Milja Praagman leest voor tijdens de Herfstfair in Boxtel. De schrijfster en illustratrice brengt een nieuw prentenboek uit met de titel 'Beterschap'. (Foto: Peter de Koning)
Milja Praagman leest voor tijdens de Herfstfair in Boxtel. De schrijfster en illustratrice brengt een nieuw prentenboek uit met de titel 'Beterschap'. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter de Koning

Nieuw prentenboek Milja Praagman verschijnt 23 februari

'Beterschap' gaat over beetje ziek zijn

STEFAN LATIJNHOUWERS

Van de hand van de Boxtelse auteur en illustratrice Milja Praagman verschijnt maandag 23 februari een nieuw prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar met de titel 'Beterschap'. Het verhaal gaat over de goede vrienden Varken en Muis, waarbij ziek zijn en verzorgen belangrijke thema's vormen. ,,Maar het is geen zware kost hoor. Ik houd wel van een positieve wending in mijn boeken", aldus Praagman.

De gezworen kameraden Varken en Muis speelden ook al de hoofdrol in de uitgaven 'Voor jou' en 'Vergeet-mij-nietje'. Dit keer is Muis een beetje ongerust want Varken is nergens te vinden. Hij is niet buiten, maar ligt in bed, onder een stapel dekens en ziet er heel slap uit. Uiteindelijk vindt Muis haar vriend, maar ze voelt paniek. Praagman: ,,Ze vraagt zich af wat ze moet doen en welk medicijn ze Varken moet geven. Dan geeft Uil wijze raad: 'Het beste medicijn is goed voor hem zorgen'. Dat advies volgt Muis nauwgezet op en al gauw gaat het een stuk beter met haar vriend. Maar dan wordt Muis zelf ziek. Varken denkt dat zij het virus van hem heeft overgekregen. Gelukkig weet hij wat hij moet doen om haar weer snel op de been te brengen. Heel goed voor haar zorgen!"

GRIEPJE

Praagman werd voor het schrijven en illustreren van Beterschap geïnspireerd door haar dochtertje Charly (4). ,,Het heeft veel impact op jonge kinderen als hun vader of moeder, broertje of zusje of een vriendje ziek zijn. Ze kunnen moeilijk inschatten wat er precies aan de hand is en hoe ernstig het is. De gevoelens waar ze dan mee worstelen, probeer ik in het boek weer te geven, waarbij ik het verhaal licht van toon houd en niet al te dramatisch maak. Het gaat maar om een griepje dat weer over gaat."

De Boxtelse schrijfster, die opgroeide in Den Dungen, is al vaker bekroond en beloond voor haar werk. Het werk van Praagman, die de studie Grafisch Ontwerp volgde aan de Kunstacademie van Breda, is in vele talen uitgegeven. Ze is fulltime illustratrice en schrijft dus ook zelf. En met veel succes. Een goed voorbeeld daarvan is 'Nog 100 nachtjes slapen', dat verkozen werd tot Prentenboek van het Jaar 2013. Niet alleen in Boxtel, maar ook ver daarbuiten bleek toen dat ze een graag geziene gast is.

Voor een voorlees- en signeersessie reisde ze destijds af naar Amsterdam, waar de prijs aan haar werd uitgereikt door actrice Isa Hoes, terwijl ze daarnaast plaatsen als Enschede, Middelharnis, Hellevoetsluis, Voorburg en Beverwijk aandeed. ,,'Nog 100 nachtjes slapen' heeft heel goed verkocht. Ik weet nog dat ik met dat boek de hoogste binnenkomer was in de boekenlijst van de CPNB en plaats 14 innam, net achter 'Reizen zonder John' van Geert Mak. Uiteindelijk heb ik drie weken lang op nummer één gestaan. Daarmee was mijn naam gevestigd en dat succes heeft me geen windeieren gelegd. Dat blijkt ook uit de aandacht voor de titels die ik na die succesvolle periode heb uitgebracht en de uitgaven waar ik als illustratrice aan meegewerkt heb."

BEZIGE BIJ

Praagman is een bezige bij. In juli verschijnt nog een ander prentenboek, terwijl in het najaar een kartonboekje voor baby's wordt uitgebracht waarvoor ze de illustraties verzorgde. ,,En intussen ben ik ook al druk bezig met vier andere kartonboekjes en een prentenboek die volgend jaar uitkomen. Zo werk ik altijd, meerdere projecten lopen door elkaar heen."

Het nieuwe prentenboek van Milja Praagman telt 32 bladzijden, kost 13,95 euro en is onder meer verkrijgbaar bij de Bruna-vestiging aan de Rechterstraat in Boxtel. Het ISBN-nummer is: 978-90-5838-993-0. Het boek kan ook besteld worden via Bol.com.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden de onderstaande activiteiten op het programma staan.

MAANDAG 23 FEBRUARI

14.30 Koersbal in Orion

DINSDAG 24 FEBRUARI

09.30 Belastingservice in De Walnoot

13.30 Biljarten in De Walnoot

13.30 Hobbyclub in Kinderboerderij

14.00 Kienen in De Walnoot

WOENSDAG 25 FEBRUARI

14.30 Filmmiddag in Molenweide

17.00 Eten in Molenweide

DONDERDAG 26 FEBRUARI

13.30 Bridge in De Walnoot

13.30 Handwerken in De Orion

14.30 Albrink & Hofstra in De Speeldoos