De toenemende leegstand is veel bewoners, winkeliers en pandeigenaren in Boxtel een doorn in het oog. (Foto: Albert Stolwijk).
De toenemende leegstand is veel bewoners, winkeliers en pandeigenaren in Boxtel een doorn in het oog. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'GEMEENTE MOET VASTHOUDEN AAN VISIE'

Boxtel, let op uw saeck...

Boxtelaar Pieter Tielen, bewoner van de Stationsstraat, reageert deze week in een opiniebijlage op de actuele discussie over de toekomst van het centrum. Hij herinnert onder meer aan de centrumvisie die werd opgesteld onder regie van wethouder Ger van den Oetelaar waarin de Binnendommeltjes als kroonjuweel van Boxtel werden aangemerkt.

PIETER TIELEN

Slordige straten, slordige uitstraling winkels, emotieloos winkelcentrum (De Croon), weinig saamhorigheid. Zo maar wat kreten ontleend aan de visie van Cor Molenaar op Boxtel, die we ter harte moeten nemen. In zijn visie kunnen we tevens lezen dat de Markt het epicentrum van het Boxtelse winkelapparaat is. Is dat nu echt wel het geval of is hier sprake van wishful thinking van diegenen die verantwoordelijk zijn geweest voor de ontwikkeling en realisatie van het plan De Croon?

De Markt was en is toch veel meer het episch centrum van de Boxtelse horeca? In vijf jaar tijd is het niet gelukt om de extra vierkante meters die in De Croon zijn gecreëerd, volledig in te vullen. De huidige situatie vraagt zeker om een actieve aanpak, maar de verblijfsduur van het winkelend publiek trachten te verhogen door een gratis kopje koffie aan te bieden en de oplossing te zien in een compact winkelcentrum zijn op de lange termijn geen oplossing van de problemen waar Boxtel mee worstelt.

TROUW BLIJVEN

Eén van de taken van de gemeente is de inrichting en het beheer van de publieke ruimte. Dat betekent onder meer het vaststellen van een langetermijnvisie, er trouw aan blijven en er niet halverwege in blijven hangen. In de centrumvisie 'Samenhang in het Centrum' uit 2003, maar ook in de visie die door voormalig wethouder Van den Oetelaar is neergelegd in 'Binnendommeltjes - kroonjuweel van Boxtel' uit 2008/2009 is het de overtuiging van de gemeente Boxtel dat de Binnendommeltjes een belangrijke rol zouden moeten gaan spelen. Immers de eigenheid van Boxtel moet de kracht van Boxtel zijn.

Boxtel moest zijn eigen kroonjuwelen oppoetsen en de Dommel was één van die kroonjuwelen. In die visie stond letterlijk: 'Het terugbrengen van de Binnendommel verrijkt Boxtel met een extra kwaliteit op Europees niveau en biedt kansen op Europese subsidie. De plannen voor de Binnendommel zijn onderdeel van het bestemmingsplan Centrum. Locatie Nivo werd met name genoemd als dé locatie om in de nabije toekomst als eerste locatie vorm te geven aan het project Binnendommel. Zitten we nu, op het 'moment suprême' met z'n allen te slapen of kijken we bewust de andere kant op?

Nog even verder staat in een door de Boxtelse raad onderschreven visie van Ger van den Oetelaar: ,,Boxtel houdt niet van Boxtel. In de gemeente zijn te veel zaken gerealiseerd zonder een duidelijke visie, dat zal ik niet ontkennen. Maar die tijd ligt al lang achter ons."

Boxtel heeft alle reden om trots op zichzelf te zijn, en de Binnendommeltjes gaan die trots versterken." In die desbetreffende visie wordt ook nog gerefereerd aan wat voor extra impulsen de nieuwe Mark (geen Markt, maar het in ere herstellen van een oude waterloop) voor Breda heeft betekend: een hogere verblijfskwaliteit, een beter vestigingsklimaat voor ondernemers, bewoners en horeca.

BINNENDOMMELTJES

Het in Boxtel gevestigde bureau BRO is er in Breda mee aan de slag gegaan en onderschreef de positieve spin off van dit project. Waarom komt BRO voor Boxtel alleen tot de conclusie dat een extra supermarkt op loopafstand van het centrum mogelijk dé oplossing zou zijn en betrekt men de vastgelegde visie van de Binnendommel niet in haar aanbevelingen?

Nog even een ander citaat, maar nu uit de mond van de watergraaf Peter Glas, opgetekend en weergegeven in hetzelfde stuk: ,,Ik geniet al bij voorbaat van de gedachte hoe over een paar jaar het herstel van de historische Binnendommeltjes een extra impuls zal geven aan het herstel van een dynamische Dommel door Boxtel." Een betere partner om haar ambitieuze plannen te realiseren kan Boxtel zich toch niet wensen?

In 2009 was Boxtel op de juiste weg met haar voornemen om de sterke punten van Boxtel in de toekomst verder te versterken. Het realiseren van een visie is echter een kwestie van lange adem, volhouden dus én er in blijven geloven. Boxtel is op dit moment jammer genoeg het spoor bijster.

Onze buurgemeente Schijndel heeft wél het lef en het uithoudingsvermogen gehad om te werken aan haar eigen identiteit door het realiseren van de glazen boerderij van architect Winy Maas. Dat project en de inrichting van de publieke ruimte is zeker niet zonder slag of stoot gegaan, maar de identiteit van Schijndel is er wél door versterkt.

VISIE VASTHOUDEN

Boxtel moet terugkeren naar zijn uitgangspunten, vasthouden aan zijn visie en datgene proberen te realiseren waar we met z'n allen in geloofden, óók in mindere tijden. Boxtel zal dan pas echt een sterke identiteit krijgen, waardoor het aantal toeristische en recreatieve bezoekers, de arbeidsplaatsen in de horeca en de detailhandel zullen toenemen. We willen met z'n allen méér beleving. Een consistente visie én kwaliteitskeuzes bij het inrichten van de publieke ruimtes zijn daarbij absolute voorwaarden.

Boxtel is hét Keistampersdorp. Het zou toch mooi zijn als Boxtel ook op dat vlak weet uit te uitblinken door een kwalitatief hoogwaardige, onderscheidende publieke inrichting en bestrating?