles gevolgd. Regisseur Wilfred Evers maakt er een tv-programma van. Maar het ging ons erom inspiratie op te doen. Ik kwam op het idee door een ontmoeting die ik had voor het tv-programma Joris' Showroom. Ik portretteerde een man die in de uiterwaarden van de Waal zwerft. Hij zwom in die grote rivier en vloog met een noodgang het beeld uit. Toen ik hem later vroeg of het niet levensgevaarlijk was, zei hij: 'Als je met de stroom meegaat, sta je stil. Alleen de kade vliegt voorbij'. Die filosofische kijk zette me aan het denken."

Dus je moet tegen de stroom in?

,,Anders sta je stil. Vond ik een wijze les. Ik heb er een lied over geschreven en daar kwam weer het idee uit voort om langs een rivier te gaan lopen, het avontuur tegemoet. Het idee tegen de stroom in te gaan past bij mij. Ik probeer heel erg mijn eigen weg te gaan. Hoe vaak mij niet gevraagd wordt wat ik nou liever doe, muziek of televisie? Ik kies voor allebei."

Voor jou zijn televisie en muziek dus ook echt aan elkaar verbonden?

,,Jazeker. Dat zag je ook toen we die film maakten over onze tournee door Mexico. We traden er op met onze Nederlandstalige liedjes en ontmoetten mijn grote idool Armando Manzanero. Die film heeft veel mensen geraakt en was voor mij het teken dat de samensmelting van mijn twee beroepen heel inspirerend kan zijn."

Jullie voorstellingen zijn steeds populairder. Hoe komt dat?

,,'Het is een lange weg', zoals ik in deze voorstelling zing. We zijn als band vijftien jaar bij elkaar en door alles wat we meegemaakt hebben, zijn we echte vrienden geworden. Muzikale broers. En we zijn niet bang om onze gevoelens te uiten. Dat spat van het podium. Als je ons gezien hebt, ben je om. En zo groeit ons publiek gestaag. Voor deze tournee hebben we iets nieuws. Een extra muzikant: Femke Krone. Zij is een percussioniste van wereldklasse en heeft datzelfde karakter: Energiek, gepassioneerd en vurig."

Wat kan het publiek verwachten van een avondje Stroom?

,,Wij laten de zaal graag zuchten. Van verlangen en van ontroering. Tijdens onze muzikale bedevaart kreeg ieder lied zijn eigen verhaal. In feite gaat de toeschouwer mee op pelgrimstocht, langs hilarische taferelen en aangrijpende levensverhalen. Het wordt opzwepend, emotioneel en aanstekelijk. Aan het eind van de avond ga je gelouterd de zaal uit. En wij ook…"

KAARTVERKOOP

De voorstelling Stroom van Joris Linssen & Caramba is donderdag 5 maart te zien in Podium Boxtel. De show begint om 20.15 uur, toegangskaarten kosten 20,50 euro inclusief pauzedrankje. Kaartverkoop bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof) of op www.podiumboxtel.nl. Bellen kan ook: telefoon (040) 291 34 44.

FOTO BOVEN: Joris Linssen & Caramba stonden in januari 2013 ook al eens in een bomvol Podium Boxtel. Nu is de groep rond de bekende tv-presentator terug met de nieuwe voorstelling Stroom. (Foto: Gerard Schalkx).


Theaterconcert

met Fling in

Podium Boxtel

De akoestische muziekgroep Fling verzorgt zaterdag 28 februari een optreden in Boxtel. Onder de titel 'A Sunny Day in the Rain' wordt een wervelend muziekprogramma voor het voetlicht gebracht waarin Ierse invloeden doorklinken, maar ook sporen van soul, latin en rock 'n roll te horen zijn.

Fling bestaat sinds 1996 en bestaat uit Evertjan 't Hart, Annemarie de Bie, Siard de Jong en Philipe Masure. De muzikanten willen hun publiek verrassen met een overweldigend en gepassioneerd optreden, dat past in de Ierse en Schotse traditie. Kaarten kosten 20 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl. In Boxtel zijn kaarten verkrijgbaar bij Hebbes (Markt) en Jumbo (Oosterhof).