In april 2013 werd op het Marktplein in Esch een Europees tegelpad aangelegd. Op de stoeptegels staan de vlaggen en namen van alle Europese gemeenten die bij Friends of Europe zijn aangesloten. (Foto: Albert Stolwijk).
In april 2013 werd op het Marktplein in Esch een Europees tegelpad aangelegd. Op de stoeptegels staan de vlaggen en namen van alle Europese gemeenten die bij Friends of Europe zijn aangesloten. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

FRIENDS OF EUROPE DRIEMAAL OP REIS

Vijftig Europese gasten naar gouden Bierpomp

MARC CLEUTJENS

Esch maakt zich op voor twee jubileumfeesten. Op Hemelvaartsdag wordt de vijftigste editie van het Bierpompfeest gehouden. Verder bestaat Friends of Europe – het vroegere Europees Trefpunt van Europese Rurale Dorpen – 25 jaar en staan drie buitenlandse trips op het programma.

Het gouden Bierpompfeest wordt gehouden op donderdag 14 mei en zal niet alleen door de inwoners van Esch bezocht worden. Friends of Europe ontvangt vijftig gasten uit acht dorpen die bij het Europees charter zijn aangesloten. Ze komen daags voor het feest aan en worden ondergebracht bij gastgezinnen die op 11 maart vanaf 20.00 uur in dorpshuis De Es uitgebreid geïnformeerd worden.

Op 17 mei gaan de gasten weer naar huis. De gastgezinnen krijgen tijdens de bijeenkomst onder meer informatie over het programma en de namen van de Europeanen die naar Esch komen.

DRIE TRIPS

Friends of Europe gaat zelf ook op reis, zo vertelt voorzitter Martin Greven. In 2015 staan drie trips naar dorpen op het programma die zijn aangesloten bij het charter dat in 1989 werd opgericht. Destijds was de Franse gemeente Cissé een van de initiatiefnemers; wijlen burgemeester Wim Letschert van de toen nog zelfstandige gemeente Esch sloot zich snel aan.

Belangstellenden die zin hebben om mee te gaan op een van de drie reizen, kunnen zich aanmelden voor de informatiebijeenkomst op 11 maart. Dan wordt de loting verricht. Wie kans wil maken op een ticket voor een van de reizen, kan zich via e-mail aanmelden: info@friendsofeurope.nl. Hier kan men ook terecht voor vragen.

De traditionele zomerontmoeting wordt dit jaar gehouden in het Litouwse stadje Zagare. Ook Esch is erbij en reist er 16 juni heen. Op 20 juni is de terugreis. Volgens Greven is er plek voor vier volwassenen en vier jongeren. ,,We zijn bezig om iemand van dit dorpje naar Esch te krijgen om tijdens de lotingsavond wat meer informatie te geven over het dorp en de omgeving", aldus Greven.

Van 24 tot 27 september wordt een kleine ontmoeting gehouden in het Duitse Hepstedt. Er kunnen dit jaar drie volwassenen mee. In de Hongaarse plaats Nagycenk vindt van 15 tot 18 oktober een jongerenontmoeting plaats. Meer weten? Kijk op www.friendsofeurope.nl.