Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

transition town maakt mensen in de gemeente bewust

Boxtel fossielvrij, inclusief de basiliek

Een delegatie van de plaatselijke werkgroep Transition Town Boxtel bracht vrijdag korte bezoekjes aan banken, supermarkten en kerken in de gemeente in het kader van de Global Divestment Day, die op 13 en 14 februari plaatsvond. De groep wilde aandacht te vragen voor een fossielvrije samenleving. Er werden posters uitgedeeld waarop een zogenaamd agendapunt Fossielvrij staat. Dit punt moet er uiteindelijk toe leiden dat medewerkers van het betreffende bedrijf over het gebruik van fossiele energie en alternatieven gaan praten.

,,Vooral in universiteitssteden wordt aandacht gevraagd, maar wij vonden dat Boxtel niet mocht ontbreken. Deze gemeente verklaarde zich immers als eerste van Europa fossielvrij", aldus Jan Juffermans van Transition Town Boxtel. ,,We maken er dan ook graag twee uur tijd voor vrij om een bezoekje te brengen aan bedrijven en instellingen." Het filiaal van ABN/Amro aan de Markt was als eerste aan de beurt, daarna volgde de Sint-Petrusbasiliek.

ZONNEPANELEN

Torengids Steven van Groeningen stond de zevenkoppige groep al op te wachten. Hij nam het agendapunt in ontvangst en beloofde er aandacht aan te besteden tijdens de rondleidingen van mensen in de Sint-Petrusbasiliek. ,,Dat zijn toch telkens twintig mensen die ik dan bewust kan maken." Ook de andere torengidsen zouden op de hoogte worden gesteld. David Andreae maakte van de gelegenheid gebruik om Van Groeningen te wijzen op een alternatieve energiebron: zonne-energie. ,,Een aantal panelen op de basiliek, dat zou fantastisch zijn..."

De groep vertrok vervolgens richting supermarkten als Lidl op Fellenoord en Jumbo in winkelcentrum Oosterhof. Ook bedrijventerrein Ladonk werd niet overgeslagen. Juffermans gaf na afloop aan dat werkgevers het agendapunt over een fossielvrije samenleving inbrengen bij ondernemersvereniging WEB. ,,Onze rondgang was zeker de moeite waard." Hij benadrukte dat ook particulieren een steentje kunnen bijdragen. ,,Zet je spaartegoed op een rekening bij een fossielvrije bank die geen aandelen heeft in olie-, gas- en steenkoolbedrijven."

FOTO BOVEN: Een delegatie van de Boxtelse werkgroep Transition Town ging vrijdag per fiets door de gemeente Boxtel om bedrijven, supermarkten en instellingen bewust te maken van een fossielvrije samenleving. Torengids Steven van Groeningen (derde van links) ontving de groep bij de Sint-Petrusschool. (Foto: Annelieke van der Linden).