Afbeelding
Foto: Gerrit Schreurs

NEDERLANDS KAMERKOOR NAAR BOXTEL

Bach, Bach, Bach klinkt in Sint-Petrusbasiliek

Het Nederlands Kamerkoor begint zo langzamerhand een vaste verschijning op de Boxtelse culturele agenda te worden. Het vermaarde koor treedt vrijdag 6 maart voor de derde keer op in Boxtel; ditmaal is het gezelschap te gast in de Sint-Petrusbasiliek met de uitvoering 'Bach, Bach, Bach'. Het programma bevat - de titel zegt het al - louter werken van deze componist.

Bachs motetten dienen als uitgangspunt voor de Belgische dirigent en specialist Erik van Nevel, bekend als artistiek leider van het Vlaamse topensemble Currende. Maar ook Bach's zoon Carl Philipp Emanuel schreef parels van motetten. Onbekend, maar zeer bemind onder liefhebbers. En Bach dient als inspiratiebron in een adembenemend succeswerk van de Noorse componist Knut Nystedt, Immortal Bach. Een stuk dat hoog in de 'Hart en Ziel-lijst' staat van koormuziekliefhebbers in Nederland.

De werken zullen allemaal klinken in de Sint-Petrusbasiliek. Het Nederlands Kamerkoor bijt in Boxtel het spits af met deze uitvoering; daarna is het koor te zien in Alkmaar, Breda, Leeuwarden, Groningen, Utrecht, Haarlem en Amsterdam. Het Nederlands Kamerkoor is al meer dan 75 jaar een begrip en staat al decennia lang aan de wereldtop. Het is meer dan de som der delen en door critici in binnen- en buitenland geroemd om zijn homogene klank én om de solistische kwaliteit van de individuele zangers.

SPRINGLEVEND

Het Nederlands Kamerkoor ziet het als zijn opdracht om koormuziek als kunstvorm springlevend te houden. Door te zoeken naar nieuwe vormen, door compositieopdrachten die grenzen verkennen en door prikkelende samenwerkingen. Het leidt tot concerten die niet alleen als mooi worden ervaren, maar ook als een belevenis. Educatie en participatie maken onlosmakelijk deel uit van de missie van het koor.

Nederland kent duizenden amateurkoren en talloze jeugd- en kinderkoren. Het Nederlands Kamerkoor verzorgt coaching, workshops en 'adopteert' koren als voorprogramma van zijn eigen concerten. Naast de eigen concertseries gaat het gezelschap regelmatig samenwerkingsverbanden aan met gerenommeerde ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest, ASKO Schönberg, La Fenice en Concert Lorrain.

UNIEKE KLANK

Het koor heeft zo'n vijfenzeventig cd's uitgebracht, waarvan verschillende zijn bekroond. Sinds 2011 waakt de Est Risto Joost over het behoud van de unieke klank van het Nederlands Kamerkoor, per 1 augustus 2015 zal hij opgevolgd worden door Peter Dijkstra. Het koor kende in oprichter Felix de Nobel zijn eerste chef-dirigent. Uwe Gronostay, Tõnu Kaljuste en Stephen Layton waren zijn respectievelijke opvolgers. Stuk voor stuk dirigenten die de koormuziek in het algemeen en het Nederlands Kamerkoor in het bijzonder, van nieuwe, grootse impulsen voorzagen.

VOORPROGRAMMA

Het programma in de Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerkstraat in Boxtel begint om 20.15 uur. Het voorprogramma omvat vanaf 19.30 uur een optreden van het Helmonds Kamerkoor, dat zingt in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat. Dit gezelschap staat onder leiding van Boxtelaar Kees Doevendans en laat het resultaat zien van de masterclass die verzorgd werd door Heleen Koele van het Nederlands Kamerkoor.

Koele gebruikte verschillende technieken die vooral gericht waren op intonatie en klank. Zo was het verscheuren van een krant tijdens het zingen een ongewoon middel om bewust met de adem om te gaan en de spanning vast te houden. Doevendans: ,,Heleen was erg duidelijk in haar aanwijzingen en wist met veel humor, maar zéér to-the-point, prachtige resultaten te bereiken. Een eye-opener was: Stel je, alvorens het stuk te gaan zingen, een beeld voor bij het stuk".

KAARTVERKOOP

Kaarten kosten 25 euro (CJP 15 euro) en worden verkocht via telefoonnummer (020) 578 79 78 of via www.nederlandskamerkoor.nl. Op de dag zelf vindt kaartverkoop plaats in de protestantse kerk van 19.00 tot 19.30 uur, aansluitend kunnen in de Sint-Petrusbasiliek kaarten gekocht worden vanaf 19.30 uur.

FOTO ONDER: Het Nederlands Kamerkoor zingt 'Bach, Bach, Bach' tijdens een reeks concerten in Nederland. De ouverture is in Boxtel op vrijdag 6 maart. (Foto: Gerrit Schreurs).

Boxtel

Workshop songwriting

De Boxtelse zangeres Marit van Gils, bekend van de rockband Northern Lights, start woensdag 4 maart met een workshop 'songwriting'. In een traject van vijf bijeenkomsten krijgen de deelnemers de kans hun eigen creativiteit om te zetten in nummers en deze op te voeren tijdens een eindshow op 10 april in jongerencentrum B-Town. Ook de workshops op 4, 11, 18, 25 maart en 1 april worden hier gehouden. Meer informatie of inschrijving? Mail naar info@maritvangils.nl.

Eco-theologie

In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel verzorgt Lisette van der Wel maandag 2 maart vanaf 20.00 uur een lezing onder de titel 'Maat, Moed, Mystiek'.