Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FOTOGRAAF MERIJN KOELINK STUDEERT AF MET BIJZONDER BOEK

'Ledlicht verandert kleur van de nacht'

PETER DE KONING

Ledverlichting rukt op in de openbare ruimte. Dat verlaagt het energieverbruik, maar verandert ook de sfeer in de directe omgeving. Fotograaf Merijn Koelink (26) uit Boxtel maakte er een boek over, als eindopdracht van zijn studie documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. ,,De kleur van de nacht verandert. Dat is het statement dat ik wil maken."

Merijn legt uit: ,,Ik ken mijn buurt alleen van de oranje straatverlichting. Daar ben ik mee opgegroeid. Totdat de lampen een tijdje geleden waren vervangen door wit licht. De sfeer die ik kende en vanzelfsprekend vond, was ineens verdwenen. Het koude witte licht geeft me het gevoel dat overal een spot op staat, dat alles voortdurend gecontroleerd wordt." Merijn ging rondkijken in Boxtel en omgeving en zag dit verschijnsel op allerlei plekken. Het licht dat de mensen gewend waren, was vervangen door anders gekleurd ledlicht. Veel groen licht, onder andere in het buitengebied. En bij Eindhoven Airport bijvoorbeeld is het licht enorm blauw. ,,Als je dat voor het eerst ziet, ben je echt even in de war. Dat maakt de nacht ineens heel anders en aan de burgers die ermee te maken krijgen, wordt niets gevraagd. Ik dacht meteen: wat is hier aan de hand; dat moet ik onderzoeken door middel van fotografie."

EMOTIE

Merijn bezocht conferenties over dit onderwerp en haalde informatie bij onder


zoekers aan de Wageningen University. Hij benadrukt: ,,Begrijp me niet verkeerd, ik ben vóór ledverlichting. Het is mooie moderne techniek die veel energie bespaart. En in groen licht kan het menselijk oog veel zien, zodat je minder licht nodig hebt en nog meer energie kunt besparen. Maar het kleurenbeleid achter het gebruik ervan verdient meer aandacht. De overheden die het toepassen, wil ik daarvan bewust maken. De openbare ruimte is van ons allemaal en moet daarom een aangename ruimte zijn. Kleur en emotie kun je niet zomaar van elkaar loskoppelen. Ik wil voorkomen dat het argument 'het is duurzaam' de discussie daarover doodslaat."

BOXTELS PRODUCT

Tientallen nachten was de jonge Boxtelaar op pad, met zijn Canon Eos 5d Mark II op een stevig statief. De iso stond op 160, het diafragma op F8 tot F11. Dat zorgde voor sluitertijden van een halve tot een hele minuut, met uitschieters naar boven. Divers geheugenkaarten schoot hij op die manier vol. En na een arbeidsintensief proces van selecteren, bespreken en weggooien ligt op tafel een stemmig zwartgrijs fotoboek met de titel 'Most efficiënt – hoe economische en politieke standpunten invloed hebben op de kleuren van de nacht'. Achterin het boek vindt de lezer een kort essay door schrijver en kleurenexpert Rob van Maanen uit Amsterdam.

Het boek is gedrukt door drukkerij Tielen (Staarten 1) en gebonden door Binderij Hexspoor (Ladonkseweg 7). Dus een volledig Boxtels product. ,,Een eigen foto


boek, de droom van elke fotograaf", lacht Merijn. Wat heeft hij geleerd? ,,Hoe licht werkt, hoe overheden werken en wie op welke momenten welke keuzes maakt en waarom. Het leidende argument daarin is altijd geld. Mijn boek wil daarover een discussie op gang brengen, want ledlicht is de toekomst."

TWEEDE KAMER

Van het boek zijn 250 stuks gedrukt. Het kost 30 euro. De helft van de oplage verkocht Merijn inmiddels aan verlichtingsbedrijven, in de hoop ook daar het bewustzijn te bevorderen. De andere verkoopt hij zelf. Belangstellenden kunnen zich melden via zijn site of e-mail: www.merijnkoelink.nl; info@merijnkoelink.nl. De Tweede Kamer in Den Haag kocht in december vijf foto's uit de ledlicht-serie van Merijn, plus nog twee andere foto's uit eerder werk. De zeven foto's worden toegevoegd aan de kunstcollectie van het landelijk bestuur en worden op groot formaat geëxposeerd in één van de Haagse bestuursgebouwen.

OP DE FOTO: Het groene ledlicht aan de Geelderseweg is een treffend voorbeeld in het boek van Merijn Koelink. ,,Het duurzaamheidsargument mag de discussie niet doodslaan", vindt de Boxtelse fotograaf. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

SP-avond over MKB

De Boxtelse SP organiseert maandag 23 februari om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Rots een avond voor het Boxtelse midden- en kleinbedrijf (mkb). Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP) is te gast. Zij is auteur van het boekje 'Hart voor de zaak', waarin voorstellen staan om de positie van kleine ondernemers te versterken. Wethouder Eric van den Broek geeft een presentatie over het beleid om het lokale centrum aantrekkelijker te maken.

Tweedehands markten

Vogelvereniging Ons Ideaal organiseert zondag 22 februari een tweedehands markt in gemeenschapshuis De Rots. De benedenverdieping wordt omgetoverd tot een marktplaats. De zaal is open van 13.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt een euro per persoon, voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. Meer informatie: www.onsideaalboxtel.nl of (0499) 39 51 81.

De Rots vormt ook zaterdag 7 maart het decor voor een tweedehands markt. De opbrengst gaat naar goede doelen. Een tafel huren is mogelijk voor drie euro. De entree bedraagt één euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie: (0411) 68 36 75 of (0411) 60 10 36.