Franka van der Steen (links) is onlangs gestart met het bedrijf O-maatje, waarbij duurzame kinderaccessoires worden gemaakt door 'maatjes' die houden van haken of breien. Lies van Horen (rechts) is zo'n maatje. (Foto: Albert Stolwijk).
Franka van der Steen (links) is onlangs gestart met het bedrijf O-maatje, waarbij duurzame kinderaccessoires worden gemaakt door 'maatjes' die houden van haken of breien. Lies van Horen (rechts) is zo'n maatje. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

duurzame kinderaccessoires, gebreid en gehaakt door maatjes

Bedrijf O-maatje verbindt jong en oud

MARGO BARTELDS

De Boxtelse Franka van der Steen (46) brengt duurzaamheid en zinvolle tijdsbesteding samen in haar net gestarte bedrijf O-maatje. Ze ontwerpt zelf hippe, gemakkelijk draagbare kinderaccessoires, zoals collen, sjaals en mutsen, en koopt daarvoor garens van biologische bedrijven in Europa. Dames die graag haken of breien, vervaardigen vervolgens op bestelling de ontwerpen. Deze 'producenten' krijgen daarvoor een eerlijke prijs en zijn daardoor 'maatjes' voor de startende ondernemer.

,,Niets is mooier dan mensen de kans geven te doen waar ze goed in zijn", motiveert Van der Steen haar concept. ,,Mijn moeder en haar vriendinnen breien en haken graag én ik liep met plannen rond om een bedrijf te starten."

Als inkoper bij De Evenaar, een bedrijf in fair trade en duurzame woonaccessoires, was ze al twaalf jaar bezig om producenten in hun waarde te laten en mensen kansen te geven hun ideeën uit te voeren. Van der Steen: ,,Nu start ik een eigen bedrijf vanuit dezelfde idealen."

'O-maatje' Lies van Horen haakt hierop in: ,,En het is echt hartstikke leuk om de patronen en modellen die Franka ontwerpt te breien en daar dan ook nog een leuke vergoeding voor te krijgen." Naast de beschrijving van het ontwerp levert de eigenaresse van O-maatje ook de garens aan bij haar producenten. Van Horen: ,,Ik ben tachtig jaar en nu brei ik op deze manier ook nog een spaarpotje bij elkaar. 'Daar kan ik dan weer mooie materialen van kopen voor patchwork, een andere hobby van me."

waardering

Inmiddels zijn er al zo'n 35 breiende en hakende dames in de regio voor O-maatjes aan het werk. Nieuwe maatjes die graag breien en haken zijn altijd van harte welkom. ,,De patronen zijn niet ingewikkeld en er zijn diverse artikelen te maken", verklaart Van der Steen. De nu al actieve dames hebben er plezier in dat hun hobby van betekenis is zo ervaart de ondernemer. ,,Ze voelen zich gewaardeerd voor wat ze doen." Er zijn dames die breien of haken voor een goed doel. ,,Dat mag iedereen zelf weten. Ik geef een vergoeding, de verdere keus laat ik aan hen.

Van de materialen wil Van der Steen precies weten waar ze vandaan komen. ,,Het liefst koop ik materialen die komen van Europese kleinschalig werkende bedrijven waar op een verantwoorde manier geproduceerd wordt. Niet uit Bangladesh of China, want dan is er geen zicht op de arbeidsomstandigheden", meent Van der Steen. ,,Tegenwoordig denken ouders meer na over voeding, duurzaamheid en eerlijke handel, zo merkt de Boxtelse. ,,Ik heb moderne, hippe materialen die lekker zitten en die kinderen graag dragen. Dat is ideaal voor ouders die bewust nadenken over de herkomst van de materialen."

Plannen voor het bedrijf zijn er nog volop. Van der Steen denkt ook aan workshops en breiclubjes. ,,Zodra ik daarvoor een geschikte ruimte heb, ga ik ermee aan de slag." Daarnaast zijn mensen die dit concept zakelijk willen steunen, bijzonder welkom. Meer informatie is te vinden op www.o-maatje.nl.


BOXTELSE VRIENDENGROEP TE GAST BIJ 'VANDAAG KOOKT'

Dilemma's op Dinsdag naar Boxtel

Cultureel restaurant 'Vandaag Kookt…' aan het Stationsplein in Boxtel ontvangt zondag 22 februari de makers van het populaire boek Dilemma's op Dinsdag. Het boek is ontstaan na een idee van Joekse en Hayk Vervoort, Brechje en Joep van Osch, Marloes Toonen en Martje Wijers, een vriendengroep die het bedacht tijdens een familiefeestje.

Het feestje was een beetje gezapig en bracht de vrienden op het idee elkaar bijzondere dilemma's voor te leggen. Dit kreeg een vervolg op Facebook, waar de oud-Boxtelaren steeds meer respons kregen. Elke week op dinsdag werden de dilemma's gepubliceerd, eerst op Facebook en later ook op een website.

HECHT CLUBJE

En toen was er het boek Dilemma's op Dinsdag. Dat deed het goed in de boekhandel, maar een boost kreeg toen Mathijs van Nieuwkerk er aandacht in besteedde in 'De Wereld Draait Door'. Het aantal vrienden op Facebook groeide in korte tijd naar 71.000. ,,Het loopt echt als een tierelier", stelde Hayk Vervoort vorig jaar in deze krant.

De zes vrienden vormen een hecht clubje dat in leeftijd varieert van 26 tot 30 jaar. ,,We zijn allemaal Boxtelaren maar elders woonachtig", vertelt Vervoort. ,,Eenmaal per maand treffen we elkaar en eten we samen. En intussen bedenken we nieuwe dilemma's en dat gaat er soms heftig aan toe."

ONMOGELIJK

De illustraties in het boek zijn gemaakt door Marloes Toonen.Het boek is een ringband die uit twee helften bestaat waarin lezers veertig keer veertig dilemma's kunnen maken. Zo ontstaan zestienhonderd welhaast onmogelijke dilemma's, die leuk zijn om op een avondje met familie of vrienden aan elkaar voor te leggen. ,,Belangrijk is dat je moet kiezen en daarbij aangeven waarom", aldus Vervoort.

Jan Bergman van 'Vandaag Kookt…' is trots hij de zes oud-Boxtelaren bij elkaar kon roepen en ze samen kan ontvangen in zijn restaurant. ,,De zes vrienden zullen hun boek presenteren op eigen bodem en natuurlijk een aantal dilemma's aan de bezoekers voorleggen", zegt Bergman. ,,Ze overwegen ook om in ons restaurant een soort bevolkingsonderzoek te doen. Het belooft dus een hele bijzondere middag te worden."

De presentatie van Dilemma's op Dinsdag in 'Vandaag Kookt…' begint zondag 22 februari om 15.30 uur. Het is opnieuw een culturele activiteit die past in de bijzondere formule van het restaurant dat enkele maanden geleden de deuren opende. Uitbater Bergman ontving al een reeks muzikale gasten, onder wie Ratatouille, Go Rome, Kaz Lux, de cast van muziektheater De Goei, De Kwaai & De Lillike, vanBakkus en Mateus.

OP DE FOTO: Marloes Toonen en Hayk Vervoort tonen het boek Dilemma's op Dinsdag. Zondag 22 februari zijn ze met de vier andere makers van het boek te gast bij restaurant 'Vandaag Kookt...' (Foto: Peter de Koning).


Informatieavond

over pleegzorg

in Schijndel

Stichting Oosterpoort houdt maandag 23 februari een informatieavond over pleegzorg. Deze vindt plaats in cultureel centrum 't Spectrum aan de Steeg 9 in Schijndel. De avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Oosterpoort zoekt pleegouders in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

Tijdens de avond wordt verteld hoe je pleegouder wordt en om wat voor kinderen het gaat. Iemand die al pleegouder is, vertelt hoe het is om dit te zijn en een medewerker van pleegzorg gaat dieper in op de voorbereidingen voor het pleegouderschap en de begeleiding.

Pleegouders kunnen heel divers zijn. Van groot belang is dat een pleegouder een kind veiligheid, stabiliteit en rust kan bieden. Tijdens de informatieavond wordt uitgebreid ingegaan op alle aspecten van het pleegouderschap.

Belangstellenden kunnen zich opgeven voor de informatieavond via telefoonnummer (0412) 46 53 00 of door een mail te sturen naar pleegzorg@oosterpoort.org.

Op de website www.pleegzorg.nl staat uitgebreide informatie over pleegzorg.

Afbeelding