Burgemeester Mark Buijs overhandigt de sleutels van Eendengat aan jeugdprinses Lieke de Twidde en Teun d'n Urste. Even later kreeg ook prins Donald IV de sleutels van het spotrijk en verdween de ambtsketen van Buijs uit beeld. (Foto: Peter de Koning).
Burgemeester Mark Buijs overhandigt de sleutels van Eendengat aan jeugdprinses Lieke de Twidde en Teun d'n Urste. Even later kreeg ook prins Donald IV de sleutels van het spotrijk en verdween de ambtsketen van Buijs uit beeld. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Uitbundig feest 'Eendendonsjes'

MARC CLEUTJENS

Als president Jan de Koning van de Stichting Openbaar Carnaval om klokslag elf minuten over twee het startschot geeft voor de sleuteloverdracht, staat de Markt vol met kleurrijk uitgedoste donseendjes. Ze staan klaar voor de Kleine Eendentrek en kunnen amper wachten op de plechtigheid die voor het gemeentehuis gaat plaatsvinden.

,,Hebben jullie er allemaal zin in?, vraag prinses Lieke d'n Twidde. ,,Wat zien jullie er toch gekleurd uit." Ook prins Teun d'n Urste is in zijn nopjes met zo'n grote opkomst. ,,We gaan genieten van de optocht en straks allemaal naar de Kwekpoel. Gaan jullie mee?" Het startsein van de Kleine Eendentrek laat echter nog even op zich wachten. Burgemeester Mark Buijs moet immers de ambtsketen nog opbergen en de sleutel van Eendengat aan prins Donald IV geven.

Die plechtigheid voltrok zich in tegenstelling tot andere jaren niet op het balkon van het gemeentehuis. Dat wordt immers verbouwd. Daarom was voor de voordeur een minipodium geplaatst waarop de hoogwaardigheidsbekleders stonden. Volgend jaar is het bordes beslist weer bruikbaar om de 55e verjaardag van het openbaar carnaval in te luiden.

Dan kan burgemeester Buijs de kinderen van Eendengat weer op de juiste manier aanspreken. In plaats van donseendjes noemde hij de kinderen eendendonsjes. Geen groot vergrijp overigens in carnavalstijd...