De Sint-Jans Onthoofdingkerk zat zaterdagmorgen bomvol tijdens de eerste carnavalsmis in Ploegersland sinds 1987. (Foto: Albert Stolwijk).
De Sint-Jans Onthoofdingkerk zat zaterdagmorgen bomvol tijdens de eerste carnavalsmis in Ploegersland sinds 1987. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

UITGELATEN SFEER IN BOMVOLLE SINT-JANS ONTHOOFDINGKERK

Carnavalsmis Liempde schot in de roos

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Vier het leven als een Godsgeschenk." Kapelaan Geoffrey de Jong sprak deze woorden zaterdagmorgen vol overtuiging en enthousiasme uit tijdens de eerste carnavalsmis in Ploegersland sinds 1987. De informele viering groeide uit tot een geweldige happening. De Sint-Jans Onthoofdingkerk zat bomvol met kleurrijk verklede Ploegers en Ploegerinnen, waaronder prins Witte d'n Urste en jeugdprinses Maxi die een groot feest maakten van de speciale dienst.

Kapelaan De Jong voelde de carnavaleske sfeer als voorganger perfect aan en zorgde met zijn kwinkslagen - tussen de serieuze gebeden en de preek door - voor een uitgelaten en ontspannen sfeer. Daarbij maakte hij regelmatig gebruik van het woord 'levensvreugde'. ,,Door drukte op het werk of tegenslagen in het leven vergeten we het weleens of komt het er niet van, maar het vieren van de joie de vivre is zo belangrijk", zei De Jong.

Die opmerking was niet aan dovemansoren besteed, want de honderden bezoekers genoten zichtbaar van de dienst én de muziek van hofkapel De Kromploegers die dankzij de geweldige akoestiek in het Liempdse godshuis fantastisch uit de verf kwam. Tijdens nummers als 'Laat de zon in je hart' (René Schuurmans), het opzwepende 'Liefde voor Muziek' (Raymond van het Groenewoud) en het 'Liemts Volkslied' was het inhaken geblazen en werd er fanatiek meegeklapt op het ritme. Een blik op de vrolijke mensenzee werkte aanstekelijk. De Liempdse kerk vormde zaterdagmorgen de uitgelezen plek om besmet te raken met het carnavalsvirus. ,,Ik had eigenlijk helemaal niet zo'n zin in carnaval, maar nu kan ik bijna niet meer wachten. Hier word ik helemaal blij van", vertrouwde een van de weinige niet-verklede kerkgangers haar buurman tijdens de mis toe.

Het zien van al die honderden feestende Ploegers ontlokte een grote glimlach van oor tot oor op het gezicht van De Jong. De kapelaan had het zichtbaar naar zijn zin, maar zorgde tussen alle vrolijkheid door ook voor een serieuze boodschap. De conclusie na afloop was dat het nieuw leven inblazen van de carnavalsmis naar meer smaakt en een prachtig evenement is voorafgaand aan de officiële opening van het leutfeest in Ploegersland.

FOTO ONDER: De Sint-Jans Onthoofdingkerk zat bomvol tijdens de carnavalsmis. (Foto: Albert Stolwijk).