Inge van Drunen op de pulschuifbaan. Teamgenoten Rick Timmermans en Jurgen van der Velden geven haar een flinke duw. (Foto: Peter de Koning).
Inge van Drunen op de pulschuifbaan. Teamgenoten Rick Timmermans en Jurgen van der Velden geven haar een flinke duw. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Bierpulschuiven voor pret en fust

Het bierpulschuiven bij café De Durpsherberg is een mooie carnavalstraditie. De Liempdse carnavalsclub De Vivantjes hield het evenement afgelopen dinsdag voor de vijfde keer. Op papier was het doel een zo hoog mogelijke score, maar in de praktijk was plezier het enige dat telde.

De Open Liemtse Kampioenschappen Levend Bierpulschuiven heet het officieel. De belangstelling was behoorlijk. Een uurtje na aanvang hadden zich al tien teams gemeld en gaandeweg de middag bleven de deelnemers binnenkomen. Onder hen D'n Durpsvrouwkes (zie foto), met Inge van Drunen als 'bierpulcoureur'. Rick Timmermans en Jurgen van der Velden gaven haar een fikse duw met de grote houten vork. Met een gil en een bange blik schoof Inge over de elf meter lange betonplex baan en bleef halverwege steken. In de houten ton op wieltjes maakte ze geen enkel kans op een ereplek en op de hoofdprijs: een fust bier van twintig liter. Geen probleem, het plezier in de frisse buitenlucht was veel belangrijk voor de deelnemers en het publiek. En dan snel weer naar de warmte van de Liempdse stamkroeg.

Bedenker van het spel is Rini van de Laar van De Vivantjes. ,,De hoogste score is 55, als de pul precies tussen twee zwarte streepjes eindigt. Hoe verder van dat doel, des te minder punten. En kom je bij een eendje, dan krijg je een troostprijs", legde hij uit. Voor de jeugd tot twaalf jaar was er een variant met een zeepkist.