Fraai opgedirkte carnavalsvierder in de leutstoet van Oggelvorsenpoel.
Fraai opgedirkte carnavalsvierder in de leutstoet van Oggelvorsenpoel. Foto: Albert Stolwijk

PUBLIEK ZIET VEEL CREATIEVE HOOGSTANDJES IN OPTOCHT ESCH

Vrolijke 'bisteboel' in Oggelvorsenpoel

STEFAN LATIJNHOUWERS

Oggelvorsenpoel (Esch) vormde zondagmiddag tijdens de optocht het decor van een grote open dierentuin waar beesten vrij spel hadden en konden gaan en staan waar ze maar wilden. De vrolijke en bonte leutstoet werd onder een blauwe hemel en een behaaglijk winterzonnetje gadegeslagen door vele honderden toeschouwers. Het thema 'Un Bisteboel in d'n Oggelvorsenpoel' bleek een grote bron van inspiratie voor de deelnemers.

In de optocht in Esch namen zondag verschillende dieren een prominente plek in. Het in groten getale opgekomen publiek langs de route - vooral bij het Marktplein, Dorpsstraat en ter hoogte van Ons Café aan de Leunisdijk stonden veel mensen - zag onder meer beren, vogels, mussen, een giraffe en ander gedierte voorbijtrekken. Daarnaast werd de stoet bevolkt door 'mensachtigen' als kabouters en een groep prachtig uitgedoste Essche 'ijsprinseschen' (Blauwe Kousen). De dames die deel uitmaakten van dit laatste gezelschap omschreven zichzelf als 'statig en kil'. ,,De vraag is hoe het beest in ons los gemaakt kan worden", lieten zij weten aan de toeschouwers langs de kant.

JUNGLEBOOK

Het lange lint dat door de straten van het dorp trok, bestond uit vijf wagens, vijf loopgroepen en enkele individuen. Na het vertrek vanaf de Kollenberg, trok de stoet via de Haarenseweg naar het Marktplein en vervolgens naar de Leunisdijk, Kromakker, De Venakker en Groenweg om te eindigen bij de Sint-Willibrorduskerk. Carnavalsvereniging Nooit Zat pakte in de categorie Wagens uit met een fraai beschilderd voertuig waarop het thema Junglebook werd uitgebeeld. Winnaar in deze categorie werden de als beren verklede leden van CV Deurdouwers met 'Een Berengezellige Bingo'. De leden van 't Bacchuscorps legden beslag op de tweede plek met hun inzending 'Duurt de optocht nog lang, deze kabouters gaan in een slakkengang' . Zij reden rond in een prachtig versierde wagen met als leuke extraatje enkele schommelende kabouters.

BOODSCHAP

Het corps verkondigde bovendien een belangrijke boodschap. Het gezelschap wilde aantonen dat het leven in de wereld (van de kabouters) niet altijd snel hoeft te gaan. ,,Met een slakkengang kom je er ook wel", had Jack van Bragt ingevuld op het juryformulier. ,,Kabouters zijn klein en fijn als ze maar vrolijk zijn. We hebben onder meer de tuinkabouter, kluskabouter, viskabouter en vrolijke feestkabouters in ons midden."

'De Roze Sokskes' profileerden zich in de optocht op geheel eigen wijze, namelijk als zogeheten Wilhelmussen, die er alles aan deden om carnavalsprins Wilhelm d'n Urste te promoten onder het motto 'Waar een wil is, is een weg'. Ze deelden folders uit met daarop een tekst die gezongen werd op de melodie van het Nederlandse volkslied: 'Wilhelmus van Oggelvorsen is hij van Essche bloed. Met adjudant Marja voelt hij zich supergoed, want als Wilhelmussen hebben wij maar één echt doel. Dat is jou bijstaan aan jouw zij in dees bisteboel.'

De familie Pijnenburg haakte met een loopgroep in op de hype rond het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt onder het mom van 'Heel Holland Bakt komt naar Esch met zijn rijdende keuken om gebakken lucht uit te delen'.

RIJSCHOOL

Hilarisch was de Essche Rijschool van De Oggelleuters die een rij-instructeur hadden afgevaardigd die moeite had zijn leerlingen in het gareel te houden. De toeschouwers kregen de vraag voorgelegd of zij daar misschien wél toe in staat waren. CV Alt Goed reed rond door Oggelvorsenpoel met een safaribus en de toepasselijke slogan 'We fisten als bisten'.

In de optocht waren geen verwijzingen te zien naar politieke issues of actuele kwesties, maar toch was de bescheiden leutstoet die door straten van Esch trok zeker de moeite waard. De manier waarop de deelnemers invulling gaven aan het thema was indrukwekkend waardoor de optocht boeide van begin tot eind. Dat de weergoden ook nog eens meewerkten, was er mede debet aan dat de organisatie terug kan kijken op een meer dan geslaagd evenement.

UITSLAG OPTOCHT

Wagens: 1. Deurdouwers: Een berengezellige bingo; 2. 't Bacchuscorps: Duurt de optocht nog lang? Deze kabouters gaan in een slakkengang; 3. De Moddervogels: Moddervogels International. Loopgroepen: 1. Blauwe Kousen: Essche ijsprinseschen; 2. De roze sokskes: Wilhelmussen on tour. 3. De Oggelleuters: Essche rijschool.

UITSLAG JEUGDOPTOCHT

Wagens: 1. De geldwolfjes: Beestenboel op de ark; 2. De Spollies: Dolle boel in de Oggelvorsenpoel. Grote loopgroepen: 1. Deze bisten zijn helemaal koekoek; 2. 't Is een bosten in ons circEsch; 3. Te Big Band. Kleine loopgroepen: 1. Tygo en Mart: Wij zijn om te knuffelen; 2. Lieke Doggen en Kim van Oirschot: Haai Tea; 3. Kabouter paddestoelendans.

Individuen: 1. Bram van der Aa: De Van Puffelen; 2. Melvin Erkemeyer: de blije krokodil.

De 'Essche IJsprinseschen' sleepten met een mooie act de eerste prijs in de wacht bij de loopgroepen. (Foto's: Albert Stolwijk).
Het kaboutervolk van 't Bacchuscorps gooide hoge ogen en won de tweede prijs.
De 'Wilhelmussen on tour' maakten reclame voor carnavalsprins Wilhelm d'n Urste.
Deze vrolijke kwakbollekes beleefden de optocht in Oggelvorsenpoel vanuit een van de praalwagens.
Carnavalsvereniging Deurdouwers won in de categorie wagens met het thema 'Een Berengezellige Bingo'.