Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

acht partijen betrokken bij voorziening

Zorgzaam Boxtel: voor wonen, zorg en welzijn

TONNIE WESSELING

De zorg in Nederland verandert in rap tempo. Ook in Boxtel wordt dit in de gaten gehouden en er worden nieuwe zorgplannen gesmeed. Zo komt er een integrale wijkvoorziening nieuwe stijl: Zorgzaam Boxtel. Voor dit project is eerst gekozen voor een kwartiermaker die de voorbereidingen uitvoerde. Coach Rob van de Ven van InVoorZorg! was hier vorig jaar vier maanden mee bezig. Vervolgens is er een plan van aanpak opgesteld in samenwerking met een interne projectleider van Zorggroep Elde. Dit uiteindelijke plan van aanpak mondde uit in Zorgzaam Boxtel, waar allerlei partijen bij betrokken zijn.

,,Het is een heel mooi project geworden", vindt Jacqueline Joppe, voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Elde. ,,We zijn hier al volop mee bezig en kijken daarbij over eigen belangen heen. Het is klein, het zijn geen wereldschokkende zaken, maar het is zó belangrijk. Het is een ontwikkelingsproces. De initiatieven komen van burgers. Zij komen met ideeën waar Zorgzaam Boxtel mee kan helpen."

Het project is een samenhangend pakket van woon-, zorg- en welzijnsvoorziening nieuwe stijl geworden. Zorggroep Elde, woonstichting Sint-Joseph, ContourdeTwern, Cello, Vivent, Reinier van Arkel, WSD en de gemeente Boxtel zijn erbij betrokken.

In aanmerking voor dit project komt de wijk Centrum-Breukelen, waar Simeonshof een wijkfunctie vervult, en Boxtel-Oost, waar veel senioren wonen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven, met gemeenschapshuis De Rots en huisartsenpraktijk De Vier Kwartieren binnen handbereik.

Zorgzaam Boxtel wil kijken waar wijken echt mee gediend zijn en wil meedenken over wat er mogelijk is. Regelmatig wordt er in een projectgroep gebrainstormd. Alle ideeën worden vervolgens besproken met vertegenwoordigers uit de wijken. ,,Wij, als bestaande aanbieders van wonen, zorg en welzijn, faciliteren en ondersteunen in de nieuwe oplossingen. We trachten zoveel mogelijk partijen bij elkaar te brengen om er een gezamenlijk iets van te maken", zegt Carin Jansen, beleidsmedewerker bij Zorggroep Elde en één van de leden van de projectgroep. ,,Er moeten concrete ideeën uit voortkomen voor jong en oud, voor iedereen." Joppe: ,,Boxtel heeft een mooi voorzieningenniveau, maar er wordt nog steeds los van elkaar gewerkt."

Zorgzaam Boxtel gaat die gezamenlijke functie uitvoeren. Er is al een aantal ideeën dat te maken heeft met dagopvang (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De vraag die nu gesteld wordt, is wat mensen uit de wijk zelf kunnen betekenen. ,,Dit is nog niet concreet", benadrukt Wil van Hattum, manager bij welzijnsorganisatie ContourdeTwern, ,,We zitten in de verkennende fase, van de kracht om elkaar te kunnen bekijken". Een ander kansrijk idee is een zorgcoöperatie. Om de vraag van de burger in de wijk te bereiken, maakt de werkgroep gebruik van een klankbordgroep met onder andere de WMO Adviesraad en van 'bevlogen Boxtelse burgers'.

Rob Dekker, directeur-bestuurder van woonstichting Sint-Joseph, vat Zorgzaam Boxtel als volgt samen: ,,Er zijn acht organisaties die overal actief in zijn. Door elkaar niet voor de voeten te lopen kunnen we met een kleiner budget slimmer gaan werken".