Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Voldoende water voor de inwoners van Boxtel'

VERKIEZINGEN

WATERSCHAP

DE DOMMEL (2)

Waterschap De Dommel presenteert in de aanloop naar de waterschapsverkiezingen op woensdag 18 maart een driedelige artikelenserie in Brabants Centrum over de uiteenlopende activiteiten van het waterschap. Vandaag deel 2.

Voldoende water voor plant en dier, voor natuur en landbouw. Het water op peil houden is een lastige klus. We waken voor te veel, maar ook voor te weinig water. Wat echter voor de een te veel is, kan voor de ander te weinig zijn. De landbouw wil vaak minder en de natuur wat meer water. Het is de taak van het waterschap om een goede afstemming te vinden tussen de verschillende belangen.

In de omgeving van Boxtel neemt Waterschap De Dommel maatregelen om te zorgen voor voldoende water. Het waterschap plaatst stuwen, laat beken kronkelen en dempt sloten. Het is de zorg dat zowel landbouw als natuur in dit gebied over voldoende water kan beschikken. De zandgronden in het Dommelgebied houden nu eenmaal het water niet goed vast. Dat heeft als effect verdroging van natuurgebieden en een tekort aan water voor de landbouw.

De verdroging is veroorzaakt door menselijk ingrijpen in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Beken werden rechtgetrokken en de aanleg van meer wegen en bebouwing versterkte de snelle afvoer van water. Ook had de industrie meer grondwater nodig. Hierdoor zakte het peil van het grondwater. In de jaren '80 en '90 kwam de kentering. Nu is het waterschap bezig met maatregelen om de waterstand te verhogen. Er moet nog steeds hard gewerkt worden om voldoende water te krijgen.

Het beleid om voor voldoende water te zorgen richt zich op de natuur, de landbouw en op de dorpen en steden. Het waterschap wil deze drie sectoren zo goed mogelijk bedienen in hun wensen voor voldoende water. Die wensen lopen niet altijd synchroon. Zo vraagt de natuur vaak hogere waterstanden dan de landbouw. Waar zij dicht bij elkaar liggen, ontstaan knelpunten en gaat het waterschap op zoek naar de beste passende oplossingen. Soms zijn slimme technische maatregelen mogelijk, maar soms zijn drastische ingrepen nodig om de verdroging tegen te gaan.

ZICHTBAAR IN BEELD

Waterschap De Dommel is met veel projecten in het veld bezig. De herinrichting van de Essche Stroom is er een van. Onderweg doorkruist de beek een prachtig deel van de Meierij dat gevormd is door een afwisseling van landgoederen en agrarische gronden. Het waterschap heeft in 2014 de Essche Stroom en het beekdal bij Halsche Beemden opnieuw ingericht. Het gebied Halsche Beemden omvat ongeveer 45 hectare.

Op historische kaarten is goed te zien dat de Essche Stroom, vroeger ook Halsche Water geheten, in een breed beekdal behoorlijke kronkels maakte. Dit meanderende water is tijdens de ruilverkaveling (rond 1960) rechtgetrokken. Geïnspireerd op de historische loop is deze meander van bijna drie kilometer, hersteld.

Het profiel van de beek is zoveel mogelijk teruggebracht naar de maatvoering van voor de jaren '60. Helemaal zoals vroeger, dat gaat niet, omdat de waterafvoer sindsdien is vergroot. Daarom is de rechtgetrokken beek ook behouden. De meander zal in natte periodes buiten haar oevers treden. En bij extreem hoogwater zal het extra water via de rechte beek afgevoerd worden.

In dit nieuwe beekdal ziet men diverse poelen en bosjes voor amfibieën en zoogdieren. In het water zien we de kopvoorn weer zwemmen, een vis die alleen in stromend water leven kan. Boven de nieuwe beek is de ijsvogel al gesignaleerd. En ook de das heeft zijn weg al in het gebied gevonden. Alle informatie over het project Essche Stroom staat op www.esschestroom.nl

Het waterschap wordt aangestuurd door een algemeen bestuur. Op 18 maart 2015 zijn de waterschapsverkiezingen. Alle inwoners uit het gebied van Waterschap De Dommel van 18 jaar en ouder mogen dan hun stem uitbrengen. Deze stem brengen ze uit bij de stembus. Op dezelfde dag vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Het Kieskompas (https://dommel.kieskompas.nl) helpt stemmers een goede keuze te maken. Kijk ook op www.dommel.nl/verkiezingen.

Zaterdag 14 maart organiseert Waterschap De Dommel een open dag bij de rioolwaterzuivering aan de Van Oldebarneveltlaan in Eindhoven.

OP DE FOTO: Beekdal van de Essche Stroom (Foto: Peter de Koning).