De roerdomp was een zeldzame verschijning in de Kampina, maar de reigerachtige vogel is terug, zo blijkt uit een vorig jaar verrichtte inventarisatie. Andere watervogels hebben het moeilijk. (Foto: Natuurmonumenten).
De roerdomp was een zeldzame verschijning in de Kampina, maar de reigerachtige vogel is terug, zo blijkt uit een vorig jaar verrichtte inventarisatie. Andere watervogels hebben het moeilijk. (Foto: Natuurmonumenten). Foto: Natuurmonumenten

NATUURMONUMENTEN TELT WEL MEER NACHTZWALUWEN

Minder watervogels in de Kampina

Het aantal watervogels in natuurgebied Kampina bij Boxtel loopt flink terug. Dat constateert Natuurmonumenten na een uitgebreide inventarisatie. Tegenover de teruggang van het aantal watervogels, staat de toename van het aantal nachtzwaluwen op de heide.

Vooral de fuut en de dodaars werden veel minder gezien. Op de heide heerst een wisselend beeld: het aantal nachtzwaluwen is volgens Natuurmonumenten 'ongekend hoog', de gekraagde roodstaart laat zich vaker zien, maar de wulp en de graspieper broedden er juist steeds minder.

De cijfers staan in een inventarisatieonderzoek dat vorig jaar werd verricht naar broedvogels op de heide en vennen. ,,Het doet pijn om zulke mooie soorten als de fuut en de dodaars te zien verdwijnen", vertelt vogelkenner Frans van Erve, die het onderzoek leidde.

Boswachter Erwin de Hoop ziet nog geen duidelijke verklaring voor de achteruitgang van de watervogelpopulatie. ,,Het is lastig te bepalen omdat de verschillende soorten in het gebied ieder hun eisen stellen aan hun omgeving. Zelf denken we dat het onder andere komt door de vermesting. Hierdoor groeien de oevers van de vennen versneld dicht. Maar het zou ook zomaar kunnen dat ganzen de watervogels verstoren. Nader onderzoek moet duidelijkheid geven."

GOED NIEUWS

Er is volgens Natuurmonumenten goed nieuws te melden over een paar andere soorten. ,,De nachtzwaluw doet het fantastisch", zegt onderzoeker Van Erve. ,,In 2014 troffen we vergeleken met 2010 bijna vier keer zoveel broedparen aan. Ook de gekraagde roodstaart, die zich graag ophoudt tussen bos en heide, laat zich vaker zien." Andere soorten die het goed doen, zijn de blauwborst, de roodborsttapuit en de sprinkhaanzanger.

Van Erve heeft tijdens de inventarisatie ook een bijzondere verschijning gezien: de reigerachtige roerdomp. Deze zeldzame moerasvogel keerde vorig jaar na tientallen jaren afwezigheid terug in de Kampina en is in 2014 in het gebied gebleven. ,,Het geeft veel voldoening dat zo'n unieke vogel weer terugkeert", meent de onderzoeker.

Natuurmonumenten houdt goed bij hoe het met de natuur gaat. ,,Ons doel is om de natuur in Nederland veilig te stellen", zegt boswachter De Hoop.