De sluiting van de Heilig Hartkerk heeft veel deelnemers aan de Grote Eendentrek geïnspireerd om aandacht te vragen voor de toekomst van het rijksmonument. (Foto: Peter de Koning).
De sluiting van de Heilig Hartkerk heeft veel deelnemers aan de Grote Eendentrek geïnspireerd om aandacht te vragen voor de toekomst van het rijksmonument. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NOG GEEN CONCRETE PLANNEN VOOR HERGEBRUIK HEILIG HARTKERK

Eerste partijen melden zich voor kerk

Peter de Koning

Het haalbaarheidsonderzoek naar de toekomst van de Heilig Hartkerk loopt tot begin juni. Dan ligt er een breed gedragen visie met een advies voor tijdelijk gebruik tot aan de definitieve herbestemming. De eerste gegadigden hebben zich inmiddels gemeld. Concrete plannen voor hergebruik van het kerkgebouw zijn er nog niet.

Zondag 4 januari werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Een dag later startte het haalbaarheidsonderzoek. Dat omvat onder andere een verkenning van mogelijke toekomstige functies en een analyse van het maatschappelijk draagvlak voor diverse vormen van herbestemming. Volgens het parochiebestuur is het vinden van een goede definitieve invulling een complex proces waarvan de duur onmogelijk is in te schatten.

Ondertussen is een goede tijdelijke invulling belangrijk om de gebouwen te kunnen onderhouden. ,,Tijdelijk gebruik is ook een mooie manier om ideeën uit te proberen", vertelt Sanne de Koning van adviesbureau Dedato. Zij voert het onderzoek uit. Sanne vertelt: ,,Begin juni heeft het parochiebestuur zich ook verdiept in de ideeën van enkele belangstellenden die zich tot nu toe hebben gemeld, nog zonder concrete businesscases. Het zijn partijen uit de zorgsector en met commerciële activiteiten. De komende maanden gaan we hun ideeën nader bekijken. Kan het in dit kerkgebouw? Past het en mag het? Wat kost het en wat brengt het op? Over die vragen buigen we ons de komende tijd."

Crowdfunding

Een andere mogelijkheid die wordt bekeken is het oprichten van een stichting voor het behoud van het kerkgebouw door middel van crowdfunding. Dat zou kunnen volgens het model van de succesvolle stichting Dommelbimd die genoeg geld inzamelde voor de aankoop van een stuk landschap bij kasteel Stapelen. ,,De komende tijd bekijken we of zo'n model ook voor het kerkgebouw toepasbaar is", vertelt Sanne. ,,Ik heb me verbaasd over alle uitingen in de Boxtelse carnavalsoptocht. Die geven aan dat het onderwerp enorm leeft, niet alleen bij de reguliere kerkgangers. Crowdfunding zou bij voldoende draagvlak een mogelijkheid kunnen zijn."

Vanuit het parochiebestuur is een herbestemmingscommissie opgericht met een aantal externe deskundigen. Deze commissie organiseert drie besloten bijeenkomsten voor alle betrokken partijen. De eerste is inmiddels geweest. In april en juni volgen nog twee bijeenkomsten. Bij de eerste bijeenkomst waren onder andere aanwezig het parochiebestuur, gemeente, Monumentencommissie, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, woonstichting Sint-Joseph, parochianen, provincie en Heemkundekring. Aan het einde concludeerden zij eensgezind dat er onderling geen tegenstrijdige belangen zijn. ,,Een belangrijke conclusie. In vergelijkbare gevallen elders in het land zie je dat zelden", benadrukt Sanne.

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat het Boxtelse vraagstuk niet uniek is. In heel Europa krijgen honderden kerkgemeenschappen te maken met lege kerkgebouwen. Verder werd duidelijk dat de betrokken partijen de kerk en de pastorie met tuin liever niet loskoppelen. ,,Zolang het kan proberen we een oplossing te vinden voor het gehele complex", vertelt Sanne. ,,Op deze plek zou iets kunnen ontstaan met regionale aantrekkingskracht. Dat past goed bij de centraal gelegen gemeente Boxtel, midden in Het Groene Woud en prima ontsloten via openbaar vervoer."

Ideeën voor tijdelijk gebruik zijn welkom. Belangstellenden kunnen contact opnemen met het parochiebestuur: info@heilighartparochie.nl.


Brunchconcert Liempde

Onder het genot van heerlijke gerechten kunnen luisteraars zondag 22 maart vanaf 11.30 uur genieten van muziek door fanfare Concordia. Het brunchconcert wordt gehouden in De Serenade. De entree bedraagt 17,50 euro, kinderen betalen één euro per levensjaar (tot 12 jaar). Kaartverkoop via e-mail: programmacommissie@fanfareconcordialiempde.nl of elke dinsdag van 19.00 tot 19.45 uur in De Serenade.