Veertig vrijwilligers hebben deze week allerlei werkzaamheden verricht in natuurgebied Dommelbimd. Fruitboompjes worden met palen verstevigd. (Foto: Peter de Koning).
Veertig vrijwilligers hebben deze week allerlei werkzaamheden verricht in natuurgebied Dommelbimd. Fruitboompjes worden met palen verstevigd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OFFICIËLE OVERDRACHT VAN BOXTELS NATUURGEBIED IN VOORJAAR 2015

Handen uit de mouwen in prachtige Dommelbimd

MARC CLEUTJENS

Dommelbimd krijgt steeds meer vorm. De eerste twee dagen van de carnavalsvakantie is door een kleine veertig vrijwilligers benut om tal van werkzaamheden te verrichten die het natuurgebied tussen kasteel Stapelen en het Jacob-Roelandslyceum in oude luister herstellen. Later dit voorjaar zal de Dommelbimd officieel worden overgedragen aan de gelijknamige stichting, die de aankoop dankzij crowdfunding kan financieren. ,,De notaris zet zijn bureau midden in ons natuurgebied om de akte te ondertekenen", zegt voorzitter Sylvia van Gulik.

De Dommelbimd is een van de paradepaardjes van de nieuwe manier om natuur te behouden en te versterken. Niet voor niets ontvangt Van Gulik met de andere bestuursleden Toine Cooijmans en Joost van Liebergen om de haverklap journalisten van landelijke media om het verhaal van de Dommelbimd te vertellen. Vorige week was omroep MAX te gast, binnenkort komt de NOS op bezoek. Ook de Volkskrant kwam al een kijkje nemen.

Eerder waren RTL en SBS6 ook al present in Boxtel present om het succesverhaal in beeld te brengen. Het liefst begroeten de drie bestuursleden binnenkort ook staatssecretaris Sharon Dijksma omdat zij regelmatig verwijst naar de Dommelbimd om het succes van crowdfunding te onderstrepen. ,,We hopen dat ze een keertje tijd kan vinden om ons verhaal op locatie aan te horen", aldus Van Gulik.

VLECHTHEGGEN

De voorzitter van stichting Dommelbimd begroette maandagochtend achttien leden van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel. Die was uitgerukt met leden van onder meer de Sparrenrijkgroep, de knotploeg en de vlechtheggenploeg om een reeks van werkzaamheden uit te voeren. ,,Het grove werk, zoals bomen en struiken snoeien. Ze hebben het voorwerk gedaan voor de vrijwilligers die we vandaag (dinsdag - red.) ontvangen", aldus Van Gulik.

Haar ploegje bestond dinsdag onder meer uit donateurs die graag bereid zijn om niet alleen geld te geven, maar ook de handen uit de mouwen te steken. ,,We gaan onder meer bij de vlechtheggen aan de slag. Die hebben we vorig jaar geplant. Dichtbij de perceelgrens komt ook een vlechtheg die tevens een natuurlijke barrière gaat vormen tussen een nog aan te leggen laarzenpad en de graslanden."

VERTROUWEN

Het gaat goed met de Dommelbimd, zo maakte Van Gulik deze week duidelijk. Nu het geld voor de aankoop van het 6,5 hectare omvattende natuurgebied binnen is, kan op volle kracht gewerkt worden aan het herstel van oude landschapselementen. ,,Gelukkig hoeven we dat niet alleen te doen, maar staan er steeds meer mensen op die ons willen helpen. De betrokkenheid wordt steeds groter waarmee het vertrouwen groeit dat we de Dommelbimd voor toekomstige generaties in stand kunnen houden."

De zwaarste klus was het opschonen van de laaggelegen en dus kletsnatte beemdgronden dichtbij Stapelen. Hier werden wilgen geknot en moet een verarmd grasland ontstaan. ,,We gaan het gras, biezen riet eenmaal per jaar maaien, verder wordt het gebied aan de natuur teruggegeven. Koeien kunnen er niet meer grazen omdat ze kwetsbare planten vertrappelen en hun mest de bodem te veel verrijkt." De voorzitter verwacht dat een verarming van de beemd zal leiden tot de terugkeer van bijzondere bloemen, zoals orchideeën.

ZELDZAME VOGELS

Het grote middengebied van de Dommelbimd wordt grasland waar koeien mogen grazen. De fruitbomen die vorig jaar werden geplant, zijn nog wat iel maar zullen vast en zeker vrucht gaan dragen, zo is de verwachting. ,,De koeien kunnen hier flink hun gang gaan", lacht Van Gulik. ,,Als er geen begrazing is, groeit het gras vlot één meter hoog." Verderop richting Joris Meubelen en Jacob-Roelandslyceum ligt ook een hooilandje dat in de eerste jaren wat extensiever beheerd zal worden. ,,Beschouw het als een rustgebied waar zeldzame vogels broeden."

Volgens de initiatiefnemers van de Dommelbimd is een inhaalslag nodig om achterstallig onderhoud weg te werken. ,,Een goed voorbeeld hiervan is de poel die de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel 25 jaar geleden heeft gegraven", stelt de voorzitter.

Die fraai gelegen poel, dichtbij de oever van de Dommel, was in de loop der jaren helemaal dichtgegroeid. ,,Gelukkig hebben we de poel met hulp van de gemeente weer kunnen opschonen. Veel groen is verwijderd, er is volop gebaggerd. Het is weer een natuurvijver waar plek is voor kikkers en salamanders die veel in sloten voorkomen, maar niet meer in de poel."

ONDERWIJS

Binnenkort voert het stichtingsbestuur van Dommelbimd weer overleg met het Jacob-Roelandslyceum over een rol die het middelbaar onderwijs in het natuurgebied kan spelen. Eerder werden al afspraken gemaakt met het Baanderherencollege; leerlingen van die school gaan meehelpen bij de restauratie van een oud schuurtje dat omgevormd kan worden tot een 'buitenlokaal'.

De biologiedocenten van het JRL hebben eerder al belangstelling getoond voor een actieve rol bij de 'buren' aan de Konijnshoolsedreef; ze verzorgen graag lessen in de buitenlucht. ,,De Dommelbimd is wat dat betreft een heel mooi leslokaal."

OP DE FOTO'S: Veertig vrijwilligers hebben deze week allerlei werkzaamheden verricht in natuurgebied Dommelbimd. Fruitboompjes werden deze week met palen verstevigd, takken werden op elkaar gestapeld. Het schuurtje dat op de foto zichtbaar is, wordt mogelijk een leslokaal waar de stichting Dommelbimd bezoekers kan informeren over het natuurgebied. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding