Tonprater Jan Schellekens won vorig jaar tijdens het romkankletsen in Gemonde als gildebroeder de Christ Cup. Dit jaar doet hij opnieuw een gooi naar de overwinning, maar moet hij wel zien af te rekenen met vijf concurrenten. (Foto: Bert van Houten).
Tonprater Jan Schellekens won vorig jaar tijdens het romkankletsen in Gemonde als gildebroeder de Christ Cup. Dit jaar doet hij opnieuw een gooi naar de overwinning, maar moet hij wel zien af te rekenen met vijf concurrenten. (Foto: Bert van Houten). Foto: Organisatie Romkankletsen Gemonde

VOORVERKOOP ROMKANKLETSEN IN GEMONDE BEGINT VRIJDAG

Tonpraters strijden om Christ Cup

Carnaval 2015 is alweer voltooid verleden tijd, maar in Gemonde krijgt het leutfeest nog een ludiek en hilarisch staartje met het evenement Romkankletsen. De tonpraatavonden in zaal Kloosterzicht vinden traditioneel plaats tijdens halfvasten, waarbij dit jaar op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 maart gestreden wordt om de Christ Cup. De voorverkoop start morgen, vrijdag 20 februari.

Zes tonpraters kruipen in Kloosterzicht in de romkan om het publiek te vermaken en de strijd met elkaar aan te binden. Een publieksjury wijst iedere avond de dagwinnaar aan. De deelnemers die de meeste stemmen vergaard gaat met de beker (romkan) aan de haal. De tonpraters die dit keer acte de présence geven, zijn Ben van der Sangen, Jan Schellekens (winnaar in 2014), Bart Ketelaars, Cees Koolen, Tieske van der Sloot en Christ Goossens. Laatstgenoemde verzorgt ook de pr van het evenement.

HERMUS MAUW

Christ van den Berg en Adrie Thomassen namen indertijd het initiatief om het romkankletsen in Gemonde te introduceren. Het eerste jaar (1983, winnaar Herman Schellekens als Hermus Mauw - red.) werd meteen gestart met zes 'kletsers', een aantal dat in daaropvolgende edities nagenoeg hetzelfde is gebleven. De eerste deelnemers waren Van der Sangen, Jan Schellekens, Christ van den Berg, Herman Schellekens, Riekie Schellekens en Jaan van de Steen (Joan de Kei). Goossens: ,,De eerste twee staan nog steeds met succes in de romkan, terwijl Christ van den Berg ons helaas veel te vroeg ontvallen is. Herman is nog steeds als organisator verbonden aan het evenement."

CONTROLE

Het romkankletsen in Gemonde begon in jaren tachtig met één avond, maar dit aantal werd al snel uitgebreid naar twee en zelfs drie bijeenkomsten. Goossens: ,,In de afgelopen 32 jaar hebben ongeveer twintig Gemondenaren deelgenomen en zijn zo'n tweehonderd verschillende creaties de revue gepasseerd. De verhalen hebben vandaag de dag een meer algemeen karakter omdat niet alleen inwoners vanuit het dorp, maar ook uit de omliggende kernen komen luisteren."

De jury bestond bij de start van het romkankletsen uit de leden Van den Berg, Wim Hellings en Joke Hoezen, die verbonden waren aan de plaatselijke basisschool. Goossens: ,,Destijds werden de bijdragen van de tonpraters vooraf gecontroleerd. Dit om te voorkomen dat er op het podium kwetsende teksten gebezigd werden. In de nieuwe eeuw is besloten het publiek als jury te laten fungeren."

DECOR

Ook het decor heeft in de loop der jaren de nodige veranderingen ondergaan. Het eerste ontwerp werd ontworpen en gebouwd door Jan van der Spank, later namen Bert en Robert van Houten het decor, het licht en het geluid voor hun rekening. Wim Vervoort gaf aanvankelijk invulling aan de rol van presentator, gevolgd door Betsie van den Boogaard en Mari den Otter als duo-spreekstalmeesters. Goossens: ,,Momenteel praat Hans Geerts de avonden op geheel eigen wijze aan elkaar."

Goossens benadrukt dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe tonpraters in de romkan te krijgen. ,,In de beginjaren stond ook het zogeheten jeugdkletsen op het programma. Na enkele jaren met een wisselend aantal deelnemers is dit onderdeel rond 2007 helaas ter ziele gegaan. Hierdoor ontbreekt het momenteel aan aanwas van nieuwe kletsers. Daarom zij wij op zoek naar jongeren die zin hebben om eens een poging te wagen in de romkan." Belangstellenden kunnen voor aanmelding of meer informatie over deelname aan het evenement een e-mail sturen naar het adres chrgoossens@home.nl.

TOEGANGSBEWIJZEN

Toegangsbewijzen zijn vanaf morgen verkrijgbaar bij Kloosterzicht en vanaf zaterdag 21 februari ook bij bezinestation Bart Schellekens en doe-het-zelfzaak Willy Schellekens. De tonpraatavonden beginnen op 13 en 14 maart 20.00 uur en 15 maart om 19.00 uur. De zaal gaat een uur voor aanvang open. Personen vanaf 16 jaar zijn welkom, de entree bedraagt tien euro.