OOK BOXTEL DOET MEE AAN INHAALSLAG

Gemeenten lanceren 'Brabant Woont Slim'

Bedrijven, gemeenten en burgerinitiatieven hebben vorige week het startschot gegeven voor het project 'Brabant Woont Slim'. Het project heeft als doel om in de komende twee jaar energiebesparende maatregelen te treffen in circa 15.000 koopwoningen in achttien gemeenten, waaronder ook Boxtel.

De gemeenten die allemaal gelegen zijn in de regio Brabant Noord-Oost stellen geld beschikbaar voor de verduurzaming van bestaande woningen en de vorming van een energieloket. Het project komt rechtstreeks voort uit het Energieakkoord: een afspraak tussen ruim veertig organisaties om de overgang naar duurzame energie in Nederland te versnellen.

Nieuwe woningen worden vanaf 2020 vrijwel energieneutraal gebouwd, maar in bestaande oudere woningen moet volgens de betrokken gemeente nog een flinke inhaalslag worden gemaakt. ,,Dat is ook in het belang van de huiseigenaar zelf", stellen ze. ,,Door energiebesparing vallen de maandlasten lager uit, is de woning comfortabeler en beter verkoopbaar."

BURGERINITIATIEVEN

In veel gemeenten in Brabant Noord-Oost zijn burgerinitiatieven ontstaan die huiseigenaren helpen maatregelen te treffen om hun woning duurzamer te maken. Denk hierbij aan inkoopacties voor zonnepanelen, de opzet van energiecafés en andere buurtacties.

Vanuit het project 'Brabant Woont Slim' kunnen initiatiefnemers van dergelijke acties nu een financiële bijdrage van maximaal 1.500 euro ontvangen om de organisatiekosten te dekken. Initiatiefnemers uit Boxtel die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen zich bij de gemeente melden.

Een ander belangrijk onderdeel van het project 'Brabant Woont Slim' is het opzetten van een regionaal informatiepunt over energiebesparing in woningen. Dit energieloket moet in de tweede helft van 2015 worden geopend. Hoe dit energieloket precies wordt vormgegeven is nog onbekend.

ENERGIELABEL

De start van het project 'Brabant Woont Slim' komt op het moment dat bij alle woningeigenaren het indicatieve Energielabel in de bus valt. Het label geeft een indicatie van de energieprestatie van de woning en moet getoond worden bij verkoop of verhuur van een woning. Huiseigenaren die een label ontvangen met een lage score, kunnen dit als signaal oppakken om hun huis duurzamer te maken.

Meer informatie over het Energielabel staat op www.energielabel.nl.


Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt vrijdag 20 februari maart een kaartavond in gildehuis Datmunda. Deelnemers kunnen vanaf 20.00 uur rikken en jokeren, de zaal is om 19.30 uur open.

Kaartavond

Vrouwenorganisatie Vrouwen van Nu, voorheen KVO Gemonde, houdt maandag 23 februari een rik- en jokeravond. De bijeenkomst, die verzorgd wordt door Hanneke en Leo Verhagen, vindt plaats vanaf 20.00 uur in zaal De Schuif.

Modeltreinenbeurs

In zaal De Schuif aan de Dorpstraat in Gemonde wordt zondag 1 maart van 09.00 tot 14.00 uur een modeltreinenbeurs gehouden. De organisatie is in handen van De Bestse Verzamelaars.