De groep Schijnheiligen was de beste in de categorie 'grote loopgroep senioren'
De groep Schijnheiligen was de beste in de categorie 'grote loopgroep senioren' Foto: Albert Stolwijk

kleurrijke én knallende optocht in liempde

Dubbele traktatie voor Ploegersland

TONNIE WESSELING

Het publiek dat gekozen had voor de leutstoet in Ploegersland werd zondagmiddag dubbel getrakteerd: op een kleurrijke en vrolijke optocht én een heerlijk voorjaarszonnetje. Allerlei actuele onderwerpen werden door loopgroepen en carnavalswagenbouwers aangegrepen: van de veranderingen in de zorg tot de kribkesroute. Ook de carnavalsleuze van prins Witte d'n Urste', 'Alleen mi z'n alle kunne we Liemt laote knalle!', kwam veelvuldig voorbij in de leutstoet.

De stoet ging van start met de éminence grise van Ploegersland: het gilde der (oud-) Prinsen. Meteen gevolgd door een schattig eenmansloopgroepje: een vrouw met een echt hondje dat was verstopt in een kar, want: 'Carnavallen is gezond, maar wat doen we met de hond?' De groep die zich had omgedoopt tot dorpsbrouwerij Nix speelde in op de actualiteit bij de jongeren met: 'Hier verkrijgbaar nix bier'.

Inspiratiebron was ook de carnavalsleuze van prins Witte d'n Urste. Zo kwam 't Fistleger bijvoorbeeld met 'Loat d'n Witte ma knalle, wij zen vur Maxi gevalle'. De club doelde hiermee natuurlijk op jeugdprinses Maxi. Marijn van Dongen was verkleed als een ruimtewezentje dat 'de ruimte was uitgeknald'.

Een groep heksjes had als motto 'Kiele Kwalle Carnavalle, deze heksjes laten het knallen'. Leden van buurtvereniging Vrilkhoven waren voor deze gelegenheid de A2 overgekomen en toonden de boodschap: 'Witte, wi zen d'n A2 overgeknald´.

Hilarisch was de seniorenloopgroep Ons Ploegske met een groot kledingrek met herenpakken. Onder het motto 'Wij houden van herenpakken' werd regelmatig een 'heer' uit het publiek aangekleed en besprongen door de dames én een overenthousiaste pater, compleet met wijwaterkwast en met de tekst 'Ik ook!' op zijn rug.

Bij skicafé De Durpsherberg van carnavalsvereniging Plankgas kende gezelligheid ginne tijd. Buurtvereniging Hezelaar nam de grote verandering in de zorg op de hak met de tekst 'Grote veranderingen in de zurg di jaar, we zurge mi z'n alle vur mekaar' op een ziekenwagen, gevolgd door een aantal lopers: dokter g(ay), een vrouw met rollator, de buurtapotheek, dokter Bernhard en een wulpse dame met de uitdagende tekst 'Wippe Mi Ondersteuning' op haar rug.

Loopgroep De Oude Jeugdraad had zich verkleed als ouderen, met rollator en looprek. Een gastrol in de leutstoet was weggelegd voor carnavalsvereniging De Pleeboys uit Mullukzuipertjesland die 'alles uit de kast haalde om Liempde op zun kop te zette', gevolgd door onder meer een flipperkast, tv-kast, nachtkastje en voor wie daar behoefte aan had een speciale 'uit de kast'.

OP TOURNEE

Een stel oudere dames met wapperende waaiers stond letterlijk en figuurlijk puffend 'vur d'n overgang´. De Roestkrabbers, ook uit Gemonde, hadden een fraaie wagen 'Mi ons vur op zette we 't durp op z'n kop, waarbij 't Lambertje en de mulluk op z'n kop stonden.

Speciale aandacht was er voor De Schijnheiligen, een buurtgroep met 'De Kribkesroute op tournee'. Een mooie loopgroep met alle figuren in en om de kerststal, die terecht de eerste prijs in de categorie Grote Loopgroep Senioren en de wisselbeker won. Het einde van de stoet naderde met een duo dat gewapend met bezem en kliko alles opruimde. 'Een skone optocht' is toch ook belangrijk...

Voor de imponerende prinsenwagen liepen de paradepaardjes van de prins, dames ´te paard´. En hiermee was de leutstoet dan echt ten einde. Inwoners van Ploegersland moeten weer een jaar geduld hebben...

FOTO BOVEN: Loopgroep De Schijnheiligen viel in de prijzen met de 'Kribkesroute op tournee'. Alle bekende figuren rondom de kerststal liepen mee... (Foto's: Albert Stolwijk).

Ook de veranderingen in de zorg kwamen voorbij in de Liempdse optocht. Iedereen kon aanschuiven voor een keuketaofelgesprek... (Foto's: Albert Stolwijk).
Mineons, de figuren uit de film 'Verschrikkelijke Ikke', waren in Liempde geland...
Letterlijk en figuurlijk vur d'n overgang, dat stonden deze Liempdse vrouwen.
Buurtschap Vrilkhoven kwam met 'een knal' over rijksweg A2 naar de Liempdse leutstoet.
De Pleeboys uit Gemonde haalde letterlijk alles uit de kast om Liemt op z'n kop te zetten.