Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

toekomst culturele instelling in Boxtel onzeker

'Maak slim gebruik van kennis MIK'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een treurige toestand. Zo omschrijft directeur Laurens Felix van MIK Kunsteducatie de situatie momenteel. Het reorganisatieplan dat de culturele instelling presenteerde in oktober aan de betreffende gemeenten die gebruikmaken van de diensten van MIK, werd vorige week afgewezen. Per 1 juli stoppen Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught, Sint-Oedenrode, Veghel, Schijndel en Uden met de samenwerking. De komende maanden vinden gesprekken plaats over de toekomst.

Kern van het reorganisatieplan van MIK is dat afscheid wordt genomen van een groot gedeelte van het vaste personeel. MIK zou verder gaan als een kleine organisatie die wordt aangevuld met zelfstandige professionals. Inmiddels is duidelijk dat alle betrokken gemeenten de reorganisatie niet ondersteunen en de samenwerking met MIK beëindigen per 1 juli 2015. Er wordt extra subsidie verstrekt, zodat leerlingen het huidige cursusjaar kunnen afmaken.

De beëindiging van de samenwerking houdt in de de culturele instelling per 1 juli niet meer in de huidige vorm bestaat. ,,De afgelopen jaren zijn de inkomsten uit lesgelden en de subsidies teruggelopen", legt Felix uit. ,,Mensen letten meer op de kleintjes, daarnaast kwam er meer concurrentie op de markt. Ik zeg wel eens gekscherend: we leiden onze eigen concurrentie op. Er kwamen steeds meer zelfstandige professionals die voor zichzelf begonnen nadat ze lessen bij een culturele instelling hadden gevolgd. Zij werken onder de marktprijs."

MIK probeerde in te spelen op deze ontwikkelingen door bijvoorbeeld huisvestigingskosten te drukken. In Boxtel was de instelling tot 2012 gevestigd in bedrijvenverzamelgebouw De Baanderije en Sint-Ursula, sinds die tijd is alles in het voormalige klooster aan de Baroniestraat verzameld. Felix: ,,Daarnaast voerden we nog een aantal andere maatregelen in. Zo volgden cursisten lessen in grotere groepen."

KENNIS EN KUNDE

Felix geeft aan dat de nood hoog werd na de zomer, toen duidelijk werd dat MIK minder aanmeldingen binnenkreeg dan voorheen. ,,In oktober lichtten we de gemeenten in over het reorganisatieplan. We vroegen om een voorschot van de subsidie om de overgang van de huidige naar de nieuwe vorm te financieren. Op die manier behielden de gemeenten de kennis en kunde en het netwerk van MIK. Daar zijn ze echter niet in meegegaan."

Boxtel geeft als verklaring dat het de cultuureducatie in het onderwijs verder wil uitbouwen. Felix laat weten dat het aantal projecten dat MIK in samenwerking met onderwijsinstellingen organiseert, groeiende is. Hij noemt ReMIK, waarbij scholieren van het Jacob-Roelandslyceum leren een remix te maken, en een inhoudelijk lespakket over circustheaterfestival Circo Circolo voor basisscholen, als voorbeeld. ,,Ik hoop niet dat deze projecten te laag worden ingeschat. Bovendien denk ik niet dat professionals de projecten zomaar kunnen oppakken."

VERDEDIGEN

Of Boxtel nog gebruik gaat maken van MIK, moet de komende maanden blijken. ,,We gaan natuurlijk in gesprek met de gemeente, maar ik kan niet inschatten wat er gaat gebeuren. Wat ik vooral aan de gemeente wil meegeven is dat ze slim gebruik moet maken van medewerkers van MIK in plaats van alles zelf vanaf de grond te willen opbouwen. Wij weten precies waar het over gaat. Ik ben van mening dat de gemeente slordig met geld omgaat als alles definitief wordt gestopt. Bovendien zou enkel cultuureducatie in het onderwijs wel erg mager zijn. We hopen de komende maanden meer duidelijkheid te kunnen verschaffen aan onze cursisten en medewerkers. Voor hen is het een onzekere tijd."

,,De kunst- en cultuursector heeft zich altijd moeten verdedigen. Daar is niets mis mee, het hoeft niet altijd van een leien dakje te gaan. Het is echter ontzettend jammer dat het nu stopt voor de cursisten én de medewerkers van MIK, die met hart en ziel hun passie uitoefenen. Blijkbaar zijn we als sector onvoldoende in staat om de waarde van kunst en cultuur voor het voetlicht te brengen. Al ben ik van mening dat het bij MIK steeds beter lukte. Een traditionele muziekschool gaf les in muziek en dans en daar bleef het bij. Tegenwoordig moet je steeds breder in de maatschappij aanwezig zijn en krijg je met andere doelgroepen te maken, zoals ouderen en wijkbewoners."