Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VORMELINGEN BEZOEKEN VOEDSELBANK

'Eten kopen niet voor iedereen gewoon'

PETER DE BEKKER

De kinderen die dit voorjaar hun vormsel doen, brachten donderdag een bezoek aan de Voedselbank aan het Ronduutje in Boxtel. De vormselwerkgroep wilde hen laten zien dat het niet voor alle mensen gewoon is om eten te kopen.

,,Ik had niet verwacht dat hier zoveel kratten stonden." Hugo van Loon (12) keek zijn ogen uit in de oude Molenwijkschool, waar de Voedselbank gevestigd is. Voor Maaike van de Besselaar (12) was het al de tweede keer dat ze bij de Voedselbank binnen was. ,,Met Kerstmis hebben we ook spullen voor de Voedselbank opgehaald", vertelde ze. ,,Toen deden we dit voor school. Destijds was dit ons goede doel."

,,Als mensen weinig geld hebben om eten te kopen, kunnen ze hier spullen ophalen", legde voorzitter Arjen Witteveen van de Voedselbank de kinderen uit. ,,Die mensen moeten wel eerst naar het gemeentehuis en daar laten zien dat ze inderdaad weinig geld hebben. Als dat klopt, krijgen ze daar een papier waarmee ze hier een pakket kunnen ophalen. Bij het samenstellen van een pakket wordt er rekening mee gehouden of het voor één persoon, twee personen of voor een gezin is. Een keer per week worden hier tussen de 120 en 130 pakketten opgehaald."

SUBSIDIE

Een van de kinderen wilde daarop weten hoe de Voedselbank aan al die verschillende spullen komt. Witteveen legde daarop dat uit dat dit verschilt. ,,Soms komt het van een supermarkt, soms geven boeren witlof of boerenkool als ze veel over hebben en soms geeft een bakker broden die hij over heeft doordat een bestelling geannuleerd is." Hij wees de kinderen er vervolgens op dat de Voedselbank zelf ook geld nodig heeft. ,,Dit gebouw onderhouden kost namelijk ook geld, bijvoorbeeld voor de verlichting en de verwarming. Hiervoor krijgen we subsidie van de gemeente en goede doelen doen ook regelmatig iets voor ons."

KLOOSTER

,,We doen dit als maatschappelijk uitje", legde Nanneke Mollink, die de vormelingen begeleidt, uit. ,,In het verleden zijn we ook wel eens naar een klooster geweest, maar dit spreekt toch meer aan." Elena Acencio vult aan: ,,Het is ook belangrijk dat kinderen weten dat het niet voor iedereen gewoon is om zomaar eten te kopen, dat sommige mensen niet rond kunnen komen."

De vormelingen - een tiental leerlingen van de basisscholen De Beemden, De Maremak, De Hobbendonken en Sint-Petrus - doneerden de Voedselbank een boodschappenwagen vol eten en drinken. Tot blijdschap van Witteveen: ,,Het is fantastisch wat jullie gedaan hebben."

FOTO BOVEN: De vormelingen doneerden een boodschappenwagen vol etenswaren. (Foto: Peter de Koning).


Scholen strijden om zwemtitels in Dommelbad

Zwemclub Zegenwerp uit Sint-Michielsgestel organiseert in samenwerking met de gemeente Boxtel, de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB) en het Dommelbad zondag 1 maart de negende editie van de Boxtelse Schoolzwemkampioenschappen. Tussen 14.30 en 17.30 uur strijden leerlingen van Boxtelse basisscholen tegen elkaar.

Deelnemers konden zich tot afgelopen woensdag opgeven voor het zwemevenement. Iedere leerling doet mee aan een speelestafette. Daarnaast zwemmen de groepen 1 tot en met 6 zowel 25 meter vrije slag als schoolslag. Leerlingen uit de groepen 7 en 8 zwemmen beide disciplines over 50 meter. Ook de leerkrachten krijgen bij voldoende belangstelling de kans een wedstrijdje te zwemmen.

Voor alle sportieve deelnemers ligt een herinneringsmedaille klaar. Daarnaast liggen voor de beste zwemmers een gouden, zilveren of bronzen plak klaar. De snelste school ontvangt een wisseltrofee en de beste twee teams worden afgevaardigd naar de provinciale kampioenschappen. Bovendien wordt ook een prijs beschikbaar gesteld voor de school met het mooiste spandoek.

MINIMAAL A-DIPLOMA

Deelnemers moeten minimaal in het bezit zijn van een A-diploma en worden omstreeks 14.00 uur verwacht. Een half uur later vindt de officiële opening plaats. De prijsuitreiking is om 17.30 uur.


Scharreltoernooi tennisjeugd bij LTV Munsel

Op de banen van LTV Munsel aan de Voetboog in Boxtel wordt van 21 tot en met 29 maart de zevende editie van het Rabobank Scharreltoernooi gehouden. Jeugdtennissers kunnen zich tot 4 maart inschrijven via www.toernooi.nl.

Er worden enkel- en dubbelspelen getennist in verschillende leeftijdscategorieën. Voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar die al wel op een groot veld spelen, maar met een zachtere bal tennissen, is er de categorie Tenniskids Groen.

Op de zaterdagen 21 en 28 maart wordt een evenement georganiseerd voor de jongste jeugd. Meer informatie is te vinden op www.ltvmunsel.nl.