Afbeelding
Foto: Peter de Koning

prins donald iv zet brabants centrum in het zonnetje

Een 'Indeselfie' bij de Staatscourant...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het begint inmiddels een traditie te worden: het bezoek van de Boxtelse Prins Carnaval, zijn adjudant, de raad van elf en de rest van het gevolg aan Brabants Centrum, ook wel de Staatscourant van Eendengat genoemd. Zijne doorluchtige hoogheid Donald IV bood dinsdagochtend het jaarlijkse 'carnavalsschildje' aan, maar had ook enkele verrassingen...

,,Jullie zien er nog erg fit uit", zei directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum toen hij de pretpotentaat en zijn hofhouding verwelkomde. ,,Zo voelt het niet...", reageerde prins Donald, terwijl de rest van de groep instemmend knikte. Toch wilde hij per se op visite bij de krant. ,,Natuurlijk om het jaarlijkse schildje aan te bieden, maar ook om jullie te bedanken voor de promotie van carnaval in Eendengat. Brabants Centrum is natuurlijk niet voor niets de Staatscourant. Daarom dragen we jullie een warm hart toe." Zijn jaarmedaille bevestigde de leutmonarch aan de deurklink van het kantoorpand aan de Prins Bernhardstraat. ,,De onderscheiding is voor jullie allemaal. Op deze manier is de Staatscourant 'Indeproof'."

Daar bleef het niet bij. Enkele medewerkers van Brabants Centrum werden éxtra gedecoreerd. Zoals redacteur Henk van Weert, die vaak hand- en spandiensten voor de de prins en zijn gevolg verricht en bovendien griffier is van de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, de vereen(d)iging van oud-prinsen en hun adjudanten. ,,Henk, je bent één van de beste griffiers in de omtrek. Als ik een mooie brief in leutjargon nodig heb, ben je nooit te beroerd om in de pen te klimmen. Daarom voor jou een bijzonder speldje waarvan ik er dit jaar slecht vier keer elf uitreik."

De redacteur vroeg vervolgens of de koldervorst nóg een medaille over had. ,,We hebben namelijk een jubilaris. Hoofdredacteur Marc Cleutjens is al 22 jaar onafgebroken verslaggever van de Grote Eendentrek. Daar verdient hij zeker een lintje voor."

Boxtel

Ierse sessie

De maandelijks Ierse sessie in bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel vindt deze keer niet op de derde maar de vierde zondag plaats. De muziekmiddag wordt verplaatst vanwege carnaval en wordt nu gehouden op zondag 22 februari. Muzikanten vertolken vanaf 13.30 uur traditionele Ierse liederen. Ook is er ruimte voor volksmuziek uit Frankrijk, Spanje, Oost-Europa en Brabant. Iedereen mag meedoen, maar alleen luisteren kan ook. De toegang is gratis.

Lezing Dina Deferme

De bekende Belgische tuinarchitecte Dina Deferme houdt donderdag 26 februari een lezing in gemeenschapshuis De Walnoot. De lezing begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Deferme is bekend van het tuinprogramma 'Groene vingers' op de Vlaamse tv-zender VTM. Deferme zal tijdens de lezing - die ze ondersteunt met foto's - aandacht besteden aan haar eigen tuin, een tuin van vier hectare in Engelse stijl met bloemborders die iedere maand van kleur veranderen. Ze geeft ook tips over het aanleggen en onderhouden van borders.

Prins Donald IV ging meteen akkoord. ,,In de wandelgangen heb ik vernomen dat je regelmatig het slachtoffer bent als je langs de kant staat bij de optocht", zei de leutmonarch terwijl hij de medaille bij Cleutjens opspeldde. ,,Dat klopt", antwoordde de trotse hoofdredacteur. ,,Zo heb ik al eens een 'open hartoperatie' meegemaakt en ook de Nijvere Naaisters namen me steevast te grazen..."

Na een toepasselijke traktatie, een Boxtels bitterke, had Brabants Centrum ook nog een verrassing voor de leutvorst. Hij mocht een selfie maken in de spiegel die al weken voor de etalage van het kantoor aan de Prins Bernhardstraat hangt. Samen met redacteur Van Weert, die in 1999 en 2000 de scepter over Eendengat zwaaide als Donald III, maakte zijn doorluchtige hoogheid een 'Indeselfie', zoals hij het zelf noemde.

GROTE FOTO: Henk van Weert en prins Donald IV maakten op carnavalsdinsdag een échte 'Indeselfie'. (Foto's: Peter de Koning).

Directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum (links) ontvangt het carnavalsaandenken. De trofee pronkt inmiddels in de etalage van de Staatscourant van Eendengat.