Met elf mokerslagen sloegen Donald IV en Donald III een piketpaal voor een kunstwerk. Dat gebeurde onder toeziend oog van diverse oud-prinsen én wethouder Herman van Wanrooij. (Foto's: Peter de Koning).
Met elf mokerslagen sloegen Donald IV en Donald III een piketpaal voor een kunstwerk. Dat gebeurde onder toeziend oog van diverse oud-prinsen én wethouder Herman van Wanrooij. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DONALDEN SLAAN PIKETPAAL VOOR STANDBEELD TER ERE VAN 55 JAAR EENDENGAT

Waggelaars willen kunstwerk bij Dommel

Bij de zittrappen aan de oever van de Dommel in hartje Boxtel is dinsdagochtend een plek gemarkeerd waar over circa vier jaar een kunstwerk moet komen staan. Als het aan prins Donald en zijn voorgangers ligt, verrijst nabij de Zwaanse Brug een 'standbeeld' op het moment dat spotrijk Eendengat vijf keer elf jaar bestaat.

Het idee voor een Boxtels carnavalsmonument ontstond begin vorig jaar spontaan toen Donald d'n Vierde (Frank van Heesch) zijn drie naamgenoten op de koffie ontving. Tijdens carnaval 2014 lanceerde de pretpotentaat een spaarfonds om het kunstwerk in leutseizoen 2018-2019 te kunnen realiseren.

In het tweede jaar van zijn regeringsperiode ging Donald weer een stapje verder. In het plantsoen bij het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat, op een steenworp van de ontstaansplek van Boxtel, sloeg de prins een piketpaal om de locatie voor het standbeeld te markeren. Met elf mokerslagen werd de hardhouten paal met inscriptie in de grond geslagen. Zijn doorluchtige hoogheid kreeg daarbij assistentie van Henk van Weert, die in de laatste twee jaren van het vorige millennium de scepter over Eendengat zwaaide als Donald d'n Derde. De ceremonie werd bijgewoond door enkele oud-prinsen en -adjudanten, die zijn verenigd in de SOCiëteit van d'Aauw Waggel. Donald d'n Urste (Noud Hermans) en Donald de Twidde (Gerard Smits) moesten door omstandigheden verstek laten gaan.

KWIJTING LEGES

Maar het waren niet louter carnavalsvierders die de paalslag bijwoonden. Ook wethouder Herman van Wanrooij was present. Hij gaf aan dat het college van B. en W. het voornemen om kunstwerk op te richten voor 55 jaar Eendengat omarmt, maar benadrukte ook dat daarvoor wel de vereiste vergunningsprocedure moet worden doorlopen.

,,Vele wethouders vóór mij hebben zich, soms vol enthousiasme of vol van drank, overgegeven aan uitspraken en toezeggingen. Later werden zij in spreekwoordelijke zin aan de krans van hun eigen woorden opgehangen. Met zoveel getuigen - waarvan mij niet duidelijk is, of ze allen wel op mijn hand zijn - lijkt het mij raadzaam de afstand tot eerder bedoelde galg zo groot mogelijk te houden", grinnikte Van Wanrooij. ,,Daarom bevestig ik kennis genomen te hebben van uw voornemen alhier een ornament van de grond te trekken en zeg toe, in de ruimste zin des woords, met u mee te zullen denken over de haalbaarheid van dit project."

Nadat de bouwaanvraag is ingediend, beloofde de wethouder zijn ambtenaren tot spoed te manen om alles tijdig te regelen. Daags tevoren had burgemeester Mark Buijs tijdens het politiek café al uitgesproken dat hij het initiatief voor een carnavalsmonument steunt. Wethouder Van Wanrooij onderstreepte dat. ,,Soms is het zaak om in dit soort kwesties een positief signaal vanuit het gemeentebestuur door te laten klinken. Dat zal dan moeten gebeuren door de toezegging, dat het ons zal behagen u ten aanzien van de kosten voor de aanvraag, kwijting te verlenen."

OVER DE BRUG KOMEN

Dat de (oud-)prinsen van Eendengat geen legeskosten voor de plaatsing van hun kunstwerk hoeven te betalen, werd met gejuich ontvangen. De locatiekeuze in de omgeving van de Zwaanse Brug is volgens prins Donald IV logisch. ,,Hier komen jaarlijks de Waggelaars over de brug tijdens de Grote én de Kleine Eendentrek. Ik roep iedereen(d) op ook figuurlijk over de brug te komen en een duit in het zakje te doen om dit monument te kunnen realiseren."

Een van de leden van de raad van elf liep ook dit jaar met een spaarpot in de vorm van een eend waarin feestvierders werd gevraagd een donatie te doen. Dat zal ook de komende jaren blijven gebeuren. Mensen die een bijdrage willen geven, kunnen ook geld overmaken op IBAN-nummer NL.32.RABO.0108.8609.30 ten name van De Waggelaars.

Prins Donald en zijn voorgangers hebben inmiddels ook contact gelegd met de Kunststichting Boxtel voor advies en begeleiding om tot een verantwoord ontwerp van het kunstwerk te komen.

FOTO ONDER: Donald IV poseert met enkele oud-prinsen van Eendengat bij de piketpaal voor het toekomstige kunstwerk. Van links naar rechts Gijsberto I (Gijs Michiels), Teun I (Teun Schalkx), Bart I (Berry Dankers), Tieske II (Ties Pronk), Jan III (Jan de Koning, momenteel president van Stichting Openbaar Carnaval) en Jan I (Jan Swinkels). Gehurkt Donald III (Henk van Weert).


Gin Verstand wint prijzen in vier optochten

De elf leden van de plaatselijke carnavalsvereniging Gin Verstand hebben een bijzondere carnavalsfeest achter de rug. Vier dagen op rij sleepten ze met hun fraaie praalwagen en loopgroep een prijs in de wacht tijdens optochten.

De mooiste trofee was ongetwijfeld de eerste prijs, zondag in Eendengat. Daar viel de wasstraat voor bejaarden zeer in de smaak; de kleurrijke creatie oogstte veel applaus. Ook tijdens de verlichte praalstoet in Biezenmortel was er dinsdag, op vastenavond de allerhoogste waardering. De zegereeks van de Boxtelse carnavalsclub begon zaterdag tijdens de leutstoet in Haaren waar de derde prijs werd behaald. Maandag lag voor de leden van Gin Verstand een zilveren medaille klaar in Spoordonk.