Martje Wijers en illustrator Marloes Toonen zorgden voor de presentatie van het Dilemma op Dinsdag-spel in cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein. (Foto: Peter de Koning).
Martje Wijers en illustrator Marloes Toonen zorgden voor de presentatie van het Dilemma op Dinsdag-spel in cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

van facebookpagina naar boek en gezelschapsspel

Helse dilemma's bij Vandaag Kookt

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Je verliest één zintuig naar keuze of je kunt de letter -e nooit meer uitspreken. Zes jongeren, van origine afkomstig uit Boxtel, startten vorig jaar met de Facebookpagina Dilemma op Dinsdag. Het groeide uit tot een groot succes en uiteindelijk werd een boek uitgegeven. De bedenkers waren zondag aanwezig bij cultureel restaurant Vandaag Kookt aan het Stationsplein en organiseerden een speciaal dilemma-spel met de aanwezigen...

,,Mensen verzinnen altijd dilemma's, dat is niet iets wat wij hebben bedacht", zei Joep van Osch, samen met zijn zus Brechje van Osch, Marloes Toonen, Hayk en Joeske Vervoort en Martje Wijers de initiatiefnemers. ,,Zo weet ik zeker dat veel mensen het bekende dilemma 'Ben je liever doof of blind' voorgelegd hebben gekregen. Wij kwamen met meer absurde dilemma's." De bedenkers startten met de Facebookpagina 'Dilemma op Dinsdag'. Van Osch: ,,Ik weet nog dat we juichten toen we meer dan duizend likes hadden." Inmiddels vinden ruim 92.000 mensen de pagina leuk en is er een boek - met tekeningen van illustrator Marloes - verschenen. ,,Het kan raar lopen", grinnikt Van Osch. ,,Zo hoorde ik dat zelfs in schoolklassen aandacht wordt besteed aan ons boek. Leerlingen krijgen dilemma's voorgelegd en moeten beargumenteren waarom ze voor iets kiezen. Ik hoorde wél dat de grove dilemma's worden afgeplakt..."

Die grove dilemma's werden zondag in Vandaag Kookt niet geschuwd. Met de aanwezigen, voornamelijk bekenden van de zes initiatiefnemers, werd de zogenoemde 'Lagerhuisversie' van Dilemma op Dinsdag gespeeld. Toeschouwers kregen een dilemma voorgelegd en gaven met blauwe, witte en gele vlaggen aan welke kant ze kozen. Een witte vlag was echter een blanco stem, waarna het voor de overige deelnemers zaak was deze neutrale persoon met argumenten over te halen voor een bepaald dilemma te kiezen. ,,Zo ontstaan gesprekken waarvan je nooit dacht dat je ze zou voeren", lichtte Martje Wijers toe.

extra radar

Doodknuppelen van babyzeehondjes, zorgen voor twintig cavia's, altijd op schoot moeten zitten bij iemand als je met het openbaar vervoer reist: er passeerden inderdaad allerlei onderwerpen de revue waarover de bezoekers eerder waarschijnlijk nog niet hadden nagedacht. Het leverde hilarische discussies op.

Het zestal meldde zondag dat er ook een gezelschapsspel op de markt komt. ,,Daarbij moet je inschatten welke kant van het dilemma je spelgenoten gaan kiezen", vertelt Van Osch. Ook hoopt het zestal nog een scheurkalender uit te brengen.

Inmiddels zien Van Osch en de andere initiatiefnemers overal dilemma's. ,,We hebben een extra radar ontwikkeld. Als we in het dagelijks leven iets tegenkomen, vragen we ons meteen af of we er een dilemma van kunnen maken. Zo kwam ik een tijd geleden een man met draaiorgel tegen in de stad. Dat bracht me op het idee om het dilemma 'Je wordt de hele dag achtervolgd door een draaiorgel' te gebruiken." Ook krijgen mensen de gelegenheid hun eigen dilemma's op te sturen. De meest creatieve vondsten worden gebruikt op de Facebookpagina. Van Osch: ,,En wie weet volgt er nog wel een tweede boek..."

Vliegen of terugreizen in de tijd, iedereen groeten met je middelvinger of een scheet laten die klinkt als een misthoorn. Soms was het lastig kiezen tussen twee uitersten. De jury gaf aan dat het lastig was om met een serieus gezicht naar de deelnemers te kijken. ,,Sommigen kwamen met geweldige en hilarische argumenten."

Kees Doevendans werd uiteindelijk tot winnaar gekozen. Volgens de jury kwam hij met bijzondere argumenten. Hij won een toepasselijke prijs: het boek Dilemma op Dinsdag.