De Nijvere Naaisters, vaak bejubeld in de Grote Eendentrek, boden hun naaisalon te koop aan. De groep stopt ermee. (Foto's: Peter de Koning).
De Nijvere Naaisters, vaak bejubeld in de Grote Eendentrek, boden hun naaisalon te koop aan. De groep stopt ermee. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PRACHTIGE CREATIES IN ZONOVERGOTEN LEUTSTOET

Eendentrek brengt lente naar Boxtel

De vele wagenbouwers hadden ook dit jaar werk gemaakt van hun werkstukken. Ontelbare uren zitten er in de bouwsels die na amper twee uurtjes rondtoeren door Eendengaat weer onbruikbaar zijn. Gin Verstand won de hoofdprijs met een knipoog naar de afkalving van de zorg in Nederland. Met het wegvallen van thuiszorg wordt het tijd voor een wasstraat voor bejaarden. Een prachtige creatie die veel punten kreeg van de jury.

Geen Drank Geen Klank imponeerde met een verwijzing naar de Heilig Hartkerk, die is onttrokken aan de eredienst en een nieuwe bestemming krijgt. Als dat tenminste haalbaar is; onderzoek moet dat later dit jaar uitwijzen. De carnavalsclub voerde een immens kerkgebouw mee en gaf enkele voorzetjes: een supermarkt, een disco. Wie zal het zeggen? Geen Drank Geen Klank won er de tweede prijs en het Beste Boxtelse Idee mee.

GLASVEZEL

De buurtschap West, in de Kleine Eendentrek winnaar met het ijskasteel uit Frozen, gooide met hetzelfde bouwwerk hoge ogen in de Grote Eendentrek. De praalwagen was omgebouwd tot een sprookjesslot dat moest verbeelden hoe fantasierijk de aanleg van glasvezel in West zal zijn. Getuige de vele losse kabels die werden meegevoerd, zijn de verwachtingen niet hooggespannen...

Niet bekroond, maar zeker fraai was de wagen van De Vlerken en Nooit Gedacht, die de 65e verjaardag van reus Jas de Keistamper liet zien. Met dansende loopgroep erbij was het een kleurrijke deelnemer aan de optocht. Actueel was de opener van de stoet: het Geldpakhuis van Indegat, een kwinkslag naar de (dure) verbouwing van het gemeentehuis door 't Komt Nie Zoe Nou. De Agterblijvers trokken met een koets door Eendengat; ze trekken bijna zestig jaar de kar...

HEEL VEEL NAAISTERS

Het afscheid van De Nijvere Naaisters, die hun naaisalon opzichtig te koop aanboden, vormde een soort rode draad in de Grote Eendentrek. The Ladies eerden de vrouwen met de publieksprijs en wonnen daarmee - met hun idolen - de gedeelde eerste prijs bij de loopgroepen. Rian, Jeannine en Ingrid waren ook lovend over de Nijvere Naaisters: 'De Indentrek kan jullie nie missen', zeiden de dames Braaister, Aaister en Zwaaister.

De Buurtvrouwen verwezen als Heilige Hartjes naar de sluiting van de Breukelse kerk. Ze wonnen er de derde prijs mee. De Kittels werden bekroond voor hun Hartelaartjes. De carnavalsgroep die dit jaar 22 jaar present was in de optocht, combineerde de lessen van winkelgoeroe Cor Molenaar met het Boxtelaartjes-initiatief van Brabants Centrum.

Een van de laatste loopgroepen vormde de Sissy Girls, die de dansmariekes van weleer nieuw leven inbliezen. Dat deden ze met de fraaie rode pakjes waarmee ze lang geleden harten sneller deden kloppen. Dat ook de kleren van de vroegere hofkapel uit de mottenballen waren gehaald, was een swingend extraatje in de sowieso muzikale leutstoet. Daarbij was carnavalsorkest Echdweil weer eens in topvorm.

LACHWEKKEND

De spontane deelnemers werkten ook dit keer het meest op de lachspieren in de Grote Eendentrek. Met angst en beven wacht het publiek soms op wat komen gaat en hoeveel toeschouwers op een 'bijrol' worden getrakteerd. De krantenmakers van Mooi Indegats Centrum presenteerden onder het motto 'Nog Indje Op Zondag' wéér een nieuwe krant. Het was de eerste, maar tevens laatste editie...

Lachwekkend was de bekroonde deelname van De Kannuniken. De spontane loopgroep die vaak hoge ogen gooit, won de eerste prijs door als Kannunikos door Eendengat te trekken. De groep sirtaki dansende Grieken beeldden een stoelendans uit waarbij voor iedereen plaats was.

De achtbaan die buurtvereniging De Blauwverver op de keien bracht, was goed voor de tweede prijs. Een prachtige vondst die de draak stak met de winterkermis. 'Weg met die nostalgische meuk, deze achtbaan maakt de winterkermis weer leuk'. De Fretjes wonnen brons met hét antwoord op de vraag wie De Kleine Aarde weer kan laten draaien. De kaboutertjes? Een prachtige creatie, verwijzend naar de commotie rond het milieucentrum.

De Grote Eendentrek bracht mede dankzij de zon duizenden waggelaars en donseendjes op de been en deed net als in voorgaande jaren aan klantenbinding. Dankzij de vele grappen die door loopgroepen en wagenbouwers voor het voetlicht worden gebracht, blijft de optocht hét hoogtepunt van carnaval in Eendengat!

The Ladies speelden handig in op het afscheid van de Nijvere Naaisters. Ze deelden op voorhand al de publieksprijs uit...
Buurtschap West nam met een grote groep deel aan de Grote Eendentrek.
Wat een feestorkest! Echdweil imponeerde in de Grote Eendentrek.
Geen Drank Geen Klank: 'Niet uit het oog, wel uit het Heilig Hart'.
De (dure) verbouwing van het gemeentehuis mondde uit in deze creatie van 't Komt Nie Zoe Nou.