Mark van de Moosdijk kreeg dinsdagochtend in zijn café Markzicht de eerste Elluf-over-Ellufonderscheiding van CV De Agterblijvers. (Foto: Peter de Koning).
Mark van de Moosdijk kreeg dinsdagochtend in zijn café Markzicht de eerste Elluf-over-Ellufonderscheiding van CV De Agterblijvers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Nooit meer te laat of te vroeg
bij de 'Moos' in Markzicht

HENK VAN WEERT

Jarenlang reikte de oudste én grootste carnavalsclub van Eendengat, De Agterblijvers, daags voor Aswoensdag Ut Vruug Veugeltje uit aan een verdienstelijke Waggelaar. Dat is voorgoed verleden tijd. Kastelein Mark van de Moosdijk van café Markzicht kreeg dinsdagochtend als eerste de Elluf-over-Ellufonderscheiding: een klok met wijzerplaat vol cijfers 11.

Met de muzikanten van The Ducktownband én prins Donald IV en zijn gevolg in hun kielzog maakten de leden van CV De Agterblijvers dinsdagochtend hun entree in het horecabedrijf aan de Markt. Om precies elf minuten over elf namen Vadertje Tijd en Moeder Aarde samen het woord om de elf heilige geboden van carnaval nog eens onder de aandacht van het waggelend publiek te brengen.

Uiteindelijk bleek dat Ut Vruug Veugeltje plaatsmaakt voor een jaarlijkse horecaonderscheiding waarvoor uitbaters van eendenkooien in aanmerking komen die zich bijzonder inzetten om het Eendengats carnavalsfeest te stimuleren. En dat doet Van de Moosdijk. Al jaren. Zelfs al voordat hij enkele jaren geleden een eigen kroeg begon.

HAANTJE DE VOORSTE

,,We kennen je nog toen je als mènneke elk jaar gekke lampjes verkocht. Maar je was ook de eerste die zich openlijk kenbaar maakte als fan van feestduo De Dorini's en runt ook al weer drie jaar een carnavalsshop. Kortom, je bent altijd haantje de voorste", sprak Bert Peijnenburg in zijn rol als Vadertje Tijd.

Van de Moosdijk toonde zich aangenaam verrast door de lovende woorden. En dat was hij ook met het cadeau dat CV De Agterblijvers meebracht: een klok waarop het altijd elf over elf is, en dus nooit te laat of te vroeg. Compleet met een fraaie en kleurige karikatuur in de outfit waarmee hij vorig jaar deelnam aan de danswedstrijd Denziz with the Stars: als Prins Carnaval.

En actief als de eendenkooiker (de Eendengatse benaming voor kasteleins) altijd is, duurde het ook nu niet lang voordat het uurwerk een plekje achter de bar vond. De oplaadbare schroefmachine lag daarvoor al klaar...