Mark Buijs (rechts) diende de Eendengatse tonprater Ad Hoevenaars flink van repliek en benoemde hem tot burgemister van Indegat.
Mark Buijs (rechts) diende de Eendengatse tonprater Ad Hoevenaars flink van repliek en benoemde hem tot burgemister van Indegat. Foto: Peter de Koning

Politiek café beleeft heerlijke doorstart in zaal Rembrandt

Buijs geeft Indegat een 'burgemister'

HENK VAN WEERT

Ga er maar aanstaan. Na 33 succesvolle edities een ludiek en immer drukbezocht evenement voortzetten. De broers Henk en Maarte van de Laak durfden het aan en iedereen(d) was het er na afloop over eens. Eendengat beleefde een prima politiek café. Het carnavalsrijk hield er en passant een nieuwe functionaris aan over. Tonprater Ad Hoevenaars, die het altijd al beter weet, werd benoemd tot burgemister. Door Mark Buijs...

Het rumoer rondom proefboringen naar schaliegas op bedrijventerrein Vorst en een nieuwe huurder van De Kleine Aarde maken dat wethouder Peter van de Wiel niet langer geloofwaardig is, aldus Hoevenaars. ,,Nee, hij is geen aangeschoten wild. In mijn ogen ligt hij al in de etalage van de poelier..."

Na de spaaractie met sportplaatjes van lokale clubs, start Albert Heijn binnenkort met een vervolg. ,,We kunnen dan foto's van politici en bestuurders verzamelen. Stel je eens voor: dan staat er een kind bij de uitgang en vraagt of hij Wimke van der Zanden (fractievoorzitter oppositiepartij Balans - red.) met je mag ruilen. Heel Eendengat zou weer kind willen zijn..."

Burgemeester Mark Buijs gaf aan zich niet te kunnen herkennen in de kritiek van Hoevenaars op de gemeenteraad. ,,Ik probeer te kijken, te sturen en feedback te geven. Maar dat valt niet mee met drie schaduwvoorzitters, vier locoburgemeesters én Arjen Witteveen..." Buijs droeg zijn zware taak dan ook met plezier over aan tonprater Hoevenaars en hing hem een ambtsketting van zilverpapier om de schouders.

Prins Donald IV arriveerde wat te laat in het politiek café en begaf zich daardoor met zijn adjudant zonder veel ophef tussen het publiek. Op het moment dat hij zijn elf minuten spreektijd opeiste, bezong hij indrukwekkend én heel fijntjes de mannen die 33 jaar lang het politiek café vorm en inhoud gaven. Dat gebeurde op de melodie van 'To all the girls I loved before'. De koldervorst oogstte er een daverend applaus mee.

LOVESEAT

In een ludieke tweespraak zorgden de broers Van de Laak ervoor dat het programma vlot en humoristisch verliep. ,,Ik ben Maarte zonder N", zei de een. ,,En ik ben Henk zonder Van Weert", grapte de ander. De journalist van Brabants Centrum moest het nogal ontgelden. ,,Henk vroeg of hij eindelijk eens op een perstribune kon plaatsnemen om verslag te doen van het politiek café. We hebben even overwogen om een loveseat te plaatsen waarin hij samen met Mark van de Pol van Mooi Boxtel plaats zou kunnen nemen, maar dat hebben we toch maar niet gedaan..."

Tonprater Hans van Baarschot uit Deurne zorgde er als uitsmijter voor dat nog even onbedaarlijk kon worden gelachen. Daarna was het podium vrij voor De Aggemarvanhuisaf Band die zoals altijd voor de muzikale omlijsting van het politiek café tekende. Met gastoptredens van The Ducktownband en Echdweil bleef het nog lang gezellig en druk in grand café Rembrandt...

FOTO LINKS: Tonprater Ad Hoevenaars werd door Mark Buijs benoemd tot burgemister van Indegat.

FOTO RECHTS: Henk en Maarte (rechts) van de Laak namen dit jaar voor het eerst de organisatie van het politiek café in Eendengat op zich. (Foto's: Peter de Koning).

De broers Henk (links) en Maarte van de Laak zetten op eigen wijze het politiek café van Eendengat voort. (Foto's: Peter de Koning).