Koen de Kort maakt zich op voor een nieuw wielerseizoen. Na de Tour Down Under in Australië rijdt de Liempdenaar nu in de Ronde van Andalusië. Zondag 28 februari wacht de eerste voorjaarsklassieker: Omloop het Nieuwsblad. (Foto: Marc Cleutjens).
Koen de Kort maakt zich op voor een nieuw wielerseizoen. Na de Tour Down Under in Australië rijdt de Liempdenaar nu in de Ronde van Andalusië. Zondag 28 februari wacht de eerste voorjaarsklassieker: Omloop het Nieuwsblad. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

WIELRENNER TERUG UIT AUSTRALIË

Koen de Kort actief in voorjaarsklassiekers

Koen de Kort is deze week van start gegaan in de Ronde van Andalusië. De meerdaagse etappewedstrijd in Spanje is de voorbode van een reeks voorjaarsklassiekers die vanaf volgende weekeinde op de wielerkalender staan.

Net als in voorgaande winters bracht De Kort de winter door in Australië, het land waar zijn verloofde Kaitlin vandaan komt en het in december hartje zomer is. De Liempdenaar deed mee met de Tour Down Under en reisde daarna via het Arabisch schiereiland, waar hij met zijn ploeg Giant-Alpecin meedeed aan de Ronde van Dubai.

OMLOOP

Na de rittenkoers door Andalusië - voor De Kort als inwoner van Girona in Catalonië bijna een thuiswedstrijd - begint het échte werk met de Ronde Het Nieuwsblad. Het is traditiegetrouw de eerste voorjaarsklassieker die start en finisht in Gent. De klassieker, vroeger bekend als Omloop Het Volk, wordt dit jaar voor de zeventigste keer gehouden.

Tijdens de Tour Down Under liet Giant-Alpecin zien al in vorm te zijn voor het nieuwe seizoen. De Korts ploeggenoot Tom Dumoulin veroverde in Adelaide de vierde plaats in het eindklassement, sprinter Marcel Kittel moest in de slotrit buigen na een valpartij. De Kort reed daarom voor eigen succes, maar moest de snellere sprinters voor laten gaan. Hij werd 86e in de eindrangschikking.

TOUR DE FRANCE

De Kort geldt als een liefhebber van de voorjaarsklassiekers. Als jonge renner, in dienst van de opleidingsploeg van Rabobank, won hij in 2004 Parijs-Roubaix voor beloften. Die eendagskoers over de vele kasseistroken van Noord-Frankrijk, wordt dit jaar op zondag 12 april verreden. Een week is de heroïsche Ronde van Vlaanderen. Zaterdag 18 april wordt in Zuid-Limburg de Amstel Gold Race gereden, een week later start Luik-Bastenaken-Luik.

Zonder twijfel zal de Liempdse wielrenner zich in de kijker willen rijden omdat de Tour de France dit jaar weer eens in Nederland van start gaat. Zaterdag 4 juli begint La Grande Boucle in Utrecht, een dag later zet het peloton via onder meer Rotterdam koers naar Neeltje Jans in Zeeland. De verwachting is dat vele duizenden wielerfans het peloton in de Domstad én onderweg in actie willen zien en ook De Kort willen aanmoedigen.