De Kanunniken wonnen dit jaar in de Grote Eendentrek de eerste prijs als Griekse sirtakidansers. (Foto: Peter de Koning).
De Kanunniken wonnen dit jaar in de Grote Eendentrek de eerste prijs als Griekse sirtakidansers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Marc Cleutjens

DRUKKE OPTOCHTEN IN PLOEGERSLAND, OGGELVORSENPOEL EN MULLUKZUIPERTJESLAND

Uitbundig straatcarnaval in Eendengat

MARC CLEUTJENS

De inwoners van Boxtel hebben dit jaar uitgebreid carnaval gevierd. Mede dankzij vier uitermate zonnige feestdagen - alleen dinsdagochtend viel er een regenbuitje - speelde het carnaval zich vooral overdag in de buitenlucht af. De Kleine en Grote Eendentrek waren de grootste publiekstrekkers en brachten heel veel toeschouwers op de been.

Prins Donald IV sprak dinsdag tevreden over een carnavalsvierdaagse zonder wanklank. Ook de autoriteiten die zich met openbare orde en veiligheid bezighouden, konden hoegenaamd geen incidenten van betekenis melden.

Het carnaval in Eendengat werd uitbundig gevierd, overdag opvallend vaak op straat en in de avonduren in kroegen en feestzalen. Drukke festiviteiten waren het Waggelpodium en het swingende muziekkapellenfestival Petazzie.

SPITSVONDIG

Traditiegetrouw werd het carnaval in Eendengat zaterdag geopend met de sleuteloverdracht op de Markt, waar honderden donseendjes zich verzamelden voor de Kleine Eendentrek. De jeugdoptocht is al jaren een van de toppers van het openbaar carnaval, mede dankzij de stimulerende rol van De Knokkers. Deze groep vrijwilligers leidt het jeugdcarnaval al vele decennia in goede banen.

De Kleine Eendentrek was prachtig. Heel veel kinderen hadden zich thuis of op school laten inspireren door het kleurenthema en maakten er letterlijk een bonte stoet van. En natuurlijk toog iedereen na afloop naar de Kwekpoel, ook al zo'n instituut dat niet meer weg te denken is in Boxtel. Vier dagen lang volle bak.

Ook de kwaliteit van de Grote Eendentrek op zondag is al jaren hoog. Het zijn vooral de loopgroepen die al dan niet spontaan meedoen met spitsvondige grappen en daarmee zowel lokale als nationale of soms zelfs internationale actualiteiten op de hak nemen. De wagenbouwers waren dit jaar ook spitsvondig, al blijft het jammer dat hun aandeel beperkt blijft in de lange stoet.

DORPSFEEST

Omdat de Grote Eendentrek voortaan een uur eerder vertrekt - al om 13.11 uur - is de optocht eerder klaar en kan de Markt veel meer dan vroeger omgebouwd worden tot een heuse waggelplaats. Met disco en liveshow van De Dorini's ontstond een dorpsfeest.

De kernen rond Boxtel profiteerden ook van de heerlijke weersomstandigheden. In Ploegersland (Liempde) werd onder regie van prins Witte d'n Urste een bruisend carnavalsfeest gevierd, met vertrouwde elementen als optocht, kolderzitting en bierpulschuiven, maar ook nieuwere festiviteiten als het Loeriefoepe en lasergamen.

Oggelvorsenpoel - altijd in trek vanwege een mooie en lange optocht - beleefde een carnavalsfeest rond het thema Bistenboel. Veel deelnemers aan de zondagse stoet lieten zich inspireren door het Essche motto.

Mullukzuipertjesland bleef niet achter. In de regio bijt Gemonde het spits af met een optocht waaraan veel groepen uit de regio meedoen. Ook hier werden enkele nieuwe onderdelen op het rooster gezet, zoals The Battle of the Mulluk.

Veel carnavalsverenigingen hebben de voorbije dagen laten zien dat ze goed in staat zijn om soms wat oubollige festiviteiten die al jarenlang gehouden worden, kunnen inruilen voor grappige noviteiten. Daarmee tonen ze de bereidheid het carnaval te vernieuwen en hebben ze oog voor jongere doelgroepen.

Brabants Centrum besteedt in deze editie uitgebreid aandacht aan het carnaval in Boxtel en omgeving.