Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

kolderzitting: een ode aan de (be)paaldanser(es)

'Wij-gevoel' overheerst in Ploegersland

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wie wordt de Liempdse (be)paaldanser(es)? Die vraag stond centraal tijdens de jaarlijkse kolderzitting. In café Het Wapen van Liempde werden diverse opties gegeven...


De kolderzitting, jaarlijks op carnavalszondag georganiseerd door dweilorkest Op noar d'Honderd, viert volgend jaar het zilveren jubileum. ,,Dan hopen we dat de eerste bezoekers al om kwart over acht voor de deur van Het Wapen staan", grinnikte Gerard Schalkx, die samen met Jan van de Wiel de presentatie van het hilarische evenement op zich nam. ,,Ik weet nog dat we bij de eerste edities blij waren dat het evenement doorgang kon vinden. Toen kwamen er ongeveer 25 mensen op af. En moet je nu zien..." Het Wapen van Liempde stond weer propvol met mensen die benieuwd waren naar de acts.

motie cda

Het publiek werd niet teleurgesteld, integendeel zelfs. Er stonden zeven acts op het programma waarin het onderwerp '(be)paaldanser(es)' centraal stond. Hennie Kuppens kroop in de rol van palenpoetser. ,,Bij dit beroep begin je klein, met het poetsen van de 'pispalekes', de paaltjes waar iedereen in zijn levens wel eens tegenaan rijdt. Uiteindelijk komen andere palen om de hoek kijken. Al zit er natuurlijk veel verschil in. Een gouden paal behandel ik wel fluwelen handschoentjes..." Ze noemde de paal die voor de gelegenheid in Het Wapen van Liempde stond 'maar een goeiekope paal'. Toch nam ze hem onder handen...

René Knoops en Theo Megens kwamen met verschillende nominaties voor de titel (be)paaldanser(es). ,,Een paal is eigenlijk een buis. En laten holle buizen nou het hardst klinken", zeiden de mannen terwijl ze wezen naar burgemeester Mark en zijn echtgenote Christel Buijs. ,,Kapelaan Geoffrey de Jong, dat is nou eens een goed 'menneke'. Met een paaldansact in de kerk zou hij de missen zeker vol krijgen..."

Ook wethouder Peter van de Wiel zou geschikt zijn. ,,We hoorden dat het CDA onlangs een motie indiende waarbij Peter dagelijks in de spiegel moest kijken en de woorden 'Peter, het moet beter' telkens zou moeten uitspreken. Wij pleiten voor een andere zin die met paaldansen te maken heeft: 'Peter, het moet heter'."

geoffrey's stal

Arthur Brands en Jan van der Heijden kwamen ook met een aantal geschikte én ongeschikte kandidaten. ,,Prins Witte d'n Urste. Zie je die al in een paal klimmen en dansen? Adjudant Toon Vos is toch iets beter in Balans", aldus het duo. De kapelaan werd uiteindelijk gezien als meest geschikte kandidaat. ,,Hij heeft meer succes in Liempde dan good old Norbert", vond Van der Heijden. ,,Eindelijk hebben we met carnaval weer een mis in Geoffrey's stal", voegde Brands toe. Presentatoren Van de Wiel en Schalkx vonden echter dat de kapelaan zijn sporen nog moest verdienen in Liempde. Schalkx: ,,Eerst moet hij maar eens bewijzen of hij echt over water kan lopen..."

De dokters Bo en Tox, in Liempde bekend als François Legius en Wim Jennissen, hadden zich gespecialiseerd in 'paallellogie'. ,,Je komt al snel bij een Buijs uit. Gelukkig heet de burgemeester geen Frank van Beers meer, met die naam hadden we niets gekund", aldus Jennissen. Verschillende namen passeerden vervolgens de revue, onder wie ook weer prins Witte d'n Urste. ,,Al zien wij liever zijn vrouw Pam aan de paal hangen..." Burgemeester Mark Buijs nam zelf ook het woord. ,,Een holle buis klinkt in ieder geval altijd beter dan een hol vat." Hij is blij dat ook de kapelaan op de hak genomen werd. ,,Gedeelde smart is immers halve smart..."

kim jong blanco

Hilarisch was de act van prins Witte en zijn adjudant Toon. Zij verschenen op het toneel als de allesbepalende heerser Kim Jong Blanco en zijn assistent. ,,Kim gaat voor Europa en begint in Liempde, het Europese centrum. Op zijn weg naar Liempde kwam hij vast te zitten in de nieuwe fietstunnel. De bedenker van deze tunnel wordt opgespoord en geschonken aan Golden House..."

Ook burgemeester Buijs moest het ontgelden. ,,Hij zegt een man van de wijde wereld te zijn, maar Kim ziet dat hij De Kleine Aarde nog niet eens aan het draaien krijgt." Fanfare Concordia zou marsmuziek voor Kim Jong Blanco moeten spelen en DVG werd opgekocht. ,,De trainers mogen grasmaaien, ik neem Louis van Gaal aan als nieuwe coach."

Dolly en Molly (Mariëtte Thomassen en Joke Brewel) zorgden voor de finale. Zij hadden veruit het beste idee. ,,De hele reutemeteut bepaalt hier als genoeg, die mensen kunnen de paal in." Het duo organiseerde audities voor een paaldansact en concludeerde dat vooral het wij-gevoel in Liempde overheerst. ,,We zijn met z'n allen de bepalers!"

Na afloop werden de dansmariekes nieuw leven ingeblazen. Allerlei Liempdse vrouwen werden naar voren geroepen om een act te verzorgen. Het enige wat ze moesten doen, was Dolly en Molly nadoen...

FOTO BOVEN: Dokters Bo en Tox (Wim Jennissen en François Legius) hadden zich speciaal voor de Kolderzitting gespecialiseerd in 'Paallellogie'. (Foto: Gerard Schalkx).

Kim Jong Blanco (rechts) en zijn assistent. (Foto: Gerard Schalkx).